H επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πούτιν, τονίζει η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και απορρίπτει την άποψη ότι ακόμα και τώρα θα πρέπει να προταχθεί η διπλωματική οδός, καθώς «ο Ρώσος Πρόεδρος έχει στο μυαλό του το πώς θα εξαφανίσει τη γειτονική του χώρα».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Tagesspiegel, καλεί για πρώτη φορά να επιδειχθεί σύνεση στη συζήτηση για την παροχή όπλων για την Ουκρανία.
Άλλωστε, «δεν πρόκειται για παιχνίδι, αλλά για βαρύ πολεμικό εξοπλισμό. Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», είπε, τονίζεοντας ότι γι’ αυτό και είναι σημαντικό «να ζυγίζουμε πάντοτε προσεκτικά το πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε ζωές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα πρέπει και να εξετάζεται «τι θα συμβεί, εάν η Ουκρανία δεν θα είναι σε θέση να αμυνθεί», σημείωσε.
Σχετικά με την πιθανή παράδοση πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Μπέρμποκ τονίζει ότι «αυτό δεν αποτελεί θέμα συζήτησης». Είναι σημαντικό οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα να εφαρμοστούν γρήγορα, προσθέτει και επισημαίνει ότι δεν ακολουθεί διαφορετική πολιτική γραμμή από τον Καγκελάριο Σολτς.
«Μπορεί να έχουμε διαφορετικά αξιώματα και να διαφέρουμε ως άνθρωποι, αλλά συμφωνούμε απόλυτα ως προς τους στόχους μας», είπε.
Στο πλαίσιο αυτό, διαψεύδει πληροφορίες της εφημερίδας Die Zeit, η οποία σε άρθρο της αυτήν την εβδομάδα υποστήριξε ότι η Mπέρμποκ ενεργούσε πίσω από την πλάτη του Καγκελαρίου, για παράδειγμα προωθώντας σε επαφές της στο Λονδίνο την προμήθεια βρετανικών κύριων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.
Ερωτηθείσα για τη δήλωσή της στα τέλη Ιανουαρίου ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όταν και είχε ζητήσει τη συνοχή της Δύσης λέγοντας «πολεμούμε εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου», η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ασκεί την αυτοκριτική της. «Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει: Όποιος δεν κάνει λάθη, δεν ζει. Ειδικά σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, όταν περπατάμε σε μια πολύ λεπτή γραμμή, στην οποία επανειλημμένα πράγματα που έχουν ειπωθεί παρερμηνεύονται εσκεμμένα, το πλαίσιο στο οποίο λέγεται κάτι είναι αποφασιστικής σημασίας», είπε. Αλλά είναι σημαντικό για την ίδια να δείξει στους πολίτες πως η Εξωτερική Πολιτική δεν αποτελεί αφηρημένη υπόθεση, αλλά ότι έχει άμεση σχέση με αυτούς και τις ζωές τους.
«Θέλω να ασκώ πολιτική για τους πολίτες», δήλωσε. Στο πλαίσιο αυτό απορρίπτει την κριτική που της ασκήθηκε, μεταξύ άλλων και από τον Συμπρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μιούτζενιχ, ότι με τη δήλωσή της ενίσχυσε τη ρωσική προπαγάνδα. «Το ρωσικό καθεστώς και ο Πούτιν επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κάθε δήλωση που κάνω για την προπαγάνδα τους», δηλώνει και προσθέτει: «Το ίδιο θα κάνουν, ακόμα και αν πω: Σήμερα είναι Σάββατο».
Αναφερόμενη στην υπόθεση του κινεζικού κατασκοπευτικού αερόστατου, η πολιτικός των Πρασίνων ξεκαθαρίζει: «Εγείρεται σοβαρό ζήτημα, όταν ένα κατασκοπευτικό αερόστατο πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Πρόκειται για παραβίαση διεθνώς συμφωνημένων κανόνων. Όταν κάποιοι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, στεκόμαστε στο πλευρό των εταίρων μας και της διεθνούς τάξης πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες».
Συγκλονισμένη από την καταστροφή στη Συρία και Τουρκία
Σε σχέση με τους σεισμούς στη Συρία και την Τουρκία, η Μπέρμποκ δηλώνει «συγκλονισμένη» από το μέγεθος της καταστροφής και «εντυπωσιασμένη» από την προθυμία μεταξύ των πολιτών στη Γερμανία να παράσχουν βοήθεια στις πληγείσες περιοχές. Και στη Συρία η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση βοηθά μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ «σαν ένα πρώτο βήμα» συνέβαλε στην ταχεία εκταμίευση επιπλέον 25 εκ. Ευρώ από το Ταμείο Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. «Για να φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους, θα πρέπει να ανοίξουν και άλλα συνοριακά περάσματα. Σε μια κατάσταση όπως αυτή, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμος διπλωματικός δίαυλος», δήλωσε.