Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΚΛΕΛΙΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Αύριο Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη, στις 12:00 θα τελεστεί η κηδεία της Κλέλιας Πετρίδου, που απεβίωσε την Τρίτη 18 Απριλίου. Η οικογένεια θα δεχθεί συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 11.30 π.μ. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

Η Κλέλια Πετρίδου ήταν πηγή έμπνευσης για όσους την γνώρισαν, για την θετικότητα, την καλοσύνη της, τη δύναμη της ψυχής της, την αντοχή και την προσφορά της σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου μας. Από το αναπηρικό καροτσάκι όπου βρισκόταν για χρόνια λόγω της σκλήρυνση κατά πλάκας, δεν έπαψε στιγμή να χαμογελά. Παρόλες τις δυσκολίες και τους σωματικούς περιορισμούς που αντιμετώπιζε το σπίτι της ήταν τακτικά χώρος συνάντησης καλλιτεχνών και η ιδία συνέχισε να εμπνέει νέους μουσικούς, ανθρώπους της τέχνης και όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), για την προστασία του περιβάλλοντος, για μια κοινωνία με ανοχή και αξιοπρέπεια.   

Για αρκετά χρόνια και μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν πολύ ενεργή στο διαδίκτυο. Ο παγκόσμιος ιστός και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γι’ αυτήν το παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο, όπως έλεγε. Με τις αναρτήσεις της, παρά τα κινητικά της προβλήματα και τον αρκετό χρόνο που χρειαζόταν για να τις γράψει, ενημέρωνε τους διαδικτυακούς της φίλους και έπαιρνε θέση για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του πλανήτη. Με τον δικό της, ξεχωρισό, καλοσυνάτο τρόπο. Χωρίς δασκαλίστικες υποδείξεις αλλά σχεδόν πάντα με σημαντικές εισηγήσεις και ιδέες. Ιδιαίτερα για το θέμα του σεβασμού των ΑμεΑ και την προσβασιμότητά τους για την οποία πολύ εργάστηκε.

Δεν είναι τυχαίο που στο άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου της η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ), ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου και το ΕΤΕΚ εξέδωσαν ανακοινώσεις σημειώνοντας τη συμβολή της στην προώθηση λύσεων για μια σειρά από σοβαρά θέματα. Οι πρωτοβουλίες της και η συμβολή της έχουν τιμηθεί από τις προαναφερόμενες οργανώσεις όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις τους που παρατίθενται πιο κάτω.

ΚΛΕΛΙΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

Σε μια παλιά της φωτογραφία πριν καθηλωθεί σωματικά στο αναπηρικό αμαξίδιο.
 

Με τη ξεχωριστή φωνή της απέδωσε αρκετά μουσικά κομμάτια ενώ συμμετείχε και στον δίσκο του Ευαγόρα Καραγιώργη «Το παλιό λαούτο». Ήταν και η δημιουργός του blog «Για την Αρλέτα», η οποία ήταν προσωπική της φίλη. Πιο κάτω το τραγούδι μαντίλι ολομέταξο σε δική της ερμηνεία.

Η Κλέλια Πετρίδου σε συνεργασία με την Αρλέτα σε μια από τις συναυλίες που είχε δώσει στην Κύπρο.

Η Κλέλια Πετρίδου σε συνεργασία με την Αρλέτα σε μια από τις συναυλίες που είχε δώσει στην Κύπρο.

Κάποια αποσπάσματα από τα πολλά που η Κλέλια Πετρίδου έγραψε στο προφίλ της στο facebook, φανερώνουν τον χαρακτήρα της, τη δύναμη της ψυχής της και τις απόψεις της για το θέμα της αναπηρίας. Όπως μεταξύ άλλων σημειώνει, το πρόβλημα της αναπηρίας δεν είναι το άτομο με αναπηρία αλλά η ίδια η κοινωνία που συνεχίζει «αχάπαρη» να σχεδιάζει και να κτίζει πόλεις εχθρικές προς τον άνθρωπο κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης.

Δείτε δύο σύντομα αποσπάσματα από τα γραφόμενά της στο facebook:

Η εξοικείωση με την αναπηρία είναι θέμα κουλτούρας

Η ενασχόληση μου με το Γραφείο Σχεδιασμού για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, ήταν για μένα μια πρόκληση, γιατί το υπηρετούσα και με υπηρετούσε. Ίσως γι αυτό να μη δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα να δεχτώ τον εαυτό μου να τσουλάει σε καρότσι. Κι αυτό αποδεικνύει ότι η αποδοχή και η εξοικείωση με την αναπηρία είναι θέμα κουλτούρας. Δε λέω ότι είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί, αλλά σίγουρα αν είσαι προκατειλημμένος απ την κούνια σου ε, τότε το αντιμετωπίζεις ωσάν να είναι το τέλος του κόσμου. Εμ, δεν είναι!

