Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επαρχιακο δικαστηριο λαρνακας

Συνεχίστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η αντεξέταση από την κατηγορούσα αρχή του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου ο οποίος κατηγορείται για κατ’ ισχυρισμό, άσεμνη επίθεση το 1981 εναντίον γυναίκας η οποία τότε ήταν 16 ετών και 8 μηνών. 

Αρχίζοντας την μαρτυρία του σε συνέχεια της αντεξέτασης, της προηγούμενης δικασίμου, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος κατέθεσε εφημερίδα της εποχής 31/7/1989 Ο ΑΓΩΝ η οποία τον δείχνει και καταγράφει την απελευθέρωση του από τους Τούρκους την προηγούμενη ημέρα, στην οποία αναφέρθηκε στην προηγούμενη δικάσιμο.

Ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, το εσυνέδεσε με επίσκεψη την ημέρα της απελευθέρωσης του από τους Τούρκους, του Βάσου Λυσαρίδη, του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου και του τότε Αρχιμανδρίτη Γεώργιου (νυν Μητροπολίτη Πάφου).

Και τρεις φωτογραφίες τον δείχνουν στις 30 Ιουλίου 1989 να απευθύνεται στα πλήθη τα οποία είχαν μαζευτεί έξω από το κτήριο της Μητρόπολης Κιτίου και συγκεκριμένα εντός του περιφραγμένου χώρου της Μητρόπολης Κιτίου, ο οποίος μίλησε στους πολίτες από το μπαλκόνι.

Από το μέγεθος του πλήθους, δεν υπήρχε την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κήπος και αυτό είναι εμφανέστατο αφού από τις φωτογραφίες φαίνεται πως δεν υπήρχε ούτε ένα δέντρο, ανέφερε.

Ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος αντεξετάστηκε επί μακρού ως προς την ημερομηνία των φωτογραφιών που είχε καταθέσει και που δείχνουν τον ίδιο να δέχεται τον πρώην Διευθυντή των Διυλιστηρίων Γιαννάκη Λεοντή, με δυο άλλους στο γραφείο του, όπου είναι πέντε φωτογραφίες όπου φαίνεται καθαρά πως ο καναπές και η όλη επίπλωση ήταν χρώματος μπεζ κλαδωτού και όχι βυσινοκόκκινου όπως ισχυρίστηκε στην μαρτυρία της η παραπονούμενη.

Η κατήγορος, υπέβαλε ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν έχουν ληφθεί κατά την επίδικη περίοδο και πως είναι σε μεταγενέστερη χρονική περίοδο που έχουν ληφθεί και ότι κατά την επίδικη περίοδο υπήρχε καναπές βυσινοκόκκινος στο γραφείο του Μητροπολίτη και ανέφερε πως έγινε επιλογή από τον κατηγορούμενο των φωτογραφιών που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο βυσινοκόκκινος καναπές και η επίπλωση τοποθετήθηκαν στο νέο ανακαινισμένο γραφείο του μετά το 1990. Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και απόδειξη πληρωμής στον τότε επιπλοπιο ο οποίος δεν κατέστει δυνατό να εντοπιστεί.

Κατά την επανεξέταση του, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του Μιχάλη Πική, να συγκρίνει χρονικά την ημερομηνία λήψης των φωτογραφιών με τον κ. Λεοντή, στις οποίες απεικονίζουν την παλαιά επίπλωση του γραφείου του, με φωτογραφία που τον δείχνει στον εξώστη της Μητροπόλεως στις 30 Ιουλίου του 1989 όπου η γενειάδα του φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο άσπρη, σε σχέση με τις φωτογραφίες που τον απεικονίζουν με τον κ. Λεοντή όπου η γενειάδα του είναι μαύρη και ανέφερε στο δικαστήριο πως κρίνοντας από την γενειάδα μου οι φωτογραφίες πρέπει να έχουν χρονική διαφορά περίπου δέκα χρόνια.

Αυτό, σύμφωνα με την υπεράσπιση, σημαίνει ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο στο μπαλκόνι της Μητρόπολης λήφθηκαν τον Ιούλιο του 1989 ενώ οι άλλες φωτογραφίες είναι κατά ή πριν ή πέριξ από την επίδικη περίοδο. Δηλαδή, όπως υποβλήθηκε στο Δικαστήριο, δεν είναι μεταγενέστερες φωτογραφίες μετά το 1985, 1989 όπως του υπέβαλε η κατηγορούσα αρχή.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής δικασίμου ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος ανέφερε στο δικαστήριο «πως η παραπονούμενη ποτέ δεν ήρθε στην Μητρόπολη. Ψεύδεται και αυτή, και η αδελφή της και η μάνα της και ο γιατρός της».  «Η παραπονούμενη ψεύδεται και ψευδορκεί», ανέφερε στο δικαστήριο ο τέως Κιτίου ο οποίος είπε πως «προσεύχεται κάθε βράδυ για αυτή να την συγχωρέσει ο Θεός».  

Το Δικαστήριο όρισε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου ως ημερομηνία για συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας