Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ενέργεια ΑΟΖ.

Διάσταση προκύπτει μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης και της Chevron διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος «Αφροδίτη», για το πλάνο ανάπτυξης της ανακάλυψης.

Στο αρχικό σχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία εκ μέρους της κοινοπραξίας που έχει την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος που εντοπίστηκε το 2011 στο βυθοτεμάχιο 12, έχει τεθεί ως έτος έναρξης της ανάπτυξης το 2028.

Χρονικό ορόσημο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αφήνει ικανοποιημένη την κυβέρνηση, η οποία θα ζητήσει επίσπευση των εργασιών εξόρυξης αερίου, όπως δήλωσε στο πλαίσιο ης παρουσίας του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο υπουργός Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαναστασίου, «κατά την κρίση μας εμείς πιστεύουμε και αυτό είναι που κάνουμε ανάλυση να μπορεί να γίνει και το 2026. Δε θα προτείνουμε κάτι τέτοιο στην εταιρεία. Εμείς εκείνο που θα αποφασίσουμε εάν ο σχεδιασμός που έκανε η εταιρεία τον εγκρίνουμε. Και έχουμε αυτό το δικαίωμα να μην εγκρίνουμε κάποιο σχεδιασμό που κάνει η εταιρεία και να υποβάλουμε σχόλια στο σχεδιασμό».

Το επίσημο σχέδιο της κοινοπραξίας για ανάπτυξη του κοιτάσματος, αναμένεται να κατατεθεί αυτήν την εβδομάδα.

Το μεσημέρι η ισραηλινή New Med εταιρεία που συμμετέχει μαζί με την Chevron και τη Shell, στην κοινοπραξία που έχει την άδεια εκμετάλλευσης του Αφροδίτη, ανακοίνωσε  ότι σύμφωνα με το πλάνο ανάπτυξη το κοίτασμα πρόκειται να διασυνδεθεί με τις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στο «Ιντκού» της Αιγύπτου με υποθαλάσσιο αγωγό.

Ενώ σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα το μικρό όμορο κοίτασμα «Ισάι», θα πωληθεί σε εταιρεία που κατέχει άδεια εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη». 

Ικανοποίηση για επαφές

Απόλυτη ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του εργαστηρίου με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή και Ισραηλινή ΑΟΖ που φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας.   

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαναστασίου, απέρριψε πληροφορίες για τον κίνδυνο να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα στο βυθό τα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν και ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ στο Βασιλικό, το οποίο μπορεί και επίσημα να εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, «υπάρχουν εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρθηκαν να δώσουν το φυσικό αέριο για αυτό τον σκοπό .  Άρα ο πρώτιστος στόχος επιτεύχθηκε. Ο δεύτερος στόχος ήταν εφόσον οι υποδομές έχουν κόστος να δημιουργηθεί και μια εναλλακτική και αυτό είναι η υγροποίηση Φυσικού Αερίου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου από τη στιγμή που θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση, θα χρειαστούν 18 μήνες για την πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού.