Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Απροστάτευτοι και έρμαια, εργασιακού εκφοβισμού με κακοποιητικές και καταπιεστικές συμπεριφορές, είναι  εργαζόμενοι στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Φαινόμενο που δεν συνδέεται απαραίτητα με το φύλο.

Την έλλειψη νομοθεσίας και ακόμη χειρότερα, την απροθυμία και κωλυσιεργία υπουργείου Εργασίας, Αστυνομίας και Νομικής υπηρεσίας, να προβούν σε λήψη μέτρων, καταγγέλλουν οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την πρωινή  συζήτηση στην επιτροπή,  για την παρενόχλητική και κακοποιητική συμπεριφορά σε χώρους εργασίας. Με βροχή τις αποκαλύψεις από τις 16 συντεχνίες που έλαβαν μέρος.

Πλέον χαρακτηριστική,  η καταγγελία της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ Ρίτας Σούπερμαν, η οποία γνωστοποίησε την περίπτωση αξιωματικού της αστυνομίας, εναντίον του οποίου εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια καταγγελίες από δέκα γυναίκες συναδέλφους του για παρενοχλητική συμπεριφορά και ο οποίος αφυπηρετεί σε έξι μήνες.

«Εξετάζεται από την αστυνομία, από την Νομική Υπηρεσία, από διάφορες επιτροπές. Αντιλαμβάνεστε ότι τρία χρόνια είναι πάρα πολλά και ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχει μια πολύ υψηλή θέση, σε άλλο εξίσου σημαντικό τμήμα, έχει μετατεθεί», δήλωσε η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν.

Αιχμές για συγκάλυψη υπέρ του αξιωματικού της αστυνομίας και από άλλους βουλευτές, ενώ αίσθηση προκαλεί η καταγγελία της Προέδρου της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ότι από τις κακοποιητικές συμπεριφορές, δεν εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα.

«Από πολιτικούς διορισμούς και μάλιστα έγινε αναφορά σε διορισμούς που είναι καθαρά εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι μονοπρόσωποι οργανισμοί σε επιτροπάτα κ.λ.π, παρατηρούνται κακοποιητικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να ζητούν μετακίνηση τους», σημείωσε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Οι επιπτώσεις στα άτομα, είναι σωματικές, ψυχολογικές καθώς και οικονομικές», σημείωσε π Βουλευτής ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης.

«Οι οργανισμοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και όχι, να προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από το χαλί, όπως συμβαίνει με πάρα πολλούς κυβερνητικούς στην Κύπρο», υπογράμμισε η Βουλεύτρια των Οικολόγωμν, Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Σύσσωμη η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της βουλής, απευθύνει δραματική έκκληση στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου να ετοιμάσει νομοσχέδιο για την προστασία από κακοποιητική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνουν, πρόταση νόμου θα ετοιμάσει η ίδια η Επιτροπή.