Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΣΥΟΠ

Σημαντικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις για το καθεστώς των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) της Εθνικής Φρουράς δρομολογούνται το προσεχές διάστημα, με την Επιτροπή Άμυνας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες μάλιστα εισηγήσεις.

Ενήμεροι για τις προθέσεις της Επιτροπής είναι τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το ΓΕΕΦ, εκπρόσωποι των οποίων δεσμεύτηκαν ενώπιον των βουλευτών να μελετήσουν και να τοποθετηθούν επί μιας σειράς προτάσεων, που αφορούν την καλύτερη αξιοποίηση και αναβάθμιση των ΣΥΟΠ.

Το συγκεκριμένο κομμάτι της εργοδότησης και αναβάθμισης των ΣΥΟΠ τέθηκε μάλιστα επί τάπητος στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής στις 29 Σεπτεμβρίου μετά από εισήγηση του προέδρου της, Μαρίνου Σιζόπουλου. Στην παρουσία Υπουργείου Άμυνας και ΓΕΕΦ.

Όπως πληροφορείται το ant1live, οι αλλαγές που προκρίνει η Επιτροπή Άμυνας βασίζονται σε τρεις άξονες.

1)Πως μπορεί να αξιοποιηθεί μια μερίδα ΣΥΟΠ μετά την συμπλήρωση των 10 ετών Υπηρεσίας

2)Κατά πόσο μπορεί να τεθεί ανώτατο ηλικιακό όριο εργοδότησης, για να συνεχιστεί η Υπηρεσία και μετά τα 10 χρόνια 

3)Ενδεχόμενη μισθολογική αναβάθμιση

Όπως λέχθηκε στο ant1live από καλά πληροφορημένη πηγή, η Επιτροπή επιδιώκει την ρύθμιση Κανονισμών που να διέπουν την λειτουργία του θεσμού, καθώς το 2026 ολοκληρώνεται η θητεία της 1ης σειράς ΣΥΟΠ, και με τα υφιστάμενα δεδομένα, ένας μεγάλος αριθμός της συνολικής δύναμης θα αποχωρήσει από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, χωρίς καμία εξαίρεση.

Με δεδομένη την επιχειρησιακή αναβάθμιση του στρατεύματος από την λειτουργία του θεσμού, ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, για να μην βρεθεί η Εθνική Φρουρά από την μια μέρα στην άλλη αποδυναμωμένη, τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά.

Ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου και του ΓΕΕΦ υπάρχουν δυο εισηγήσεις, οι οποίες και να αναμένεται να τύχουν αξιολόγησης το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η πρώτη αφορά την παραμονή όσων ΣΥΟΠ κρίνονται απαραίτητοι στις τάξεις της ΕΦ μετά την συμπλήρωση των 10 χρόνων υπηρεσίας, με ανώτατο ηλικιακό όριο τα 42 έτη.

Η δεύτερη, αν κριθούν απαραίτητοι και μετά τα 42, να αξιοποιηθούν από την Δημοκρατία ως «Ειδικό Σώμα», το οποίο θα έχει την ευθύνη φύλαξης χώρων υψηλού ενδιαφέροντος (π.χ. Αεροδρόμια, Πρεσβείες).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφορτιστεί η Αστυνομία από την ευθύνη απόσπασης δικών της μελών για τις εν λόγω υπηρεσίες.

Ενώ σε ότι αφορά τον τρίτο άξονα, έγιναν εισηγήσεις για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ανά ανανέωση συμβολαίου, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο φυγής αν βρεθεί καλύτερη εργασιακή στέγη. Με αυτή την πρόταση, πιστεύεται ότι θα ανακοπεί η ροή των αποχωρήσεων, που προκαλεί εκτός από «πονοκέφαλο» και «τρύπες» στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς.

Ένα ενδεχόμενο που όπως σημειώθηκε από άτομα κοντά στις εξελίξεις, αξιολογείται θετικά από τους αρμόδιους φορείς.

Η χρονική συγκυρία

Στην όλη εξίσωση πρέπει εντούτοις να προσμετρηθεί και η χρονική συγκυρία, καθώς αρκετοί ΣΥΟΠ προσβλέπουν σε εξελίξεις ένεκα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί, είναι πως ακριβώς λόγω των εκλογών, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αναστείλει τις εργασίες της στις 08 Δεκεμβρίου, και θα επιστρέψει με την νέα κυβερνητική σύνθεση. Το χρονικό περιθώριο κατάθεσης Κανονισμών, αλλά και αξιολόγησης, δεν επιτρέπει υπέρμετρη αισιοδοξία για αποφάσεις πριν τις εκλογές, ενώ και στις προεκλογικές αναφορές των υποψηφίων, το ζήτημα των ΣΥΟΠ βρίσκεται μέχρι στιγμής στα χαμηλά.

Το δικό του ρόλο βεβαίως σε αυτό, παίζει και το ότι για τους ΣΥΟΠ απαγορεύεται το συνδικαλίζεσθαι, καθώς η απουσία ενός φορέα ή οργάνου, καθιστά ανύπαρκτους τους όποιους διαύλους επικοινωνίας με υποψηφίους Προέδρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξελίξεις πρέπει ωστόσο να αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, καθώς το ζήτημα έχει αξιολογηθεί, ως ιδιαιτέρως σημαντικό που χρήζει αποφάσεων.