Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγορά ψώνια τραπέζι φρούτα λαχανικά
*Φωτογραφία αρχείου

Δεν θα γυρίσει αρνάκι στην σούβλα σε όλα τα σπίτια της Κύπρου φέτος το Πάσχα, καθώς η τιμή του κατέστη απαγορευτική για πολλά νοικοκυριά.

Έως και €13 το κιλό η τιμή του αρνιού, το οποίο πέρσι αγοράζαμε στα €10.

Μάλιστα δεν αποκλείεται οι τιμές να συνεχίσουν την ανιούσα, με τους λάτρεις του συγκεκριμένου κρέατος να σπεύδουν να το προμηθευτούν  από τώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστα Λειβαδιώτη, «κανένας δεν περιμένει να πάνε κάτω οι τιμές. Όλοι πιστεύουν ότι θα κρατηθούν εκεί, ίσως και πιο ψηλά, οπότε όσοι έχουν χώρο και προτιμούν να μην ταλαιπωρηθούν και να στριμωχτούν, αγοράζουν.»

Οι κρεοπώλες ωστόσο διαπιστώνουν ήδη, βάσει και των παραγγελιών που άρχισαν να δέχονται, στροφή των καταναλωτών σε άλλα κρέατα, η τιμή των οποίων, παρότι αυξημένη, πιο προσιτή για το πορτοφόλι τους. Στα €6-7 το κιλό η χοιρινή σούβλα, έναντι €5 πέρυσι και το κοτόπουλο στα €4-5, έναντι €3-4 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, «θα πάνε είτε χοιρινό, είτε κοτόπουλο. Στο αρνί θα μειωθεί αισθητά η ζήτηση και αυτή η μείωση της κατανάλωσης θα φέρει και αισθητή μείωση στην τιμή του.»

Από την πλευρά του ο κ. Λειβαδιώτης ανέφερε ότι, «ο Κύπριος είναι λάτρης των αμνοεριφίων όλο τον χρόνο και ειδικά τις γιορτές. Τρώει 10-12 κιλά αρνί τον χρόνο, ενώ παγκόσμια ο μέσος όρος είναι κάτω από 1 κιλό.  Έχει πολλούς που θα μετακινηθούν στο κοτόπουλο ή στο χοιρινό.»

Το κύμα ακρίβειας καλύπτει σχεδόν όλο το φάσμα των τροφίμων και όχι μόνο την αγορά των κρεάτων. Πιο προσεχτικοί και συγκρατημένοι πλέον οι Κύπριοι στις αγορές τους, που μετρούν κάθε ευρώ που θα ξοδέψουν.

Αυξημένες αναμένεται να είναι και οι τιμές των πασχαλινών εδεσμάτων, όπως οι φλαούνες, με την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή να προχωρεί την ερχόμενη βδομάδα, στην έκδοση του Πασχαλινού Παρατηρητηρίου Τιμών.