Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανακοίνωσε την απόφαση του στη δεύτερη υπόθεση κατά του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομου, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για άσεμνη επίθεση σε βάρος γυναίκας, όταν αυτή ήταν δεκαέξι χρόνων, το 1981.

Αφού έκρινε ως αξιόπιστες τις μαρτυρίες της παραπονούμενης, της μητέρας, της αδελφής αλλά και του γιατρού της, το Δικαστήριο αναγνώρισε ότι ενθαρρύνθηκε να προχωρήσει σε καταγγελία, τόσα χρόνια μετά, από τις δημόσιες καταγγελίες άλλων γυναικών.

Το κίνημα Me Too της έδωσε ώθηση να καταγγείλει το συμβάν. Το Δικαστήριο μπορεί να καταλήξει χωρίς ενισχυτική μαρτυρία, εξετάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα είπε η παραπονούμενη. Η μόνη αδυναμία στην μαρτυρία είναι η ακριβής χρονική συγκυρία του συμβάντος. Ακλόνητη είναι η πεποίθηση του Δικαστηρίου πως είχε έντονη βιωματική εμπειρία που την στιγμάτισε. 

Καταπέλτης ήταν στην απόφασή της, αναφορικά με την στάση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ενώπιον του Δικαστηρίου, η δικαστής Εύη Ευθυμίου. Ανέδειξε τη θέση ισχύος του κατηγορούμενου και του σχήματός του στην Εκκλησία, και ανέφερε πως δεν ήθελε να πλήξει τη φήμη του.

Επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας

Η στάση του κατηγορούμενου ήταν απογοητευτική, αφού ήταν υπεροπτικός, ειρωνικός και είχε εναλλαγές στη συμπεριφορά του. Η αμεσότητα του ήταν στοιχείο που δείχνει ότι ήταν σίγουρος για αυτά που έλεγε. Δεν ήθελε να πλήξει την φήμη του και ήταν ευχάριστος κατά την εξέτασή του. Σε μία από τις εκρήξεις θυμού του, κατά την αντεξέταση από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, δεν δίστασε να χτυπήσει το χέρι του στο Ιερό Ευαγγέλιο, χωρίς να σκεφτεί.

Χειροκροτήθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου

Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν όσοι βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση. Ενώ έξω από το Δικαστήριο διαδήλωναν και σήμερα την στήριξή τους στην παραπονούμενη, δεκάδες μέλη γυναικείων και άλλων οργανώσεων που δρουν ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Χαιρέτησαν, μάλιστα, την απόφαση ως νίκη για τη δημοκρατία και το δίκαιο.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 η Ζέλια Γρηγορίου εκ μέρους του δικτύου ενάντια στη βία κατά των γυναικών «Νιώθω περήφανη γιατί μέσα από το δικαστικό σώμα μέσα από την εισαγγελία υπήρξαν άτομα που σήμερα έβγαλαν την απόφαση. Μια απόφαση  η οποία διαλύει αποδυναμώνει αποτρέπει όλους τους μύθους όλα τα μυθεύματα όλα τα φαντάσματα που μέχρι  τώρα χρησιμοποιούνται για να ξεπλένουν βιαστές και κακοποιητές γυναικών.»

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ιεράρχης είχε κριθεί αθώος σε άλλη υπόθεση, μετά από καταγγελία για βιασμό το 2021, ενώ αναφορά έγινε και σε άλλες γυναίκες, οι οποίες δεν τόλμησαν να τον καταγγείλουν.

Όπως είχε δηλώσει καιη Γενική Γραμματέας ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά στον ΑΝΤ1 «Ήταν τόσο συγκλονιστικά τα στοιχεία που είχαν φανερωθεί που είχαν ειπωθεί γιατί παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη της δικής. Είμαστε εδώ για να νιώσει την συμπαράσταση μας και η ίδια η γυναίκα που τόλμησε να καταγγείλει»

Στις 26 Μαϊου συνεδριάσει το Δικαστήριο για μετριασμό της ποινής

Στις 26 Μαΐου το Δικαστήριο θα ακούσει τον συνήγορο υπεράσπισης για μετριασμό της ποινή τους στον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, ο οποίος, με βάση τον Ποινικό Κώδικα είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια.