Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθου

«Όχι» στην διαμεσολαβητική πρόταση του  Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ αποφάσισε η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΣΕΚ και διήρκεσε πέραν των δυο ωρών.

Οι 13 συντεχνίες που συμμετείχαν στην σύσκεψη  άναψαν κόκκινο τονίζοντας πως η πρόταση ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή .

Όπως τονίστηκε στην κοινή τους ανακοίνωση, στην αυριανή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον Υπουργό εργασίας  θα παρουσιάσουν τις θέσεις και  διαφωνίες τους, ξεκαθαρίζοντας  πως η νέα συμφωνία για την ΑΤΑ θα πρέπει να είναι  στο πλαίσιο της μεταβατικής συμφωνίας του 2017.

Είναι ξεκάθαρο, πως οι συντεχνίες  παρά την αύξηση του ποσοστού από 50 στο 67%, που προνοεί η νέα πρόταση, ο μη καθορισμός  χρονοδιαγράμματος για την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού είναι κάτι που δεν του αρέσει. Όσον αφορά τώρα στην περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων σε περίπτωση αδιέξοδου, οι συντεχνίες δεν απάντησαν ξεκάθαρα καθώς θέλουν να δουν τι θα προκύψει από την αυριανή συνάντηση και μετά να τοποθετηθούν για τα επόμενα τους βήματα.

«Ναι» από ΟΕΒ

Έσπασε όπως φαίνεται το κοινό μέτωπο των εργοδοτικών οργανώσεων, αφού, μετά τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ, αποφασίστηκε η αποδοχή της πρότασης του Υπουργού Εργασίας ως έχει.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωση η ΟΕΒ, τονίζει πως παρά το ότι η πρόταση απέχει από τις πάγιες θέσεις της ομοσπονδίας, χαρακτηρίζοντας  μάλιστα την ΑΤΑ ως ένα  αναχρονιστικό σύστημα που ανατροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αποδέχεται ως έχει την Πρόταση του Υπουργού και τον καλεί σε άμεση ενεργοποίηση του δομημένου κοινωνικού διαλόγου ο οποίος όπως τονίζει η ανακοίνωση,  θα πρέπει να  εξελιχθεί άμεσα υπό την ευθύνη του Υπουργού  και να ολοκληρωθεί πριν από το 2025 με στόχο την κατάληξη σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία.  Το ΚΕΒΕ, από την άλλη  χθες, μετά από συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του, αποφάσισε πως  δεν το ικανοποιεί η μεσολαβητική πρόταση, ως έχει αυτή την στιγμή.