Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σιζόπουλος Κουκκίδη Εθνική Φρουρά

Η χθεσινή (11/05) αποκάλυψη της Υπουργού Δικαιοσύνης για σκέψεις μεταφοράς ΣΥΟΠ στην Αστυνομία άνοιξε ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων σε πολιτικό και συντεχνιακό επίπεδο. Την ώρα που το 2026 εκπνέει η δεκαετής θητεία της 1ης σειράς, φουντώνει η συζήτηση για το τι θα απογίνει ένας μεγάλος αριθμός Συμβασιούχων Οπλιτών.

Όπως είχε αποκαλύψει το Ant1live ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, το θέμα τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας, και μεταβιβάστηκε στα αρμόδια Υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτές οι εισηγήσεις, εμπλουτισμένες μάλιστα μεταβιβάστηκαν στην νυν υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία έφερε το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου.

Η ίδια η Υπουργός δήλωσε η πρόταση που έγινε στο Υπουργείο μας από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ) κ.Σιζόπουλο εκ μέρους της ΕΔΕΚ, είναι κάτι που βλέπουμε θετικά, και ως Υπουργείο, αλλά και ως ηγεσία της Αστυνομίας», σημείωσε.

Με δηλώσεις στο Ant1live ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις, τόσο στον Υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και τον Υπουργό Οικονομικών, ο όποιος κρατά το τελικό «κλειδί» για το οικονομικό σκέλος της όποιας τελικής συμφωνίας.

Σε σχέση με τις προτάσεις του κ. Σιζόπουλου για αξιοποίηση των ΣΥΟΠ στην Αστυνομία μετά τα 42 έτη, αφορούν τη σύσταση ενός ειδικού Σώματος το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την φύλαξη κρίσιμων υποδομών του κράτους. Και αυτό όπως τόνισε, λόγω ακριβώς της δεκαετούς υπηρεσίας τους σε θέματα επιχειρησιακής ασφάλειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι υποδομές είναι:

1) Αεροδρόμια
2) Λιμάνια
3) Δημόσια Κτίρια
4) Ξένες Πρεσβείες

Όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, η πρόταση του θέλει την απασχόληση του συγκεκριμένου Σώματος μέχρι τα 57 έτη. Και γι’ αυτό έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό για να ρυθμιστεί οικονομικά το ζήτημα.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» τοποθετήθηκε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο η βουλευτής του ΔΗΣΥ, και μέλος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, και ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αστυνομικών «Ισότητα». Καταγράφονται διαφωνίες, αλλά και μια κοινή παραδοχή. Ότι ένα τέτοιο θέμα είναι πέρα για πέρα σημαντικό.

Δεν προαποκλείει την ιδέα ο ΔΗΣΥ

Η κα Τσιρίδου ανέφερε πως σαν σκέψη δεν προαποκλείεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς είναι κοινή παραδοχή πως σήμερα υπάρχει σημαντική έλλειψη έμψυχου δυναμικού στο Αστυνομικό Σώμα.

Δεν αποκλείει παράλληλα την ιδέα όπως αξιοποιηθούν οι πέραν των 42 ετών ΣΥΟΠ, καθώς επί δέκα χρόνια εκπαιδεύονται για ένα συγκεκριμένο σκοπό, και κατά γενική ομολογία, έχουν συμβάλλει θετικά στο οικοδόμημα της Εθνικής Φρουράς.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με την κα Τσιρίδου, απαιτείται να έρθει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή μια συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να μην παραβιάζεται η νομοθεσία, οι Κανονισμοί και η αρχή της Ισότητας για να μπορεί κάποιος να προσληφθεί στην Αστυνομία.

«Η Αστυνομία δεν μπορεί να χωρέσει Συμβασιούχους»

Την εκτίμηση πως η σκέψη της Υπουργού είναι αξιοποιήσει αυτούς του ΣΥΟΠ ως φύλαξη αεροδρομίων εξέφρασε ο Πρόεδρος της «Ισότητας», Νίκος Λοϊζίδης. Δεν έκρυψε ωστόσο την δυσφορία του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Αν το κάνουν αυτό για θέματα ψήφων, ή να κανονίσουν τον κόσμο να έχει μισθό, δεν μας πειράζει». Προσθέτοντας πως το πρόβλημα της Αστυνομίας είναι αλλού και όχι η μεταφορά ΣΥΟΠ.

Γιατί όπως δήλωσε, η Αστυνομία δεν μπορεί να χωρέσει Συμβασιούχους. «Η Αστυνομία δεν είναι ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου, ότι μια πρόταση που εξετάζουμε είναι «αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ΣΥΟΠ που αποχωρούν από την Εθνική Φρουρά στην ηλικία των 42 ετών».

Ανέφερε ότι «πρέπει να βρούμε τη φόρμουλα για να μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει», έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας. Η οποία σύμφωνα με την Υπουργό λειτουργεί με 724 άτομα λιγότερα από το προβλεπόμενο.