Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θι

Το προκαταρκτικό πρόγραμμα και σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη κατέθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεία της Chevron διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία και του υπουργού ενέργειας, η Chevron δια του αντιπροέδρου της ανέπτυξε το πλάνο της για τα βήματα που θα ακολουθήσει για να προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.   

Γιώργος Παπαναστασίου- Υπουργός Ενέργειας 

«Το οποίο θα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες και θα αποφασίσουμε κατά πόσον είναι κάτι το οποίο είναι αρεστό για την ΚΔ. Έχουμε υποδείξει στη συγκεκριμένη εταιρεία και την ανάγκη για να υπάρξει φυσικό αέριο στην Κυπριακή Δημοκρατία, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Το οποίο δεν απέρριψε η εταιρεία. Είπε είναι ένα από τα σχέδια που μπορεί να εξετάσει».

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε εξέλιξη βρίσκονται οι γεωτρητικές εργασίες στο Αφροδίτη που διενεργεί για λογαριασμό της κοινοπραξίας των Chevron, Shell και New Med, το βυθοτρύπανο Stena Forth και η γεώτρηση θα χρησιμοποιηθεί και για την ανάπτυξη του κοιτάσματος, η οποία πλέον τοποθετείται το 2027.

Με θετικό φακό αντικρίζει εκ πρώτης όψεως η εταιρεία και την πρόταση για την κατασκευή αγωγού από το κοίτασμα Αφροδίτη για την μεταφορά στην Κύπρο του φυσικού αερίου. Θέμα το οποίο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο εργαστήρι που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία και στο οποίο θα συμμετέχουν όλες οι εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Γιώργος Παπαναστασίου- Υπουργός Ενέργειας 

Πιθανόν να κάνουν νέο σχεδιασμό ο οποίος θα προμηθεύσει και την ΚΔ με ΦΑ στις ποσότητες εκείνες που χρειάζεται για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής.

Το Υπουργείο Ενέργειας κατέθεσε προ δυο εβδομάδων στο Ισραήλ σχόλια επι του εγγράφου της διακρατικής συμφωνίας για επίτευξη συνεννόησης για τις ισραηλινές αξιώσεις επί του κοιτάσματος Αφροδίτη εξαιτίας της ύπαρξης του μικρού όμορου κοιτάσματος Ισάι στην γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ.

 Γιώργος Παπαναστασίου – Υπουργός Ενέργειας 

Σκοπός μας είναι να πάρουμε προκαταρκτικά σχόλια στην επίσκεψη μας στο Ισραήλ στις 14 και 15 Ιουνίου.  Δεν πιστεύω ότι θα είναι το κεντρικό μας θέμα. Μάλλον θα είναι ο αγωγός που θα προέρχεται από την ΑΟΖ του Ισραήλ στην ΑΟΖ της Κύπρου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά θεωρούνται και τα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα η Exxon Mobil στο θαλασσοτεμάχιο 5.