Η προσβασιμότητα μας αφορά όλους  

Αστείο δεν είναι; Η «παραφιλολογία» που κατά κανόνα επικρατεί γύρω από την αναπηρική καρέκλα είναι συνδεδεμένη με έργα «τρόμου». Οι εικόνες που προβάλλονται δείχνουν συνήθως άτομα υποτονικά, απομονωμένα από τη ζωή, δυστυχισμένα και «ηρωικά». Ένα «ιατρικό» ας το πούμε μοντέλο βασισμένο στην άποψη ότι το ανάπηρο άτομο είναι άρρωστο, δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνο του, δε μπορεί να εργαστεί και σίγουρα δε μπορεί να ζήσει ανεξάρτητο. Άντε, να το κλείσουμε και σε κανα ίδρυμα να ησυχάσουμε!

Στις πιο προχωρημένες από εμάς κοινωνίες όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά και αποφασιστικά. Αναγνωρίζουν πια ότι το πρόβλημα δεν είναι το άτομο με αναπηρία, αλλά η ίδια η κοινωνία που συνεχίζει «αχάπαρη» να σχεδιάζει, να κτίζει και να ζει σε πόλεις που δεν παρέχουν τις κατάλληλες υποδομές, πόλεις εχθρικές προς τον άνθρωπο κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης..
κ.π.

Και στο κάτω -κάτω της γραφής, τα ΑμεΑ είναι όπως θέλουν κι όπως επιλέξουν να είναι. Βεβαια, σε μια αππωμένη χώρα όπως η... Κύπρος "μας", δεν σου δίνονται και πολλές επιλογές.

Κλέλια Πετρίδου

Βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν τα άτομα με αναπηρία στα πεζοδρόμια. Τα επεσήμανε και εργάστηκε για να αλλάξει η νοοτροπία και των ανθρώπων και του κράτους.

Ο.ΠΑ.Κ: Εργάστηκε όσο λίγοι για την αναβάθμιση της προσβασιμότητας

Σε ανακοίνωση της η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ.) αναφέρει πως, «άτομα με αναπηρίες έχασαν σήμερα μια πραγματική φίλη, ακούραστο εργάτη για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στη χώρα μας. Η αγαπημένη μας Κλέλια Πετρίδου δυστυχώς έφυγε ξαφνικά μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τα τελευταία χρόνια η Κλέλια είχε συμπτώματα τετραπληγίας λόγω σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η Κλέλια εργάστηκε όσο λίγοι για την αναβάθμιση της προσβασιμότητας στη χώρα μας και για αυτό η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου την τίμησε ανακηρύσσοντας την επίτιμο μέλος. Η απλότητα, πραότητα, ευγένεια και εργατικότητα σου θα είναι πάντα στη μνήμη μας. Αιωνία σου η μνήμη αγαπητή Κλέλια! Εκεί που βρίσκεσαι πλέον είσαι ελεύθερη χωρίς εμπόδια και περιορισμούς. Θα σε θυμόμαστε με αγάπη και εκτίμηση».

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΠΑ.Κ. εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους της αείμνηστης Κλέλιας.

Η Κλέλια Πετρίδου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Παρίσι. Εργάστηκε ως αρχιτέκτονας στον ιδιωτικό τομέα από το 1985 μέχρι το 1996 που διορίστηκε καθηγήτρια στην Τεχνική σχολή Λευκωσίας.

Η ίδια ήταν άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας, το 1996 ασχολήθηκε ενεργά με το αναπηρικό κίνημα και υπήρξε Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple sclerosis Association) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της ΤΕΔΕΑ (Τεχνική Επιτροπή Διευκολύνσεων Εμποδιζόμενων Ατόμων). Η ΤΕΔΕΑ ετοίμασε την πρώτη νομοθεσία για προσβασιμότητα κτιρίων στη χώρα μας το 1999.

Το 2002 ανέλαβε την διεύθυνση του Γραφείου Σχεδιασμού για την Προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία που έδρευε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. To 2010 με ανάθεση του ΕΤΕΚ για το Υπουργείο Εσωτερικών συντόνισε τις εργασίες για την ετοιμασία Προτύπου σχεδιασμού για τη νέα νομοθεσία για την Ασφάλεια Χρήσης και Προσβασιμότητα των Δομικών Έργων.

