Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακινητα κυπρος σπιτια

Για μετά το Πάσχα μετατίθεται η συνέχιση της συζήτησης και λήψη απόφασης για το θέμα του μειωμένου συντελεστή 5% για αγορά ή ανέγερση κατοικίας.

Με τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για το συγκεκριμένο θέμα να έχει ήδη αρχίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών θεωρούν ότι μια απόφαση αμέσως μετά το Πάσχα είναι εφικτή, ώστε να προλάβει η Κύπρος την επιβολή προστίμου.

Οι βουλευτές σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών την Δευτέρα, έθεσαν εκ νέου στο Υπουργείο τους προβληματισμούς τους για τα τετραγωνικά και την αξία των κατοικιών που καλύπτει ο μειωμένος συντελεστής, το θέμα των μεταβατικών περιόδων για την εφαρμογή της νέας νομοθεσία, καθώς και την ανάγκη να καλύπτει το 5% και ανακαινίσεις και επεκτάσεις υφιστάμενων κατοικιών.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των βουλευτών, το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε να ενσωματώσει αλλαγές στο νομοσχέδιο και να επανέλθει μετά το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται, ότι το τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή, προβλέπει επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 170 τ.μ. κατοικιών, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 220 τ.μ. και με αξία συναλλαγής μέχρι €350 χιλ. Επίσης, μειωμένος ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €200 χιλ.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν, βουλευτές έχουν ήδη δηλώσει πρόθεση να έρθουν με νέες προτάσεις νόμου και τροπολογίες.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα είτε με την υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου, είτε με υπερψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου με τροπολογίες από το ΥΠΟΙΚ ή από τα κόμματα. Πρόσθεσε ότι είναι εμφανής η προσπάθεια όλων να υπάρξει η δικαιότερη δυνατή ρύθμιση για τους υποψήφιους αγοραστές και τις νέες οικογένειες, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ συνέστησε υπομονή από όλες τις πλευρές.

Όσον αφορά τις τροπολογίες, είπε ότι οι αλλαγές που αναμένονται από το ΥΠΟΙΚ είναι σε όχι και τόσο σημαντικές πτυχές, ωστόσο δεν απέκλεισε να έρθει το Υπουργείο με κάτι καινούριο ή να αποδεχθεί τελικά κάποιες τροπολογίες από τα κόμματα. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα τραβήξει το θέμα για πολύ ακόμα και εκτίμησε ότι μετά το Πάσχα θα υπάρχει υπερψήφιση κάποιου νέου νομοθετικού πλαισίου. Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι και η Κομισιόν θα κάνει υπομονή για το θέμα, αφού και οι ίδιοι έχουν δείξει και σοβαρότητα και συνέπεια όποτε χρειάζεται.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι οι ανησυχίες των πολιτικών δυνάμεων είναι κοινές και χρειάζονται κάποιες διευκρινήσεις και απλοποιήσεις στις διαδικασίες για την εφαρμογή του ποσοστού 5% ΦΠΑ. Πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες να γίνει ό,τι καλύτερο δυνατό υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη την ανοικτή διαδικασία που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επωφεληθούν τα νέα ζευγάρια και τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Ο κ. Κουλλά είπε ότι θα αναμένουν και τις απόψεις της Κυβέρνησης και θα εξετάσουν κατά πόσο θα έρθουν ως κόμμα με πρόταση νόμου που να βασίζεται περισσότερο στις αξίες των ακινήτων και να μην υπάρχει όριο στα τετραγωνικά.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι αν περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο ως έχει, χωρίς αλλαγές, θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα στα όνειρα της κοινωνίας, της νέας γενιάς για ανέγερση κατοικίας. Ένα χρόνο μετά, ανέφερε, η συζήτηση έχει επαναληφθεί στην Επιτροπή Οικονομικών και έθεσαν τα ίδια προβληματικά σημεία, που αφορούν την αξία των κατοικιών και διαμερισμάτων που δεν ανταποκρίνονται με τις πραγματικές αξίες της αγοράς, την ανάγκη διαφοροποίησης της αγοράς από την ανέγερση κατοικίας, την ανάγκη υπαγωγής στον μειωμένο συντελεστή και ανακαίνισης και επέκτασης της κατοικίας και το θέμα των μεταβατικών διατάξεων, ώστε να μην αδικηθεί κόσμος, λόγω και των καθυστερήσεων που υπάρχουν στην έκδοση αδειών.

Παράλληλα ο κ. Καυκαλιάς, είπε ότι ζήτησαν να συζητηθούν με την αίσθηση του κατεπειγόντως στην Επιτροπή Οικονομικών, προτάσεις νόμου που είναι κατατεθειμένες από το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα για τις εκποιήσεις, ενώ είπε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα χρονικά όρια και οι δικαιολογίες για το θέμα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι εκφράστηκαν ξανά επιφυλάξεις από το ΥΠΟΙΚ όσον αφορά τι πρόκειται να δεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τι όχι. Πρόσθεσε ότι αναμένουν από το ΥΠΟΙΚ αναθεωρημένη πρόταση, διαφορετικά αυτή θα κατατεθεί από κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε να μην μείνει εκτεθειμένο κανέναν πρόσωπο, καμιά οικογένεια που προτίθεται να αποκτήσει κατοικία στο μέλλον.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι το κόμμα του συζήτησε με τον Υπουργό Οικονομικών τις σοβαρές επιφυλάξεις για θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο και βρήκαν κατανόηση στο επίπεδο του Υπουργού, όσον αφορά τις αξίες που πρέπει να ανέβουν λόγω του κόστους που έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια αλλά και για τις μεταβατικές διατάξεις. Πρόσθεσε ότι μετέφεραν αυτά στον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ και αναμένουν την κατάθεση νέου αναθεωρημένου νομοσχεδίου για να το συζητήσουν αμέσως με την επανέναρξη της Βουλής μετά το Πάσχα. Στόχος όλων, πρόσθεσε, είναι να δώσουν όλα τα εχέγγυα και τις διευκολύνσεις στα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι θα το καταφέρουν και μέσα στα πλαίσια των πιέσεων που δέχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι το θέμα του 5% επείγει για τη Βουλή και υπάρχει σύγκλιση απόψεων στο να υπάρξει στοχευμένη πολιτική, καθώς και για το γεγονός ότι τα στατιστικά του 2021 δεν είναι ρεαλιστικά με τις σημερινές αξίες. Ανέφερε ότι το ΥΠΟΙΚ θα έρθει μάλλον με αύξηση του μέγιστου ποσού αγοραίας αξίας κατά 15% από 350 χιλιάδες κοντά στις 400 χιλιάδες. Παράλληλα ανέφερε ότι είναι στενά τα πλαίσια από πλευράς ΥΠΟΙΚ για να δεχτεί την οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στα φυσικά πρόσωπα και τις εταιρείες ανάπτυξης γης που έχουν ήδη κάνεις τις μελέτες τους για το τι θα ανεγείρουν τα επόμενα χρόνια. Πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης απόκλιση στις απόψεις όσον αφορά την ανέγερση κατοικίας και την αγορά κατοικίας και ίσως ληφθεί υπόψη, ενώ υπάρχει καλή πρόθεση για επιστροφή μέρους της χορηγίας του ΦΠΑ σε περίπτωση που κάποιος πουλήσει το σπίτι του πριν από τη συμπλήρωση δέκα ετών.

Παράλληλα ο κ. Παπαδούρης είπε ότι έθεσε ξανά το πόσο επείγον είναι να συζητηθούν οι προτάσεις νόμου για τις εκποιήσεις.