Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Την άποψη ότι «είμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την ΑΤΑ» διατύπωσε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου μετά το πέρας των χωριστών συναντήσεων που είχε με εργοδότες και συνδικαλιστικές οργανώσεις σήμερα το πρωί.

Οι δύο πλευρές έδωσαν τις θέσεις τους επί της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ. Σύμφωνα με τον Υπουργό στις συναντήσεις παρουσιάστηκαν σκέψεις, απόψεις και «μετά από τις σημερινές συσκέψεις βρισκόμαστε ακόμα μια κοντά στην προοπτική για την κατάληξη σε μια συμφωνία για την ΑΤΑ».

Την ίδια ώρα επισήμανε ότι προγραμματίζεται μια κοινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ενώ ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέχρι τότε θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία «η οποία θα διασφαλίζει την εργατική ειρήνη, την ομαλότητα και σταθερότητα και να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο για τους εργαζόμενους».

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ έχει αποδεχθεί μόνο η ΟΕΒ. ΚΕΒΕ και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ήδη τοποθετηθεί δημόσια ότι η πρόταση ως έχει δεν τους ικανοποιεί.

Ο Υπουργός Εργασίας έδωσε την προηγούμενη Παρασκευή στους κοινωνικούς εταίρους τη συμβιβαστική του πρόταση, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία σε σχέση με την ΑΤΑ, η οποία προνοεί αύξηση του ποσοστού της ΑΤΑ στο 66,67%.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ένας συμβιβασμός δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά, αλλά είναι απαραίτητος για το συλλογικό καλό και για το δημόσιο συμφέρον.

ΚΕΒΕ: Εντοπίζουμε κενά στην πρόταση του Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ

Μετά το πέρας της συνάντησης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Γενικός Γραμματέας ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ο οποίος επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση εξήγησαν στον Υπουργό Εργασίας τους λόγους που η πρόταση του αυτή τη στιγμή δεν τους ικανοποιεί, αφού εντοπίζουν κάποια κενά στην πρόταση του.

«Εμείς έχουμε πει ότι η πρόταση όπως είναι αυτή τη στιγμή δεν μας ικανοποιεί για να μπορέσουμε να την αποδεχτούμε. Δεν την απορρίψαμε απλά έχει κάποιες αδυναμίες κατά την άποψη μας, κάποια κενά  που θέλαμε να διευκρινιστούν και με αυτά τα δεδομένα να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις», επισήμανε

Τα δύο σημεία που προβληματίζουν το ΚΕΒΕ είναι κατά τα λεγόμενα του κ. Τσιακκή, πρώτο ότι θέλουν  να μάθουν ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση προς όφελος των επιχειρήσεων και κατά δεύτερο θέλουν να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Απαντήσεις για αυτά τα δύο σημεία δεν έλαβαν σήμερα από τον Υπουργό σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή ο οποίος ξεκαθάρισε πως μόλις λάβουν απαντήσεις στα δύο αυτά σημεία θα καταλήξουν στις τελικές τους αποφάσεις.

 Πιο αναλυτικά ο κ. Τσιακκής κάνοντας αναφορά στα σημεία που τους προβληματίζουν εξήγησε ότι  «η πρόταση λέει ότι προτείνεται αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ από το 50 στο 66,67% και ότι στη βάση ότι ανανεώνεται η συμφωνία του 2017 θα μπούμε σε ένα διάλογο αυτά τα 2μιση χρόνια μέχρι το 2025 που προβλέπεται ότι θα καταβάλλεται το ποσοστό να συζητήσουμε ένα νέο τρόπο ρύθμισης αυτού του θέματος», συνέχισε λέγοντας ότι   «εμείς είχαμε δύο επιφυλάξεις μας ζητάνε να δώσουμε αύξηση 16,5% και λένε δημόσια ότι η Κυβέρνηση συζητά κάποια αντισταθμιστικά μέτρα προς όφελος των επιχειρήσεων, θέλουμε εμείς σαν επιμελητήριο για να μπορέσουμε να πάρουμε την  τελική απόφαση να ακούσουμε πιο συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα αλλά τελική διάταξη τα μέτρα η Κυβέρνηση τα επεξεργάζεται.».

Το δεύτερο σημείο, στο οποίο ζητούν διευκρίνηση, είναι «αυτός ο διάλογος που θα μπούμε αυτά τα δυομιση χρόνια για ένα νέο σύστημα ή τη νέα φόρμουλα που θα ακλουθούμε, δεν είμαστε ενάντια στο να μπούμε σε μια συζήτηση αλλά θέλουμε μέσα σε αυτή τη συζήτηση να μπει ξεκάθαρα ότι θα υπάρχει και η πρόνοια ότι οποιοδήποτε σύστημα αποφασιστεί θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας των επιχειρήσεων κτλ»

Οι δηλώσεις εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών μετά το πέρας των συναντήσεων:

γερ
γερ
γερ
εγρ
γερ
γρ
ργε
γερ