Τα εγκαίνια του Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου το οποίο δημιούργησαν οι μαθητές του Ολοήμερου Προγράμματος του Παγκύπριου Γυμνασίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «STEAMΕ - Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» τέλεσε σήμερα Σάββατο, η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.
Σe χαιρετισμό της η Υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε πως το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό μουσείο επαυξημένης πραγματικότητας περιλαμβάνει εφαρμογές AR (augmented reality), υποδεικνύοντας πως δεν θα υπήρχε καταλληλότερη στιγμή να ανοίξει για το κοινό από τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα».
Η κ. Κασσιανίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας. «Χώροι ανοικτοί για όλους τους πολίτες, προωθούν την έρευνα και τη διάδοση νέων καινοτόμων ιδεών, αφού έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου», είπε.
Πρόσθεσε πως με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος για το 2024, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι η σημερινή έκθεση είναι φωτεινό παράδειγμα του πώς μπορεί να υλοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή η σύγκλιση όταν μαθητές και οι καθηγητές τους συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μαζί ένα νέο μουσείο ελκυστικό και ενδιαφέρον για όλους. Σημείωσε ότι τα 11 επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου συνοδεύονται από βίντεο με τις περιγραφές των αντικειμένων που ετοίμασε το Μουσείο και παρουσιάζονται από τους μαθητές μέσα από ισάριθμα βίντεο που ετοιμάστηκαν από το STEAME.
Επεσήμανε επίσης πως το γεγονός ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν τα εκθέματα σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή μέσω των «κωδικών AR», καθημερινά επί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, καθιστά τον χώρο επισκέψιμο οποιαδήποτε ώρα εδώ σε αυτή τη στοά μεταξύ του Μουσείου Αγώνος και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης μια τοποθεσία με ιδιαίτερη σημασία και ιστορία.
Η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ακόμη ότι καθώς ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμπίπτει επίσης με τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, στον χώρο των κελιών και της Βιβλιοθήκης της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής εγκαινιάζεται παράλληλα η επετειακή έκθεση που ετοίμασε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, μια σπονδυλωτή έκθεση, η οποία παρουσιάζει στην πρώτη ενότητα τη ζωή πριν το 1974, και στις άλλες ενότητες την εισβολή, την προσφυγιά και τη ζωή των εγκλωβισμένων.
Στην έκθεση, όπως πρόσθεσε, εκτίθενται κειμήλια από τους δημότες των εκτοπισμένων Δήμων Κυθρέας, Καραβά, Λευκονοίκου και Ακανθούς, της Κοινότητας Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, από το Σωματείο Ελεύθερη Κυθρέα, αλλά και από ιδιώτες, όπως την οικοσκευή των εγκλωβισμένων Κωνσταντή και Πεζούνας Κασσιανή από την τουρκοκρατούμενη Επτακώμη, που μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές το 1976, όταν αυτοί εκτοπίστηκαν.
Επιπρόσθετα, η έκθεση περιλαμβάνει έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης από το Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και έργα παιδικής τέχνης από το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Η κ. Κασσιανίδου σημείσε πως ρόλος των μουσείων είναι να διαφυλάσσουν και να διατηρούν ζωντάνα στη μνήμη μας τα μέρη μας, τα μνημεία μας, τα ήθη και τα έθιμα μας, με άλλα λόγια τον πολιτισμό μας, υποδεικνύοντας πως αυτή η έκθεση προσφέρει τα μέγιστα στο να μην ξεχάσουμε τις κατεχόμενες πατρίδες μας και τα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο μας.
Διαβεβαίωσε πως ένας από τους πρώτιστους στόχους του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη και προστασίας των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων μας, εξηγώντας πως για τον λόγο αυτό, το Υφυπουργείο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στη σταδιακή αναβάθμιση των μουσείων, καθώς και των επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
«Αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα να τους καταστήσουμε ελκυστικούς προορισμούς, προσβάσιμους σε κάθε ηλικίας πολίτη και ξένο επισκέπτη» είπε. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την εμπειρία των επισκεπτών μέσα από τον εκσυγχρονισμό των μουσειακών εκθέσεων, και την ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στον χώρο του Μουσείου», συμπλήρωσε.
Σημείωσε ακόμη πως μέσα από τα χορηγικά του προγράμματα το Υφυπουργείο στηρίζει μουσεία άλλων πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων.
Κλείνοντας, η Υφυπουργός Πολιτισμού συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και ιδιαίτερα στη δημιουργία του Μουσείου και της Έκθεσης, και τόνισε ότι το Υφυπουργείο θα στέκεται πάντα δίπλα σε όλες τις δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη πολιτιστικής κουλτούρας και πνευματικής καλλιέργειας και την ενίσχυση της πολιτιστικής εξέλιξης, ανάπτυξης και δημιουργικότητας της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των νέων μας.