Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διάσκεψη του Μονάχου

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, τόσο του Καγκελαρίου Σολτς όσο και του Υπουργού Άμυνας Πιστόριους και της Υπουργού Εξωτερικών Μπέρμποκ, στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, είναι να κινητοποιήσουν άλλες χώρες ώστε να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, προσπάθειες που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένες. Αφετέρου, εστιάζουν στο να απομονώσουν τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στις προσπάθειες αυτές αναφέρονται τα γερμανικά ΜΜΕ, το Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND), που επικεντρώνεται στις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και το περιοδικό Σπίγκελ, που δίνει έμφαση στις προσπάθειες της Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

To Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) με τίτλο «Ο Πιστόριους είναι σαφής: Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» σημειώνει πως μια επίδειξη ισχύος είναι, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, η σωστή απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία. Ο Πιστόριους στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιος πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο.

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του RND, αναφέρεται στις δηλώσεις του Πιστόριους, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, με τις οποίες προειδοποίησε ότι αν ο Ρώσος Πρόεδρος πετύχει αυτό που θέλει, τότε αυτό θα είναι μόνο η αρχή. «Επειδή ούτε η διπλωματία ούτε οι οικονομικές κυρώσεις έχουν αλλάξει την πορεία του Πούτιν, η επίδειξη ισχύος εκ μέρους μας είναι η σωστή απάντηση», υπογράμμισε, ενώ δεσμεύτηκε στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι ότι η Γερμανία -από κοινού με τους εταίρους της- θα παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». 

 Σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ αποστολή της Υπουργού Εξωτερικών Μπέρμποκ στο Μόναχο είναι  να συγκεντρώσει όπλα για την Ουκρανία και να απομονώσει διεθνώς τη Ρωσία, μια όχι εύκολη δουλειά, όπως αποδεικνύεται.

Το Σπίγκελ αναφέρεται στις προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης -τόσο του Καγκελαρίου Σολτ  όσο και του Υπουργού Άμυνας Πιστόριους και της Υπουργού Εξωτερικών Μπέρμποκ- στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, να κινητοποιήσουν άλλες χώρες ώστε να παραδώσουν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία, προσπάθειες που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένες.

 Όπως είπε η Αναλένα Μπέρμποκ, απευθυνόμενη στο ακροατήριο, ο καθένας γνωρίζει ποια κράτη διαθέτουν τα άρματα μάχης που χρειάζονται για να εξοπλιστεί μια ουκρανική ταξιαρχία, ενώ πολλοί από το ακροατήριο -σημειώνει το δημοσίευμα- Φινλανδοί, Σουηδοί και Έλληνες- θα πρέπει να αντιλήφθηκαν ότι η έκκληση αυτή τους αφορούσε.

Ο επιδιωκόμενος συνασπισμός κρατών που θα παραδώσουν άρματα Leopard στην Ουκρανία δεν φαίνεται να επετεύχθη στο Μόναχο, σχολιάζει το Σπίγκελ, που προσθέτει ότι σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αποστολή της ΥΠΕΞ της Γερμανίας, δηλαδή την απομόνωση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, η ίδια και το επιτελείο της προσπάθησαν να συσπειρώσουν τους εταίρους υπέρ ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, δεδομένου ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα υπάρξει σχετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, και αυτή η αποστολή απεδείχθη δύσκολη, δεδομένου ότι διεθνώς καταγράφεται μια «κόπωση» ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τα δυτικά κράτη προσπάθησαν -με λιγοστά αποτελέσματα- να κερδίσουν την υποστήριξη του «παγκόσμιου Νότου», των αναπτυσσόμενων χωρών, με την Μπέρμποκ να στέλνει το μήνυμα ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι ευρωπαϊκή αλλά παγκόσμια υπόθεση. Πλέον τα δυτικά κράτη δεν τρέφουν αυταπάτες ότι στην ψηφοφορία στη Γ.Σ. του ΟΗΕ την ερχόμενη Πέμπτη δεν θα υπάρξει τόσο ευρεία καταδίκη του πολέμου όσο πριν από έναν χρόνο, όταν 141 κράτη είχαν υποστηρίξει το σχετικό ψήφισμα.
Για τον λόγο αυτό η Υπουργός υπογράμμισε στο Μόναχο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί προηγούμενο για μελλοντικές συγκρούσεις: «Αν δεν θέλουμε να βρει μιμητές αυτός ο επιθετικός πόλεμος, τότε ο Πούτιν δεν πρέπει να επιβραβευτεί για αυτή την επίθεση», τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.α