Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ikj

Ήταν λίγο πριν τις δυο το μεσημέρι όταν η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε κλήση για πυρκαγιά σε μεγάλο κτήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες για την  φύση και την έκταση της πυρκαγιάς, άκρως ανησυχιτικές.

Η φωτιά που ξέσπασε στο ρωσικό πολιτιστικό κέντρο στην καρδία της Λευκωσίας έθεσε σε συναγερμό την αστυνομία και την πυροσβεστική, επιτόπου έσπευσαν  7 πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρο ενώ η αστυνομία απέκοψε τους δρόμους της περιοχής.

«Η φωτιά ήταν φοουπ και βρέθηκε 5 6 μέτρα, φώναξα μας να φύουμε τα αυτοκίνητα και φύγαμε τα αυτοκίνητα όλα», ανέφερε μάρτυρας.

Το έργο των πυροσβεστών δύσκολο. Αφού οι φλόγες σε ελάχιστα λεπτά είχαν καλύψει ολόκληρο το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο και επεκτάθηκαν και σε δύο οχήματα που ήταν σταθμευμένα σε κοντινή απόσταση. Ενώ λόγο των εργασιών που γινόντουσαν στο κτήριο εξωτερικά υπήρχαν κύλινδροι οξυγόνου οι οποίοι ευτυχώς μετακινήθηκαν έγκαιρα .

Χαράλαμπος Τυλληρος- Υπεύθυνος Πυροσβεστικού Σταθμού Λευκωσίας

Ηταν μια δύσκολη και απαιτητική πυρκαγιά και χρειάστηκε εκτός από κατάσβεση  να συντονιστούμε να εκκενώσουμε  το κτήριο  και να απομακρύνουμε τον κόσμο με ασφάλεια  έγιναν  και τα δύο σχετικά γρήγορα

Άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε: «εμείς κάναμε εργασίες μέσα ακούσαμε μπαμ και μετά δεύτερο και βγήκαμε έξω μέχρι να βγούμε έξω η φωτιά πήγε πολύ ψηλά, έκαιγε καρέκλες έξω και τον τοίχο και φύγαμε που κεντρική είσοδο»

Στα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στην περιοχής επικρατούσε πανικός, με τις οικίες και τα γραφεία που γειτνιάζουν με το φλεγόμενο κτίριο να εκκενώνονται και τους πολίτες να βγαίνουν τρομοκρατημένοι στους δρόμους, ενώ αγωνιώδεις ήταν ιδιαίετρα τα πρώτα λεπτά οι έρευνες για εντοπισμό τυχών κλωβισμένων στο φλεγόμενο κτίριο.      

«Είμαι στον τρίτο όροφο και ακούστηκε ένας θόρυβος και βγαίνω από αυτό το παράθυρο και βλέπω τα παιδία του κτηματολογίου  και βγαίνω από το άλλο  και βλέπω μεγάλη φωτιά με τον αέρα που έβραζε μας έσπασε τα παράθυρα όλα», δήλωσε στον ΑΝΤ1, αυτόπτης μάρτυρας.

Επί τόπου στον χώρο της πυρκαγιάς μετέβη και ο Ρώσος Πρέσβης και άλλα μέλη της ρωσικής Πρεσβείας.

Πρεσβεία της Ρωσίας στην Κύπρο

«Φωτιά ξέσπασε σήμερα στο κτίριο του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία. Η φωτιά κατασβέστηκε. Χωρίς θύματα. Τα αίτια διερευνώνται.»

Από τη τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά το ρωσικό πολιτιστικό κτήριο  έχει υποστεί εκτεταμένες ζημίες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά οι οποίες δεν αποκλείεται  να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

«Το κτήριο ήταν υπό ανακαίνιση αλλά δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε την αιτία της πυρκαγιάς», ανέφερε ο κ. Τυλληρος.

Παρά τις  μαρτυρίες των  κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή, για απανωτές εκρήξεις με την εκδήλωσης της πυρκαγιάς η πυροσβεστική δεν το επιβεβαιώνει, με τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς να παραμένουν ακόμα άγνωστα.  Την διερεύνηση των αιτιών  της καταστροφής ανέλαβαν Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομία χωρίς να αποκλείεται η εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών.

egr
ger
ger
ger
ger
ge
τρη