Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιυτ7

Ιδιοκτήτες και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων στα Βαρώσια προσέγγισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το τελευταίο διάστημα Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες με σκοπό να διαπιστώσουν τις προθέσεις του για ενδεχόμενη πώληση των περιουσίων τους.

Η κατοχική πλευρά εκμεταλλευόμενη την απογοήτευση και κόπωση του προσφυγικού κόσμου, επιχειρεί να βάλει χέρι στις ελληνοκυπριακές περιουσίες, εντάσσοντας το ζήτημα της Αμμοχώστου, στο επίκεντρο των σχεδιασμών της  για βήμα - βήμα αναθέρμανση των προκλητικών της ενεργειών

Αρμόδια πηγή ανέφερε στον ΑΝΤ1, ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδα Yenis Bakis με πληροφορίες για την αγορά από Τουρκοκύπριο επιχειρηματία τριών ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή τα οποία ανήκουν σε ισάριθμούς Ελληνοκύπριους.

Αποκαλυπτικές των τουρκικών προθέσεων οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τις οποίες επικαλείται σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου- Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας

«Εκφράζουμε την υποστήριξή μας για το άνοιγμα της παράκτιας περιοχής του Μάρας, ή Βαρώσια στα ελληνικά, η οποία είχε ουσιαστικά μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα, καθώς παρέμενε αποκομμένη από τον κόσμο για 47 χρόνια. Ένα τμήμα της περιοχής, περίπου το 3,5% της συνολικής της έκτασης, άνοιξε ξανά τον Οκτώβριο του 2020».

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία και η ομοσπονδία δεν υφίσταται πλέον ως αποδεκτό μοντέλο λύσης.

«Ασαφείς ενδείξεις»

Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει καμία μεταβίβαση ξενοδοχειακών μονάδων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου μέσω του Κτηματολογίου και ούτε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αγοραπωλητήρια πράξη που αφορά ενδεχόμενη πώληση σε Τουρκοκύπριο επιχειρηματία τριών ξενοδοχειακών μονάδων από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων περιουσίων, έχουν προσφύγει ενώπιων της επιτροπής αποζημιώσεων, η εξέταση των οποίων ακόμη εκκρεμεί. 

Το έγγραφο με σφραγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας που δημοσίευσε η Yeni Bakis, αφορά το λεγόμενο Apostille ή σφραγίδα της Χάγης, που απαιτείται να τεθεί στα δημόσια έγγραφα από το Κράτος και τα οποία αποστέλλονται στο εξωτερικό, προκειμένου να βεβαιωθεί η γνησιότητα της υπογραφής του πιστοποιούντος υπαλλήλου. 

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

Η υπογραφή του υπαλλήλου επί του ιδιωτικού εγγράφους θα πρέπει να πιστοποιηθεί από Λειτουργό της Επαρχιακής Διοίκησης στην επαρχία της οποίας ο πιστοποιών υπάλληλος ασκεί τα καθήκοντά του. Στην συνέχεια και η υπογραφή του λειτουργού της Επαρχιακής Διοίκησης θα πρέπει να πιστοποιηθεί με σφραγίδα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Το συγκεκριμένο έγγραφο είναι που παρουσίασε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η αγοραπωλητήρια πράξη εγκρίθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο τα ερωτήματα που προκύπτουν στην συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν: ενδεχόμενη πλημμελή διερεύνηση για το περιεχόμενο το εγγράφου που απαιτείτο η πιστοποίηση της υπογραφής και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα αποστελλόταν στο εξωτερικό αλλά θα χρησιμοποιείτο από τις παράνομες αρχές του ψευδοκράτους.

Οι κρατικές υπηρεσίες αντιπαραβάλλουν ότι η πιστοποίηση δεν αφορά το περιεχόμενο του ιδιωτικού εγγράφου, κάτι το οποίο εναπόκειται στις χώρες στις οποίες θα αποσταλεί για χρήση.

Το ζήτημα θα απασχολήσει έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, αύριο στις 2 μετά το μεσημέρι με την συμμετοχή και αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης.