Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χακερ

Αναστάτωση επικρατεί εδώ και λίγη αναφορικά με την διαρροή προσωπικών δεδομένων από τους χάκερς του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

«Ο χρόνος για την πληρωμή των λύτρων έληξε» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Σύμβουλος Ασφαλείας Διαδικτύου, Ντίνος Παστός, προσθέτοντας ότι με βάση τις αναφορές των ίδιων των χάκερς, τα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί.

Με δηλώσεις στο ant1live ο κ. Παστός ανέφερε πως οι χακερς αφαίρεσαν από την ιστοσελίδα τους το χρονόμετρο που μετρούσε αντίστροφα, και πλέον δίνουν την δυνατότητα παραπομπής σε σύνδεσμο που οδηγεί στα δεδομένα. Αυτά σύμφωνα με τον ειδικό, και πάντα με τις αναφορές των ίδιων των χάκερς, βρίσκονται πλέον στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web).

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι δέον γενέσθαι για όσους ενδεχομένως να επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη, είτε γιατί θα δουν το όνομα τους στην λίστα, είτε γιατί κατά το παρελθόν προχώρησαν σε πράξεις μέσω της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου, ο κ. Παστός συνέστησε:

  • Να αλλάξουν άμεσα τους κωδικούς που χρησιμοποιούν σε διάφορες ιστοσελίδες
  • Να επικοινωνήσουν με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Τόνισε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να χειριστούμε τα επακόλουθα με σοβαρότητα, να βοηθήσουμε τα θύματα».

«Να προβούν σε παράπονο»

Έρευνα ξεκινά άμεσα και το Γραφείο της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων όπως δήλωσε η ίδια στο ant1live, χωρίς να περιμένει την υποβολή οποιασδήποτε καταγγελίας από πρόσωπα που πιθανόν να βρίσκονται στα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει.

Και αυτό σύμφωνα με την Επίτροπο, Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαϊδου το γραφείο της έχει ήδη ενώπιον του δυο γνωστοποιήσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό, που επιτρέπουν την αυτεπάγγελτη έρευνα.

Παρότρυνε ωστόσο τα «θύματα» της κυβερνοεπίθεσης να προβούν σε γραπτή καταγγελία μέσω του Γραφείου της, και κάθε μια καταγγελία θα εξεταστεί ξεχωριστά. «Όλα προσμετρούνται» σχολίασε η Επίτροπος, καθώς μετρήσιμη είναι τόσο η κάθε παράβαση, αλλά και το προϊόν που διέρρευσε. 

Σημείωσε παράλληλα πως έρευνα θα πραγματοποιηθεί και για τις κυβερνοεπιθέσεις σε Πανεπιστήμιο Κύπρου και Κτηματολόγιο.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία που έδωσαν οι χάκερς, υπό την ονομασία, Ransomware Medusa, εξέπνεε σήμερα, και ενώ είχε αποφασιστεί όπως το Πανεπιστήμιο δεν προχωρήσει στην πληρωμή των λύτρων ύψους 100.000 δολαρίων.

Σημειώνεται ότι προ δυο ημερών (18/04) έγινε κατορθωτή η κατάσχεση του server, των χάκερ οι οποίοι αποπειράθηκαν να μπουν στα συστήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κτηματολογίου, από την Αστυνομία Κύπρου.

Και παρόλο που αποτελεί μια επιτυχία, δεν φαίνεται ωστόσο να αποτρέπεται η δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων χρηστών των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ανησυχία και στο Κτηματολόγιο

«Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες» παραδέχεται ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει επανέλθει στο 100% της λειτουργίας του. Σύμφωνα με τον Ελίκκο Ηλία, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι άλλο μπορεί να ετοιμάζουν αυτοί που προχώρησαν στην κυβερνοεπίθεση της 9ης Μαρτίου.

Με παρέμβαση στο «Μέρα Μεσημέρι» ανέφερε ότι το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Αρχηγείο Αστυνομίας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να βρίσκεται προστατευμένο από ενδεχόμενη μελλοντική επίθεση.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το Τμήμα έχει επανέλθει σε πλήρη κανονικότητα, ο κ. Ηλία απάντησε πως λειτουργεί περίπου στο 90%, εκφράζοντας ελπίδα πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα.