Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μια εβδομάδα έχει περάσει από την επιβολή μηδενικού συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας σε συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης, και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλατών έχει ενώπιον του περισσότερες από τριάντα καταγγελίες – παράπονα.

Το μέτρο μπορεί να τέθηκε σε εφαρμογή για ανακούφιση των νοικοκυριών, εντούτοις, οι καταναλωτές κατά τις αγορές τους εντοπίζουν περιπτώσεις όπου η τιμή του προϊόντος αντί να μειωθεί έχει αυξηθεί.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 η Νομική Λειτουργός του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, λόγω της ελεύθερης αγοράς οι καταναλωτές ενδέχεται να δουν αυξήσεις σε προϊόντα από σαράντα σεντ έως και ένα ευρώ. «Υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις κυρίως στα παιδικά προϊόντα δηλαδή στις τροφές, αμέσως ενημερωθήκαμε, ενημερώσαμε την επιχείρηση ήταν δικαιολογημένη η αύξηση».

Οι λειτουργοί του Συνδέσμου Καταναλωτών αξιολόγησαν όλα τα παράπονα που έφτασαν ενώπιον τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι αυξήσεις ήταν δικαιολογημένες.

Βιργινία Χρήστου:

«Ήρθαμε σε επαφή με όλες τις επιχειρήσεις εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι αυξήσεις αυτές είναι δικαιολογημένες μέσα από τα δικαιολογητικά που μας έχουν στείλει».

Ο Σύνδεσμος διεξάγει επιτόπιους ελέγχους από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του διατάγματος, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες με εξήντα τρεις υπεραγορές παγκύπρια, για τη διαμεσολάβηση επίλυσης καταναλωτικών διαφορών σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Όπως τόνισε η Νομική Λειτουργός του Συνδέσμου Καταναλωτών, «Σε δύο περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει, δύο επιχειρήσεις οι οποίες δεν ακολουθούσαν το διάταγμα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και να επιλέγουν σε ποιαν επιχείρηση θα παν και εκεί που παρατηρούν αύξηση τους καλούμε να μην επισκέπτονται την επιχείρηση αυτή».

Το διάταγμα για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στις παραδόσεις για ψωμί, χάλα, αυγά, παιδικές τροφές, παιδικές πάνες, καθώς και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023.