Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Λύτρα 100 χιλιάδων δολαρίων ζητά η συμμορία ransomware Medusa που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Bleeping Computer.

«Έχουμε κάνει ήδη αναφορά στην επίτροπο προσωπικών δεδομένων, έχουμε επικοινωνία με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος τουλάχιστον έχει αποκαλυφθεί ποιος είναι πίσω από την απόφαση, οι υπηρεσίες μας διαχειρίζονται την κατάσταση  όπως πρέπει», επισήμανε ο Πρύτανης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Πέτρος Πασιαρδής.

Η συμμορία έδωσε μάλιστα διορία 14 ημερών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα δημοσιοποιήσουν τα δεδομένα που έχουν κλαπεί από τα συστήματα του Πανεπιστημίου.

Οι χάκερ προειδοποιούν επίσης ότι σε περίπτωση μη καταβολής των 100 χιλιάδων δολαρίων, θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 10 χιλιάδων δολαρίων για κάθε μέρα που περνά.

«Τα αρχεία μας δεν είναι κλειδωμένα τα έχουμε  τώρα τι ακριβώς έχει διαρρεύσει ή και αυτά που έχουμε δει ότι έχουν δημοσιοποιήσει ,δεν είναι ευαίσθητα δεδομένα τουλάχιστον αυτά που έχουν βάλει στο διαδίκτυο είναι αρχεία που θα μπορούσε να είναι δημοσιοποιήσιμα », υπογράμμισε ο κ. Πασιαρδής.

Η συμμορία προχώρησε στη δημοσιοποίηση μέρους των δεδομένων που έχουν υποκλέψει, ώστε να αποδείξουν ότι οι ισχυρισμοί τους είναι αληθείς.

Στα αρχεία που έχουν κλαπεί περιλαμβάνονται λίστες φοιτητών με προσωπικά στοιχεία, οικονομικά δεδομένα αναδόχων έρευνας και άλλα.

«Έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία μας με τον έξω κόσμο δηλαδή η επικοινωνία μας είναι μια χωρά εδώ και μια εβδομάδα, μέχρι τη Δευτέρα θα έχει αποκατασταθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα τηελεκπαίδευσης ,την ερχόμενη εβδομάδα  θα αποκαταστήσουμε  και την πλατφόρμα στην οποία μπορούνε να υποβάλλουν επίσης οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα μας την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά», σημείωσε ο κ. Πασιαρδής.

Τελευταίες δόκιμες

Πίσω στην κανονικότητα από τη Δευτέρα ευελπιστεί ότι θα επανέλθει το τμήμα κτηματολογίου και χωρομετρίας το οποίο επίσης δέχθηκε κυβερνοεπίθεση στις 8 Μαρτίου.

Το Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι τελευταίες δόκιμες και τη Δευτέρα όλες οι υπηρεσίες του τμήματος θα τεθούν κανονικά σε λειτουργία.

«Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ανοίξουμε την Δευτέρα αυτό δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα διότι αντιλαμβάνεστε   ότι θα ανοίξουμε την ιστοσελίδα μας και εκεί μπορεί να ξανά δεχθούμε επίθεση  έχουμε τοποθετήσει όλες τις δικλίδες ασφαλείας  για να αποκρούσουμε οποιεσδήποτε επιθέσεις «, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Ελίκκος Ηλία.

Ο κύριος Ηλία ξεκαθαρίζει επίσης, πως από τη κυβερνοεπίθεση δεν έχουν χαθεί οποιαδήποτε δεδομένα.