Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Fontana di Trevi - ακτιβιστές ρίχνουν κάρβουνο στο νερό
Fontana di Trevi - ακτιβιστές ρίχνουν κάρβουνο στο νερό.

Έριξαν κάρβουνο και μαύρισαν τα γαλάζια νερά της Φοντάνα ντι Τρέβι γύρω στους 10 ακτιβιστές από την ομάδα Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά).  Προέβησαν σ’ αυτή την εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά σε εκατοντάδες τουρίστες οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι γύρω από το πασίγνωστο μπαρόκ σιντριβάνι του 18ου αιώνα, στο Κέντρο της Ρώμης.

Οι ακτιβιστές μπήκαν μέσα στο νερό, φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πανό, με σαφή αναφορά στις φονικές πλημμύρες στην επαρχία Εμίλια Ρομάνγκα, της βόρειας Ιταλίας, τις οποίες αρκετοί έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή. Ένα πανό έγραφε χαρακτηριστικά «η χώρα μας πεθαίνει». Γενικά στην Ιταλία αρκετές οργανώσεις ακτιβιστών επέκριναν την ιταλική κυβέρνηση ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για την κλιματική αλλαγή, με αφορμή τις πλημμύρες που σκότωσαν τουλάχιστον 14 ανθρώπους και εκτόπισαν περισσότερους από 36 χιλιάδες.

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, έγραψε στο Twitter: «Αρκετά με τις παράλογες επιθέσεις στην καλλιτεχνική μας κληρονομιά. Σήμερα λερώθηκε το #FontanadiTrevi. H αποκατάσταση χρειάζεται μια πολύπλοκη και δαπανηρή προσπάθεια, με την ελπίδα να μην υπάρξει μόνιμη ζημιά». Κάλεσε τους ακτιβιστές να βρουν άλλο πεδίο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους και όχι εις βάρος των ιστορικών μνημείων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο δήμαρχος εξήγησε ότι το σιντριβάνι, που περιέχει 300 τόνους νερό, πρέπει τώρα να αδειάσει και το βαμμένο νερό θα πρέπει να πεταχτεί. Κάτι που συνεπάγεται μια σοβαρή επέμβαση στο μνημείο η οποία θα πάρει καιρό, με σημαντική μάλιστα σπατάλη νερού.

Όλοι οι ακτιβιστές συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βανδαλισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Ρώμης.  Αυτή είναι η τρίτη φορά που ακτιβιστές ρίχνουν κάρβουνο σε πασίγνωστα ιστορικά σιντριβάνια στην αιώνια πόλη. Τον Μάιο, έριξαν κάρβουνο στο Συντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών ,στην Piazza Navona ενώ τον Απρίλιο έβαλαν στο στόχαστρο το σιντριβάνι Barcaccia στη βάση των Ισπανικών Σκαλιών. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη σε κάθε ένα από τα περιστατικά.