Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επεισόδια Ελευθερία

Σκηνικό πολέμου θύμιζε χθες (26/03) η περιοχή στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία», την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου. καθώς επί ώρες εκτυλίσσονταν μάχες σώμα με σώμα, πετροβολισμοί και ρίψη μολότοφ. Οργή από τους Αστυνομικούς οι οποίοι μετρούν τραυματίες συναδέλφους τους, πολίτες είδαν τα αυτοκίνητα τους να γίνονται στόχος των χούλιγκαν, ενώ ζημιές μετρούν και περιουσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ant1live αστυνομικός που βρισκόταν στο λεωφορείο με τους οπαδούς του Απόλλωνα χθες βράδυ έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Όπως ενημέρωσε από το βράδυ ο ΑΝΤ1, οι πρώτες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ, και αφού πρώτα 60 οπαδοί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στα γραφεία της ΑΔΕ Λευκωσίας. Οι δυο πρώτα χρονικές συλλήψεις αφορούσαν εντοπισμό ναρκωτικών, και δεν είχαν να κάνουν με τα όσα ντροπιαστικά εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το όλο θέμα θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο τραπέζι σύσκεψης στο Αρχηγείο Αστυνομίας, μετά και τους μύδρους που εξαπέλυσε εναντίον της ηγεσίας ο Κλάδος «Ισότητα». 

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, αργά το βράδυ εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον 27χρονου σε σχέση με τα επεισόδια, ο οποίος συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος και τέθηκε υπό κράτηση. 

Ενώ σε σωματικό έλεγχο 27χρονου εντοπίστηκε ένα μισοκαπνισμένο τσιγάρο που περιείχε κάνναβη με αποτέλεσμα να συλληφθεί για αυτόφωρο αδίκημα. Αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας «από τα επεισόδια, καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία προκατασκευασμένα κτίρια της εταιρείας λεωφορείων Cyprus Public Transport (CPT) λόγω φωτιάς που τέθηκε κακόβουλα μετά από ρίψη μολότοφ».

Αναφέρει επίσης ότι προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε πέντε αστυνομικά οχήματα και οχήματα πολιτών που ήταν σταθμευμένα στο χώρο του σταδίου.

Επιπλέον, η Αστυνομία αναφέρει πως μέλη της δέχθηκαν επίθεση με τη χρήση φωτοβολίδων, μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων, με αποτέλεσμα των τραυματισμό τριών αστυνομικών, οι οποίοι αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών, πήραν εξιτήριο. Για τους τραυματισμούς αναφέρθηκε εκτατέμενα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο προέδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε συνάδελφο του που υπέστη κρανιοεγκεφάλικη κάκωση, ενώ μια άλλη αστυνομικός φέρει έγκαυμα από πιστόλι φωτοβολίδας. Έκανε λόγο για τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς.

Προσθέτει ότι μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατέσβησαν τις φωτιές οι οποίες προκλήθηκαν με τη χρήση μολότοφ, φωτοβολίδων και καπνογόνων. Επίσης, η Αστυνομία αναφέρει πως μέλη της ανέκοψαν για έλεγχο δύο λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς της ομάδας του Απόλλωνα και «από τους επιβάτες των δύο λεωφορείων λήφθηκαν βιομετρικά στοιχεία κατόπιν γραπτής τους συγκατάθεσης για να τύχουν επιστημονικών εξετάσεων».

Προσθέτει πως κατά τη διάρκεια των ερευνών στα δύο λεωφορεία παραλήφθηκε αριθμός τεκμηρίων ενώ εντοπίστηκε ποσότητα ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης βάρους 4 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, σε σωματικό έλεγχο 27χρονου εντοπίστηκε ένα μισοκαπνισμένο τσιγάρο που περιείχε κάνναβη με αποτέλεσμα να συλληφθεί για αυτόφωρο αδίκημα και αφού κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος.

