Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης και άλλα βασικά προϊόντα προχωρεί η κυβέρνηση με στόχο να μετριαστεί ο αντίκτυπος των αυξήσεων των τιμών στους καταναλωτές. Τα υπουργεία Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Οικονομικών βρίσκονται σε προχωρημένη συνεργασία για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ σε προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα και οι παιδικές τροφές και σε μειωμένο ΦΠΑ σε μια σειρά από άλλα βασικά προϊόντα. Το πότε θα εφαρμοστεί το μειωμένο ΦΠΑ εξαρτάται από το Υπουργείο Οικονομικών στο οποίο βρίσκεται πια το θέμα. Αναμένεται ότι η απόφαση θα ληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τελική τοποθέτηση» δήλωσε επί του θέματος ο Υπουργός Οικονομικών.

Η προεργασία που έγινε από το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προωθήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο αναμένεται να εξετάσει δύο σημαντικά σημεία: τον τελικό κατάλογο των προϊόντων που θα δεχθούν μείωση του ΦΠΑ, σύμφωνα με όσα επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και το δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μειωμένα έσοδα από το ΦΠΑ.

Μιλώντας στη εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνος Καραγιώργη, επιβεβαίωσε σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» ότι προωθείται μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης στο 0% και μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 5% σε άλλα, βασικά προϊόντα.

Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις ανησυχίες των καταναλωτών. «Πρέπει να επισημανθεί ότι λαμβάνουμε μέτρα τα οποία δεν είναι αυθαίρετα. Έχουν γίνει εισηγήσεις σε προϊόντα με μηδενικό ΦΠΑ και τώρα το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγξει σε ποια τρόφιμα και προϊόντα επιτρέπεται να γίνει η μείωση αυτή.» Ο κ. Καραγιώργη τόνισε ότι ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών το δημοσιονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης. Οι τελικές αποφάσεις για τα προϊόντα που θα επωφεληθούν τα νοικοκυριά αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μειώσεις σε 10 έως 15 είδη

Η Κομισιόν, έχει διαμηνύσει στα κράτη μέλη της Ένωσης πως έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μειώσεις ΦΠΑ σε 10 έως 15 είδη πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να «πάρουν ανάσες» σε κάποιο βαθμό τα νοικοκυριά. Αν και οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα υπόκεινται στην έγκριση των Βρυξελλών μιας και ο ΦΠΑ αποτελεί έσοδο και της ΕΕ.

 

Εξετάζει τις κατηγορίες προϊόντων η Κυβέρνση

«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τελική τοποθέτηση» δήλωσε επί του θέματος ο Υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα τις κυρώσεις.

Όπως ανέφερε ο Μάκης Κεραυνός, «αυτή τη στιγμή εξετάζουμε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων και ο μηδενικός συντελεστής θα αφορά βασικά, καθημερινά προϊόντα, όπως το γάλα, παιδικές τροφές, πάνες κλπ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια τελική τοποθέτηση και οι ανάλογες ανακοινώσεις. Όλα αυτά τα θέματα στοχεύουν ακριβώς στην πολιτική της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας», κατέληξε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς για το ύψος των συντελεστών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συντελεστών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να μειωθούν μέχρι το 5%, κάποιοι μέχρι το 0%, και προσέθεσε πως το Υπουργείο εξετάζει αυτά τα θέματα για να μπορέσει να μορφοποιήσει τη νέα κατηγοριοποίηση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα.