Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

«Μάχη» για τη μεγαλύτερη λαμπρατζιά.  Η μεγάλη στιγμή για το στήσιμο και εν τέλει το άναμμα της Λαμπρατζιάς έφτασε.

Από νωρίς το πρωί, μικροί και μεγάλοι σε όλες τις γειτονιές της Κύπρου, ανασυντάχθηκαν και μάζεψαν τα τελευταία υλικά για το στήσιμο της Λαμπρατζιά τους, στην οποία θα κάψουν απόψε τον προδότη Ιούδα.

Αυλές σχολείων, άδεια οικόπεδα και προαύλια εκκλησιών είναι οι χώροι στους οποίους στήθηκαν οι λαμπρατζιές, με παντός είδους ξυλεία, παλέτα, κορμούς δέντρων και παλιά έπιπλα.

Δηλώσεις νεαρών στην κάμερα του ΑΝΤ1:

«Όπως κάναμε και εμείς και μας βοηθούσαν οι μεγάλοι πρέπει να βοηθήσουμε τους μιτσίους δεν έχει πολλές κλεψίες  μέσα λίγα πράματα δανεικά ο έχων δυο παλέτα δίνει το ένα »

«Ξεκινήσαμε μεγάλη Τετάρτη αλλά με την βοήθεια του θεού  ήρθαμε όλοι οργανωμένοι φέραμε όσα πιο πολλά μπορούσαμε και προσπαθούμε για το καλύτερο»

Το μυστικό για μια καλή λαμπρατζιά είναι στη βάση. Εκεί όπου μπαίνουν πρώτα τα μεγαλύτερα κομμάτια, ώστε η λαμπρατζιά να έχει σταθερότητα. Και ακολούθως τοποθετούνται τα ξύλα περιμετρικά, σχηματίζοντας πυραμίδα.

Δηλώσεις νεαρών στην κάμερα του ΑΝΤ1:

«Mαζί με το δημαρχείο του γερίου βγάλαμε λουκκο βάλαμε τον στύλο να είναι ασφαλείς να μεν, ύστερα βάλαμε του κυλίνδρους σε περίπτωση που κρούσουν όλα να μην πέσουν πάνω σε κανένα »

«Mέσα στην λαμπρατζιά έχουμε παλέτα και ειλικρινά είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα »

Σύμφωνα με την παράδοση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα που ο ιερέας θα ψάλλει τον Καλό Λόγο, η πυραμίδα θα πιάσει φωτιά, και συνήθως διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα.

Δηλώσεις νεαρών στην κάμερα του ΑΝΤ1:

«Έχει πολύ καιρό που περιμένουμε αυτή την μέρα να έρθει έχει μια εβδομάδα που ξεκινήσαμε να μαζεύουμε ξύλα  περιμένουμε πως και πώς να έρτει η νύχτα να την αναψουμε »

«Έχει λίγες μέρες που μαζευόμαστε πολλά άτομα φέρνουμε ξύλα  μένουμε νύχτες  και προσέχουμε τα   και απόψε θα άψουμε την λαμπρατζία,  το έθιμο και να προσπαθήσουμε να κάνουμε την πιο μεγάλη »

Επί ποδός ευρίσκονται στο μεταξύ και η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και οι Δημοτικές Αρχές, γιατί σε κάποιες λαμπρατζιές υπάρχει και το στοιχείο της...υπερβολής

«Προχωρήσαμε και  προχωράμε   σήμερα με περιπολίες και διάφορες επιθεωρήσεις σε διάφορου χώρους, η ΠΥ εργάζεται με αυξημένο προσωπικό ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται και να διεκπεραιώνει οποιαδήποτε περιστατικά προκληθούν », τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής.

Έλεγχοι και περιπολίες θα διενεργούνται απόψε και έξω από τις εκκλησίες, με στόχο ένα αναίμακτο Πάσχα.