Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας συζητά σήμερα νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή έως και δέκα ετών κάθειρξης σε όσους και όσες έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, προκαλώντας την αντίδραση των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο στοχοποιεί κάθε άτομο που επιδίδεται σε ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες ή δηλώνει ότι ανήκει στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία είναι ήδη παράνομη.

«Το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο για να ψηφιστεί σήμερα το απόγευμα», δήλωσε η Ρεμπίνα Ρουακούτζο, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων που εξέτασε το νομοσχέδιο.

«Ακούσαμε τους υποστηρικτές του νομοσχεδίου και τους αντιπάλους του και υποβάλαμε τις προτάσεις μας για να εξεταστούν από την ολομέλεια», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο γίνεται σε μια περίοδο που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θεωρίες συνωμοσίας για το θέμα, σύμφωνα με τις οποίες σκοτεινές διεθνείς δυνάμεις προωθούν την ομοφυλοφιλία στην Ουγκάντα.

Λίγες ημέρες πριν την εξέταση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Ουγκάντας Γιουέρι Μουσέβενι, που κυβερνά τη χώρα με σιδηρά πυγμή από το 1986, είχε χαρακτηρίσει τους ομοφυλόφιλους «ανώμαλους».

Στις 17 Μαρτίου η αστυνομία της Ουγκάντας είχε ανακοινώσει τη σύλληψη έξι ανδρών «για ομοφυλοφιλικές πρακτικές».

Ο Φοξ Οντόι- Οϊουελόβο, Βουλευτής που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι αντίθετος στο νομοσχέδιο, εξηγώντας ότι θέλει «να προωθήσει μια δίκαιη κοινωνία».

Ο Έντριαν Τζούκο, ακτιβιστής και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε ότι ελπίζει το κοινοβούλιο «να μην υιοθετήσει αυτό το νομοσχέδιο διότι με αυτό τον τρόπο θα επιδεινωθεί η ρητορική μίσους εναντίον των μειονοτήτων».

Η Ουγκάντα έχει αυστηρή νομοθεσία κατά των ομοφυλόφιλων, την οποία κληρονόμησε από την εποχή της αποικιοκρατίας. Όμως από το 1962, χρονιά κατά την οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, και μετά δεν έχουν υπάρξει διώξεις εναντίον ατόμων που είχαν συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Το 2014 δικαστήριο στη χώρα είχε εμποδίσει την εφαρμογή νομοσχεδίου που είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο και είχε επικυρώσει ο Μουσέβενι, το οποίο προέβλεπε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Το νομοσχέδιο εκείνο είχε προκαλέσει αντιδράσεις και στο εξωτερικό, με κάποιες χώρες να απειλούν να αναστείλουν τη βοήθειά τους προς την Ουγκάντα.

Στην ανατολική Αφρική η ομοφοβία είναι ιδιαίτερα εξαπλωμένη, με την ομοφυλοφιλία να είναι παράνομη σε πολλές περιοχές και συχνά να θεωρείται έγκλημα.