Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ς

Δυσάρεστα τα νέα. Την περασμένη Κυριακή ο "Pablo", ένας νεαρός γύπας που γεννήθηκε το 2021 στην Ισπανία και απελευθερώθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο του προγράμματος "Ζωή με τους Γύπες" για ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού, βρέθηκε νεκρός.

Όπως όλοι οι ισπανικοί γύπες, έτσι και ο "Pablo" παρακολουθείτο μέσω δορυφορικού πομπού. Και όταν η ομάδα του προγράμματος αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά έσπευσε στην Επισκοπή από όπου ερχόταν το σήμα του "Pablo" και τον βρήκαν νεκρό κοντά σε καλώδια υψηλής τάσης.

Στο σημείο μετέβησαν επίσης λειτουργοί της Υπηρεσίας Θήρας και η Αστυνομία, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια θανάτου του νεαρού Ισπανικού γύπα.

Όπως διαπιστώθηκε το προστατευόμενο αρπακτικό ελιχε χτυπήσει σε ηλεκτροφόρα καλώδια, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη νεκροψία, την ακτινογραφία καθώς και από τα σήματα του δορυφορικού πομπού.

Δεν είναι το πρώτο περιστατικό διαμήνυσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Νίκος Κασίνης, αφού ο θάνατος του Pablo αφορά το 3ο περιστατικό.

Με αφορμή αυτά τα περιστατικά ηλεκτροπληξίας ο κ. Κασίνης επισήμανε ότι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επικοινωνία με την ΑΗΚ για σήμανση κάποιων καλωδίων και την μόνωση κάποιων πυλώνων οι οποίοι αποτελούν κίνδυνο όχι μόνο για τους γύπες αλλά και για τους αετούς, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι ηλεκτροπληξίες.

 

 

γερ
γερργ
ρ
γρε