Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λάστιχο λεωφορείο

Ενώπιον της Βουλής τέθηκε σήμερα το θέμα που προέκυψε με την ασφάλεια των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε με την απώλεια ελαστικών μαθητικού λεωφορείου που μετέφερε μαθητές σε σχολική εκδρομή.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος βρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών, ανέφερε ότι αναμένει τη γραπτή έκθεση σχετικά με τα αίτια του ατυχήματος. Ανέφερε ότι το λεωφορείο είναι 14 επομένως, επομένως νόμιμα κυκλοφορεί, υπογράμμισε όμως ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστούν οι λόγοι του ατυχήματος.

Το θέμα έχει εγγραφεί για να εξεταστεί από την Επιτροπή Μεταφορών το επόμενο διάστημα, ύστερα από εισήγηση του Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Πρόδρομου Αλαμπρίτη, την οποία υιοθέτησε το σώμα, προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται, και την ενίσχυσή τους.

Κατά την τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι την Παρασκευή η γραπτή έκθεση από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, που "τρέχουν την έρευνά για τα αίτια του ατυχήματος. «Είναι πολύ σημαντική αυτή η έρευνα που γίνεται, γιατί όταν ξέρουμε ακριβώς τι έγινε, θα μπορούμε να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, να λάβουμε μερικά μέτρα, για να μην έχουμε ξανά το ίδιο περιστατικό στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Βαφεάδης.

Τη σημασία της έκθεσης των αρμοδίων Τμημάτων υπογράμμισε ο κ. Βαφεάδης, υποδεικνύοντας ότι μέχρι χθες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο οδηγός αυτού του λεωφορείου είχε επισκεφθεί πριν τρεις μέρες συνεργείο για να αλλάξει τα λάστιχά του, ενώ οι νεότερες πληροφορίες λένε ότι αυτό έγινε πριν τον τεχνικό έλεγχο ΜΟΤ. «Αυτό δεν αλλάζει κάτι από το περιστατικό, αλλά αλλάζει την κατεύθυνση της μελέτης και θα επηρεάσει κάπως τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξουμε για να μπορέσουμε να λάβουμε διορθωτικά μέτρα», είπε.

Ο κ. Βαφεάδης σημείωσε, ακόμα, ότι από τις εικόνες φαίνεται ότι ενδεχομένως το γεγονός ότι το λεωφορείο έχασε ταα ελαστικά ενδεχομένως να οφείλεται στον τρόπο τοποθέτησης των ελαστικών. «Φαίνεται ότι έχουν ξεβιδωθεί κάποιες ρόδες και γι’ αυτό έχουν φύγει», σημείωσε.

Ανέφερε, δε, ότι το λεωφορείο είναι περίπου 14 χρονών, επομένως εμπίπτει στο πλαίσιο της νομοθεσίας και μπορεί να κυκλοφορεί, και πρόσθεσε ότι τον Φεβρουάριο είχε περάσει με επιτυχία τον τεχνικό έλεγχο. Όσον αφορά το συγκεκριμένο λεωφορείο είπε επίσης ότι δεν ανήκει σε εταιρεία που έχει αναλάβει διακινήσεις εντός των πόλεων ή υπεραστικές, αλλά που συνεργάζεται με τους ανάδοχους. Σημείωσε, ακολούθως, ότι ο μέσος όρος των λεωφορείων είναι κάτω των 10 ετών και αυτό προκύπτει από την απαίτηση του κράτους να μην ξεπερνούν τα 20 χρόνια.

«Είναι ένα περιστατικό που έχει σοκάρει την κοινωνία, θα μπορούσε να ήτανν πολύ χειρότερα τα πράγματα και πρέπει να λάβουμε μέτρα άμεσα, για να μην ξαναγίνει αυτό το περιστατικό», είπε ο κ. Βαφεάδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της οδικής ασφάλειας και υπενθυμίζοντας τους στόχους που έχει αναλάβει το κράτος να μειώσει τα ατυχήματα. «Θα πρέπει η οδική ασφάλεια να είναι προτεραιότητα και να λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε όλα τα ατυχήματα και όχι μόνο τους θανάτους», κατέληξε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Αλαμπρίτης είπε πως «το πολύ σοβαρό χθεσινό περιστατικό στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να ληφθούν τα δέοντα μέτρα». Επεσήμανε ότι «από τύχη δεν είχαμε κάποιο σοβαρό δυστύχημα ή και τραυματισμό»,  αναφέροντας ότι το λεωφορείο που κινούνταν στον αυτοκινητόδρομο παρά την έξοδο προς Αθηένου, έχασε δύο ρόδες με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών και των υπόλοιπων πολιτών, που βρίσκονταν στον αυτοκινητόδρομο.

«Η ασφάλεια των μαθητών μας είναι πάρα πολύ σημαντική», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα, που, για να διασφαλιστεί, πρέπει τα σχολικά λεωφορεία να περνούν από όλους τους αναγκαίους τεχνικούς ελέγχους, και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας και οι διαδικασίες ώστε να είναι κατάλληλα να μεταφέρουν τους μαθητές. Κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να ερευνήσουν «αυτό το πολύ σοβαρό περιστατικό».

Σε παρέμβασή του για το θέμα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ανέφερε ότι το φαινόμενο των ατυχημάτων με λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές είναι επαναλαμβανόμενο. «Τα τελευταία 3-4 χρόνια είχαμε δύο φορές φωτιά σε εν κινήσει λεωφορεία και ξανά ατύχημα με λάστιχα», είπε. Επισήμανε, ακόμα, ότι κάποια από τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές είναι παλαιότερα των 30 ετών.