Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερ

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Αντίγιαμαν, Μπιλάλ Ντογάν υποστήριξε στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX TV της Τουρκίας ότι από τις εκατοντάδες υποθέσεις για κτίρια που κατέρρευσαν από το σεισμό, μόνο γι’ αυτή του ξενοδοχείου «Ισίας» πάρθηκε απόφαση για εμπιστευτικότητα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα γράφει ότι παρ’ αυτά η Γενική Εισαγγελία του Αντίγιαμαν διέψευσε την είδηση λέγοντας ότι «όπως και στο φάκελο του ξενοδοχείου Isias έτσι και σε κανένα άλλο φάκελο δεν υπάρχει απόφαση εμπιστευτικότητας».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μετά από 80.000 tweets από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και μετά την πάροδο αρκετών ημερών διαψεύστηκε η είδηση περί εμπιστευτικότητας. Αναφέρει επίσης ότι ο Μεχμέτ Γκενές, του τμήματος πολιτικών μηχανικών του «πανεπιστήμιου» της Εγγύς Ανατολής, που μετέβηκε για να εξετάσει τα συντρίμμια, συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα της υπόθεσης στο Αντίγιαμαν και στην έκθεση που συντάχθηκε αναφέρεται ότι ο φάκελος της υπόθεσης χαρακτηρίστηκε εμπιστευτικός.

Εντωμεταξύ, οι ιδιοκτήτες και διευθυντές του ξενοδοχείου, στα ερείπια του οποίου έχασαν τη ζωή τους μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, που συμμετείχαν σε αθλητική αποστολή από Αμμόχωστο, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Οι Εφέ Μποζκούρτ, Αχμέτ Μποζκούρτ και Μεχμέτ Φατίχ Μποζκουρτ οδηγήθηκαν στη φυλακή με διάταγμα κράτησης, ενώ στους Ουλβιγιέ Μποζκούρτ και Σιουλέ Οζμπέκ απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η ηλεκτρονική εφημερίδα Οζγκιούρ γράφοντας ότι επιβλήθηκε εντολή εμπιστευτικότητας στον φάκελο του ξενοδοχείου, το οποίο ανήκει στον Αχμέτ Μποζκούρτ, μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής του TÜGVA Adıyaman, της οποίας ηγείται ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Προέδρου της Τουρκίας, και ότι ο φάκελος δεν επιδείχθηκε στους δικηγόρους των μερών.

Ένας δικηγόρος υπεράσπισης ανέφερε ότι «έκαναν δήλωση λέγοντας 'δεν υπάρχει εμπιστευτικότητα στο φάκελο'. Λένε ψέματα. Ζητήσαμε να δούμε τον φάκελο σήμερα. είπαν 'υπάρχει εμπιστευτικότητα' και δεν τον έδειξαν. Γράψαμε μια αναφορά ζητώντας τους να εξηγήσουν τον λόγο της εμπιστευτικότητας και τους την δώσαμε».

Ο δικηγόρος ενός αθλητή που έχασε τη ζωή του στα συντρίμμια ανέφερε ότι «υπήρχε εντολή εμπιστευτικότητας. Όταν υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήραν αυτή την απόφαση. Η πρώτη μας δουλειά αύριο το πρωί θα είναι να εξετάσουμε τον φάκελο. Δεν μπορούν να προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν να εξετάσουμε τον φάκελο με βάση αυτή τη δήλωση».