Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γξ

Σέρβοι διαδηλωτές έσπασαν δύο αυτοκίνητα δημοσιογράφων στην πόλη Λεποσάβιτς του Κοσσυφοπεδίου σήμερα Τρίτη, μια ημέρα μετά τον τραυματισμό 30 στρατιωτών του ΝΑΤΟ και 52 διαδηλωτών σε συγκρούσεις, καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προέτρεψαν για αποκλιμάκωση των βιαιοπραγιών.

Οι αναταραχές στην περιοχή έχουν ενταθεί από τότε που οι αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν την εξουσία στην περιοχή με Σερβική πλειοψηφία του βόρειου Κοσσυφοπεδίου μετά τις εκλογές του Απριλίου που οι Σέρβοι μποϊκόταραν, μια κίνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να επιπλήξουν την Πρίστινα την Παρασκευή.

Το NATO ανέφερε σε δήλωση ότι θα στείλει πρόσθετες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο για να πατάξει τη βία, προσθέτοντας ότι "έχει κατευθύνει την ανάπτυξη των Επιχειρησιακών Εφεδρικών Δυνάμεων (ORF) για τα Δυτικά Βαλκάνια".

Κουκουλοφόροι έσπασαν το παρμπρίζ αυτοκινήτου με Αλβανική πινακίδα η οποία έχει σημειωθεί ως "A2, μέλος του CNN", ανέφερε δημοσιογράφος του Reuters ο οποίος είδε το συμβάν. Ένα ξεχωριστό αυτοκίνητο που ανήκε σε άλλο μέσο μαζικής ενημέρωσης επίσης κατέπεσε. Δεν υπήρξαν τραυματίες.

ι7

Ο αρχηγός εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χοσέπ Μπορέλ προέτρεψε ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να βρουν τρόπο για να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις μέσω διαλόγου.

"Ήδη σήμερα, έχουμε μεγάλη βία στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη σύγκρουση", ανέφερε ο Μπόρελ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η πλειονότητα των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν αποδέχθηκε ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το 2008 από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσα τους περισσότερες από δυο δεκαετίες μετά την Αλβανική εξέγερση του Κοσσυφοπεδίου ενάντια στην κατασταλτική Σερβική εξουσία.

Οι Αλβανοί υπήκοοι ανέρχονται σε πάνω από το 90% του πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο στο σύνολό του, ωστόσο οι Σέρβοι του βορρά έχουν επί μακρόν απαιτήσει την εφαρμογή συμφωνίας του 2013 με τη μεσολάβηση της ΕΕ για τη δημιουργία ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

Αποφασιστικά βήματα

Σέρβοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις τοπικές εκλογές του Απριλίου και Αλβανοί υποψήφιοι κέρδισαν τις δημαρχίες σε τέσσερις Σερβικούς δήμους με προσέλευση 3,5%.

Η Ρωσία, η οποία έχει εδώ και καιρό στενούς δεσμούς με τη Σερβία και μοιράζεται τις Σλαβικές και Ορθόδοξες Χριστιανικές παραδόσεις της, κάλεσε την Τρίτη για "αποφασιστικά βήματα" ώστε να καταστείλει τις αναταραχές στο Κοσσυφοπέδιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προέτρεψε "τη Δύση να αποσιωπήσει επιτέλους την ψεύτικη προπαγάνδα της και να σταματήσει να κατηγορεί για τα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο Σέρβους που έχουν οδηγηθεί στην απόγνωση, οι οποίοι είναι ειρηνικοί, άοπλοι, προσπαθώντας να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους".

Η Μόσχα βοήθησε στην παρακώλυση της προσπάθειας ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος του Βελιγραδίου.

Αρκετοί Σέρβοι υπήκοοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημοτικό κτίριο στην πόλη Ζβετσάν την Τρίτη, όπου η κατάσταση ήταν ήρεμη, με στρατιώτες από Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία και Πολωνία να στέκονται δίπλα-δίπλα με εξοπλισμό ενάντια στις ταραχές.

Οι Σέρβοι διαδηλωτές θα διαλυθούν στις 4 μ.μ. (1400 GMT) και θα επιστρέψουν την Τετάρτη το πρωί, ανέφερε το Σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, επικαλούμενο Σέρβους αξιωματούχους στη Ζβετσάν.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έχουν κατηγορήσει τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς για αποσταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Η Βούτσιτς κατηγορεί τις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου για πρόκληση προβλημάτων με την εγκατάσταση νέων δημάρχων.

"Σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει χώρος για φασιστική βία — ούτε έκκληση από την ψηφοφορία στη σφαίρα", ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι στο Twitter αργά τη Δευτέρα.

Πηγή: Reuters