Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Είναι υποχρέωσή μας η συνδρομή στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό δήλωσε ο προϊστάμενος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μετανάστευσης της Europol, European Migrant Smuggling Centre (EMSC), Seweryn Stopa.

Ο κ. Stopa είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Κύπρο με επίκεντρο συζητήσεων το μεταναστευτικό και την πρόθεση της Europol για περαιτέρω συνδρομή των κυπριακών αρχών στη διαχείριση του.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία πραγματοποιεί σειρά επαφών με αντιπροσωπείες του Υπουργείου Εσωτερικών, της Αστυνομίας Κύπρου και άλλους αξιωματούχους της Δημοκρατίας. Τον κ. Stopa, συνοδεύουν, η ειδικός του EMSC Μαρία Μαριά και ο υπεύθυνος του Τμήματος Απεσταλμένων Αξιωματούχων (Guest Officers) της Europol, Edward Mangion.

Η αντιπροσωπεία της Europol είχε ήδη συνάντηση, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με τον Αναπληρωτή Αρχηγό Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου και άλλα μέλη της ηγεσίας της Δύναμης, με θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό και τρόπους διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος, με τη ραγδαία άφιξη μεταναστών και την ανάγκη αποτελεσματικής διαχείρισής του.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των κυπριακών Αρχών προς την Europol για τη συνεχή βοήθεια που παρέχει στην αντιμετώπιση του θέματος καθώς και σε σειρά άλλων ζητημάτων, που άπτονται της διατήρησης της τάξης και της ασφάλειας στον τόπο μας.

Ο κ. Stopa επιβεβαίωσε τη βούληση της Europol να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις κυπριακές Αρχές, αναφέροντας πως η συνδρομή στις προσπάθειες των κυπριακών Αρχών είναι υποχρέωση του ευρωπαϊκού οργανισμού.

Σημείωσε πως κύριος στόχος είναι η αναγνώριση των αναγκών που υπάρχουν, διαβεβαιώνοντας ότι η Europol είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη, συνδράμοντας τις κυπριακές αρχές, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντιπροσωπεία της Europol θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους υπηρεσιών αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης. Θα επισκεφθεί επίσης τις εγκαταστάσεις της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας, καθώς και το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών «Πουρνάρα», στην Κοκκινοτριμιθιά.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετανάστευσης της Europol – European Migrant Smuggling Centre (EMSC), ιδρύθηκε το 2016, με στόχο την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών της Europol, για καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Σκοπός του είναι η υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, στην εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων, που εμπλέκονται στην οργανωμένη, παράνομη διακίνηση μεταναστών.