Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ένοχο έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας πριν από λίγο τον τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο για την υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε ανήλικη το 1981, όταν αυτή ήταν 16 ετών και 8 μηνών.

Το Δικαστήριο αφού έκρινε αξιόπιστη τη μαρτυρία της παραπονούμενης, η οποία ήταν εντός δικαστηρίου και παρακολούθησε τη διαδικασία, στην απόφαση αναφέρθηκε ότι μπορεί να καταλήξει χωρίς ενισχυτική μαρτυρία.

Κατά τη διαδικασία εξετάστηκαν με κάθε λεπτομέρεια τα όσα είπε η παραπονούμενη. Η μόνη αδυναμία στην μαρτυρία είναι η ακριβής χρονική συγκυρία του συμβάντος.

Εντός της δικαστικής αίθουσας παρευρέθησαν συγγενείς και φίλοι της καταγγέλλουσας, ενώ στις 26 Μαΐου το Δικαστήριο αναμένεται να συνεδριάσει για μετριασμό της ποινής του τέως Μητροπολίτη.

Το χρονικό της καταγγελίας

Η παραπονούμενη είχε καταθέσει στο δικαστήριο ότι δέχθηκε παρενόχληση από τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου στον οποίο κατέφυγε για οικονομική βοήθεια από το ταμείο της Μητρόπολης για τα ορφανά μετά τον θάνατο του πατέρα της. Σύμφωνα με τη κατάθεσή της ο τότε Μητροπολίτης διευθετούσε τα ραντεβού μαζί της πάντα απογεύματα Σαββάτου που δεν υπήρχε προσωπικό στην Μητρόπολη και την υποδεχόταν πάντα ο ίδιος χωρίς άλλη παρουσία. Ανέφερε ακόμα ότι όσες φορές μίλησε για την παρενόχληση από τον τότε Μητροπολίτη δεν γινόταν πιστευτή.

Αναφερόμενη στην ημέρα που ο τότε Μητροπολίτης της επιτέθηκε άσεμνα είπε ότι σε κατάσταση πανικού διηγήθηκε στη μητέρα της όσα πέρασε ενώ χρειάστηκε ηρεμιστική ένεση από γιατρό για να μπορέσει να συνέλθει και να διηγηθεί όσα βίωσε. Σημείωσε ότι από εκείνη την ημέρα ζούσε ένα μαρτύριο επειδή δεν είχε προβεί σε καταγγελία της σεξουαλικής επίθεσης που δέχθηκε από τον τότε Μητροπολίτη και ότι αποφάσισε τελικά να τον καταγγείλει όταν δημοσιοποιήθηκε άλλη καταγγελία εις βάρος του.

Ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τη γυναίκα και αρνήθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσα ψευδώς όπως είπε αναφέρθηκαν στο δικαστήριο για σεξουαλική επίθεση. Τα χαρακτήρισε αποκύημα νοσηρής φαντασίας και ψευδορκίας.

δίκης τέως Μητροπολίτη Κιτίου
*Έξω από το Δικαστήριο φίλοι και συγγενείς της καταγγέλλουσας (Πηγή: ΚΥΠΕ)

Είχε αθωωθεί σε άλλη υπόθεση

Σημειώνεται ότι στις 22 Οκτωβρίου του 2021 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας-Αμμοχώστου αθώωσε τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου για άλλη υπόθεση βιασμού γυναίκας αφού η μαρτυρία της παραπονούμενης κρίθηκε αναξιόπιστη και απορρίφθηκε.

Η δικαστική διαδικασία για την υπόθεση για την οποία εκδόθηκε σήμερα η απόφαση κράτησε για σχεδόν δύο χρόνια.