Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 02/05 για περίοδο έξι μηνών, δηλαδή μέχρι τον Οκτώβρη. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι» ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή επισήμανε ότι είναι ένα προσωρινό μέτρο το οποίο ευελπιστούν να έχει θετικό αντίκτυπο στους καταναλωτές.

Για το μηδενικό ΦΠΑ μίλησε και ο  Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ξεκαθαρίζοντας τις θέσεις και των υπεραγορών αλλά και των καταναλωτών.   

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει στα ακόλουθα προϊόντα τα οποία είχαν ΦΠΑ 5%, με εξαίρεση τις παιδικές πάνες και τις πάνες ενηλίκων τα οποία είχαν αρχικό ΦΠΑ 19%.

Τα προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ:

- Ψωμί

- Γάλα

- Αυγά

- Παιδικές τροφές

- Παιδικές Πάνες

- Πάνες ενήλικων

- Προϊόντα Γυναικείας Υγιεινής Προστασίας

Όπως τόνισε «Καλούμε τις υπεραγορές να παρουσιάσουν τις νέες μειωμένες τιμές, ώστε οι καταναλωτές να δουν την πραγματική μείωση», ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι «εάν δεν υπάρξει διαφοροποίηση των τιμών και δεν τηρούνται οι συμφωνίες που έχουν αποφασιστεί θα ζητηθούν εξηγήσεις.»

Τι ισχύει στις λιανικές τιμές πώλησης 

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, επισήμανε ότι θα πρέπει οι αρμόδιοι να παρακολουθούν και να κατανομάζουν τα σημεία πώλησης που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των καταναλωτών όσον αφορά στο μέτρο μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «το μόνο αποτελεσματικό σημείο» που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές, να πάρουν την μείωση και όχι, μαζί με αυτούς, και κάποιοι άλλοι.

O κ.  Δρουσιώτης σημείωσε ότι η μείωση του φόρου ΦΠΑ δεν είναι υποχρεωτική ως προς την μείωση και της λιανικής τιμής πώλησης. Εξήγησε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα φανεί στις αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές, αφού δεν θα καταγράφεται στο κάτω μέρος η χρέωση ΦΠΑ για τα προϊόντα για τα οποία έχει αποφασιστεί η ελάφρυνση. «Από την άλλη όμως, έχουν δικαίωμα τα σημεία πώλησης, και δεν είναι παράνομο,» πρόσθεσε να ανεβάσουν τις τιμές τους σε αυτά τα προϊόντα, έτσι δεν θα επέλθει κάποια μείωση για τον καταναλωτή. Aν για παράδειγμα, το γάλα, κοστίζει €2 και πρέπει να μειωθεί κατά 5%, δηλαδή 10 σεντ, κάποιες επιχειρήσεις μπορεί να αυξήσουν την τιμή κατά 10 σεντ και να μην υπάρξει κάποια μείωση για τον καταναλωτή. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, είπε ο κ. Δρουσιώτης, αν η αρμόδια αρχή, που είναι το Υπουργείο Ενέργειας, «παρακολουθεί στενά τις τιμές και ανακοινώνει το οποιοδήποτε σημείο λιανικής πώλησης που δεν ανταποκρίθηκε σύμφωνα με την μείωση του ΦΠΑ».

Σημείωσε ότι, πρέπει να έχουν οι καταναλωτές υπόψιν τους ότι «δεν είναι υποχρεωτικό» οι λιανικές τιμές να αυξηθούν ή να μειωθούν, και ότι υπάρχουν και κάποιοι που θα επωφεληθούν. 

Προϊόντα που είναι ήδη σε προσφορά

Ο κ. Δρουσιώτης αναφέρθηκε και στα προϊόντα τα οποία έχουν ήδη προσφορά τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει προσφορές σε κάποια από τα προϊόντα τα οποία από την Παρασκευή θα είναι με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, να τις καταργήσουν, διότι «δεν έχουν επιλογή», και να ανακοινώσουν τις κανονικές τιμές πώλησης.