επεισόδια περιπολικό2

Επίσης, η Αστυνομία αναφέρει πως στο πλαίσιο των εξετάσεων, εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον 27χρονου σε σχέση με τα επεισόδια, ο οποίος συνελήφθη βάσει δικαστικού εντάλματος και τέθηκε υπό κράτηση.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας σε συνεργασία με την ΥΚΑΝ συνεχίζουν τις εξετάσεις.

Το χρονικό της ντροπής

Τα έκτροπα άρχισαν όταν έφτασαν στο στάδιο οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Λεμεσού. Δημιουργήθηκε ένταση με την Αστυνομία να απαντά στον πετροβολισμό με δακρυγόνα.

Ενδεικτικό του ότι το «έγκλημα» ήταν προμελετημένο, αποδεικνύει φωτογραφία που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, με βόμβες μολότοφ που εντόπισαν οι Αρχές έξω από το στάδιο.

Λίγο αργότερα, το προαύλιο του «Ελευθερία» μοιάζει με πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα να ένταση να επεκταθεί και εντός σταδίου, με τις καρέκλες και διάφορα αντικείμενα να πηγαινοέρχονται από τη μία κερκίδα στην άλλη και η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική λόγω των δακρυγόνων που ρίχτηκαν από την Αστυνομία για επιβολή της τάξης.

Ακολούθησε η έφοδος αστυνομικών στις κερκίδες, οι οποίοι και ώθησαν τους οπαδούς του Απόλλωνα εκτός γηπέδου, με αποτέλεσμα να αρχίσει δεύτερος γύρος συγκρούσεων.

επεισόδια Ελευθερία

Στο «Ελευθερία» καλούνται ενισχύσεις, με τους χούλιγκαν να προκαλούν ζημιές σε περιπολικά και περιουσίες στους γύρω δρόμους. Πληροφορίες του ΑΝΤ1 κάνουν λόγο ότι μετά τις ζημιές στα περιπολικά δεν έμειναν μέχρι εκεί, αφού έκλεψαν από μέσα αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό, μεταξύ των οποίων ρόπαλα, κράνη και δακρυγόνα.

Επιτόπου σπεύδει και η Πυροσβεστική, αφού οι χούλιγκαν έβαλαν φωτιά σε στάση λεωφορείων και στα λυόμενα γραφεία της εταιρείας Cyprus Public Trasport.

Οι οπαδοί της Ανόρθωσης απομακρύνθηκαν από το γήπεδο με λεωφορεία, ενώ οι μάχες σώμα με σώμα των αστυνομικών με τους χούλιγκαν, συνεχίστηκαν και στους δρόμους του Αρχαγγέλου.

Να σημειωθεί ότι τα λεωφορεία με τους οπαδούς του Απόλλωνα ανεκόπησαν τελικά από Αστυνομικούς του ΕΑΟ και της Ομάδας «Ζ» λίγο πριν αναχωρήσουν από τη Λευκωσία και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου να περάσουν άπαντες από εξονυχιστικές έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα επεισόδια τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί.

Πήγαν για προσκύνημα και βρήκαν τα οχήματα τους με ζημιές

Περίπου 100 άτομα μετέβησαν με δυο λεωφορεία στον κατεχόμενο Διόριο για προσκύνημα στην κατεχόμενη γη τους. Άφησαν τα αυτοκίνητα στον χώρο, και επιστρέφοντας το απόγευμα βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη εικόνα.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 η κοινοτάρχης της κατεχόμενης κοινότητας, Στέλλα Κωνσταντίνου, «όταν επιστρέψαμε το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν πολύ τρομακτικό. Τρεις χωριανοί μας έχουν καταστραφεί τα αυτοκίνητα τους.  Ήταν ένα θέαμα που μόλις αντικρίσαμε, δεν ξέραμε τι να πούμε και τι να κάνουμε».

Σύμφωνα με την κοινοτάρχη, ενημερώθηκαν από την Αστυνομία ότι πρέπει να μεταβούν σε αστυνομικό σταθμό για κατάθεση, ενώ όπως δήλωσε αρκετοί από τους προσκυνητές, εντόπισαν και μολότοφ που δεν εξερράγησαν, μεταφέροντας τον τρόμο και την αγωνία που έζησαν.