Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμβόλιο Moderna

Στη φαρέτρα της επιστήμης αναμένεται να ενταχθούν μέχρι το 2030 τα εμβόλια που αναπτύσσει η εταιρεία Moderna ενάντια στον καρκίνο.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο επικεφαλής γιατρός της Moderna, Δρ Πολ Μπάρτον, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για ασθένειες όλων των τύπων σε μόλις πέντε χρόνια.

Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε αυτό το εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Το εμβόλιο, τεχνολογίας mRNA, θα ειδοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για τον όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να βλάψει υγιή κύτταρα.

Σύμφωνα με τον Πολ Μπάρτον, «τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι το mRNA δεν ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για τον Covid. Πλέον μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ασθένειες, καρκίνο, λοιμώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνια νόσο. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν τεράστιες προοπτικές».

Ο επικεφαλής ιατρός της Moderna εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον RSV, με μία ένεση.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε θεραπείες βασισμένες στο mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Εκτιμώ ότι σε 10 χρόνια θα πλησιάζουμε σε έναν κόσμο στον οποίο θα μπορείς πραγματικά να αναγνωρίζεις τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και- σχετικά απλά- να επιδιορθώνεις το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο mRNA», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πολ Μπάρτον.

Υπενθυμίζεται ότι προ μερικών μηνών ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλπέρτος Μπουρλά είχε επίσης δηλώσει αισιόδοξος ότι ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου θα είναι έτοιμο τα επόμενα χρόνια.