Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χακερ σ

Η συμμορία Ransomware Medusa βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου  σύμφωνα με σχετικό  δημοσίευμα της ιστοσελίδας Bleeping Computer.

Η συμμορία, μάλιστα από την πρώτη κιόλας μέρα που κτύπησε στο Πανεπιστήμιο στις 28 Μαρτίου δημοσίευσε στον ιστότοπο διαρροής δεδομένων της, ότι ζητά 100.000 δολάρια ως λύτρα από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνοντας μάλιστα διορία 14 ημερών για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της.

Στο μεταξύ την ίδια τιμή, όρισε  και για την πώλησή τους σε ένα ενδιαφερόμενο μέρος, ενώ για 10.000 δολάρια, οι χάκερ λένε ότι θα καθυστερήσουν τη δημοσίευση των δεδομένων κατά μία ημέρα.

Έχουν επίσης δημοσιεύσει μέρος των δεδομένων που έχουν πάρει για να αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αληθείς. Τα αρχεία περιλαμβάνουν λίστες φοιτητών με προσωπικά στοιχεία, οικονομικά δεδομένα αναδόχων έρευνας και άλλα.

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Δεν υπάρχει πρόθεση να δοθούν λυτρά ….

Δεν υπάρχει καμιά πρόθεση να δοθούν λύτρα στους χάκερς, τόνισε σε παρέμβασή του στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρος Πασιαρδής.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη, το Πανεπιστήμιο είναι σε επαφή με την επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων και με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.  

«Τουλάχιστον έχει αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Οι υπηρεσίες μας διαχειρίζονται την κατάσταση. Τα αρχεία μας δεν είναι κλειδωμένα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτά που υποστηρίζουν ότι έχουν, δεν είναι ευαίσθητα δεδομένα.  Είναι αρχεία τα οποία μπορούσε να είναι δημοσιοποιήσιμα Κατά την εκτίμησή μας δεν πήραν απόρρητα δεδομένα του Πανεπιστημίου. Τα επικίνδυνο θα ήταν να ήταν κλειδωμένα τα αρχεία μας και να μην είχαμε πρόσβαση σε αυτά» ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

«Από την πρώτη ημέρα που έγινε η κυβερνοεπίθεση, οι υπηρεσίες μας εργάζονται νυχθημερόν και Σαββατοκύριακα, έχει ήδη αποκατασταθεί η επικοινωνία μας με τον έξω κόσμο, είμαστε μια χαρά με την ηλεκτρονική επικοινωνία και μάλιστα εντός της ημέρας ή μέχρι τη Δευτέρα θα αποκατασταθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Υπάρχει πλήρης επικοινωνία με τους φοιτητές μας και εκεί και όπου χρειάζεται έχουν δοθεί παρατάσεις για υποβολή των εργασιών» επεσήμανε.