Η δράση της κ. Πετρίδου έχει συμβάλει ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, ειδικότερα στα θέματα προσβασιμότητας. Τα τελευταία χρόνια ζούσε με συμπτώματα τετραπληγίας λόγω της πάθησης της.

Κλέλια Πετρίδου

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων: Παρακαταθήκη το σπουδαίο έργο της

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο της Αρχιτέκτονα Κλέλιας Πετρίδου, η οποία εργάστηκε ακούραστα έχοντας ως επίκεντρο τον “άνθρωπο”.
Έχει επιτελέσει σημαντικό έργο ως υπεύθυνη του Γραφείου Σχεδιασμού του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για την Προσβασιμότητα των ΑμεΑ στην Κύπρο. Kατά την διάρκεια αυτής της δράσης, ανέδειξε την ανάγκη δημιουργίας φιλικών και ανθρώπινων κτηρίων που να είναι προσβάσιμα σε όλους. Με ανάθεση του ΕΤΕΚ, συντόνισε τις εργασίες στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ετοιμασία προτύπου σχεδιασμού για τη νέα νομοθεσία για την Ασφάλεια Χρήσης και Προσβασιμότητας των Δομικών Έργων. Διετέλεσε επίσης συνεργάτιδα του Δήμου Λευκωσίας και η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου την τίμησε ανακηρύσσοντας την ως επίτιμο μέλος.
Το 2016, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου της απένειμε “Τιμητική Διάκριση”, ως ελάχιστη ένδειξη και εκτίμηση για το σημαντικό της έργο.

Το σπουδαίο έργο της θα είναι παρακαταθήκη ενισχύοντας την με νέα αποφασιστικά βήματα τόσο από το κράτος, όσο και από τον τεχνικό κόσμο.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της.

 

ΕΤΕΚ: Φωτεινό παράδειγμα πως ένας άνθρωπος μπορεί από μόνος του να ωφελήσει μια ολόκληρη κοινωνία

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΕΤΕΚ εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια της αγαπητής συναδέλφου και επί μακρόν συνεργάτιδας του Επιμελητηρίου σε θέματα προσβασιμότητας, Κλέλιας Πετρίδου.

Η Κλέλια Πετρίδου ήταν ο ιθύνων νους και η ψυχή του Γραφείου Σχεδιασμού για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Το εν λόγω Γραφείο ιδρύθηκε το 2002 κι είχε ως στόχο την εξάλειψη των εμποδίων στο δομημένο περιβάλλον, που αποτελούν και τον κύριο φραγμό στην επανένταξη των ΑμεΑ στην καθημερινή ζωή. Καθοριστική ήταν η συμβολή της και στη συγγραφή του Κανονισμού 61ΗΑ για την Προσβασιμότητα και Ασφάλεια στη χρήση, της περί Οδών και Οικοδομών νομοθεσίας.

Η Κλέλια Πετρίδου, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το πώς ένας άνθρωπος μπορεί, από μόνος του, να δημιουργήσει ρωγμή στα στερεότυπα και να ωφελήσει μια ολόκληρη κοινωνία, καθώς με επιμονή, μαχητικότητα και σθένος, προωθούσε ακούραστα την αναγκαιότητα για ένα προσβάσιμο από όλους δομημένο περιβάλλον.

Το ΕΤΕΚ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της εκλιπούσας. Το έργο της Κλέλιας Πετρίδου είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Το Επιμελητήριο δηλώνει έτοιμο να συνδράμει στις δράσεις του Υπουργείου για την, επί της ουσίας, επαναλειτουργία του Γραφείο Σχεδιασμού για τα Άτομα με Αναπηρία, καθώς και στη συγκρότηση μιας ευρύτερης κρατικής στρατηγικής για το θέμα αυτό.

 

Δήμος Λευκωσίας: Συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση της ζωής των ΑμεΑ

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζουν τη λύπη τους για τον θάνατο της Κλέλιας Πετρίδου και τα θερμά τους συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους της.

Η εκλιπούσα διετέλεσε συνεργάτιδα του Δήμου Λευκωσίας πάνω σε θέματα αναβάθμισης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην Κύπρο.

Η δράση της συνέβαλε ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Κλέλια Πετρίδου

Μια από τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει η Κλέλια Πετρίδου στο Facebook.