Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ίυ

Απόδοση ευθυνών και παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται στη διαρροή της ύλης για το εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, υπόσχεται ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» διευκρίνισε, πάντως, πως η διαρροή δεν έγινε προς απευθείας όφελος μαθητών, ενώ τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται και έτσι οι τελειόφοιτοι παρακάθησαν στην εξέταση με το εφεδρικό δοκίμιο.

«Δεν μπορεί αυτό το πράγμα να μείνει έτσι, υπάρχουν συνέπειες. Οι επιπτώσεις που υπήρξαν, οι ζημιά που έγινε είναι ασύμμετρη, αναστατώθηκαν όλα τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί είναι αδιανόητο.», σημείωσε ο κ. Προδρόμου. 

Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τους 250, από τις επτά χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες της τρίτης Λυκείου, οι οποίοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τα σχολεία τους και να μην παρακαθίσουν στην εξέταση, μετά τη διαρροή.

Ο Υπουργός γνωστοποίησε, παράλληλα, ότι στη διόρθωση των γραπτών θα ληφθεί υπόψη η αναστάτωση που προκλήθηκε μεταξύ όσων παρακάθισαν.
«Δεν έπρεπε να φύγουν, κακώς έφυγαν. Είναι αδικαιολογήτως που έφυγαν. Οι διευθύνσεις είναι εκεί για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του σχολείου», υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου.
Πρόβλημα προκύπτει και με τους μαθητές της ειδικής εκπαίδευσης οι οποίοι παρακάθισαν κανονικά στην εξέταση με το γραπτό που διέρρευσε, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να ξεκαθαρίζει πως η διαχείριση της συγκεκριμένης ομάδας θα γίνει χωριστά.


Κοινό μέτωπο μαθητών, γονέων και ΟΕΛΜΕΚ 

Μαθητική κοινότητα, γονείς και ΟΕΛΜΕΚ ενώνουν δυνάμεις και καλούν τον Υπουργό Παιδείας να δώσει άμεσα λύσεις, ενώ επιμένουν να καθοριστεί ημερομηνία και να γίνει νέα εξέταση.
Στην κοινή ανακοίνωση τους σημειώνουν πως ο θεσμός των τετραμήνων θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί και επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας.  

«Έχουμε μαθητές οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από τα σχολεία χωρίς να έχουν δώσει την εξέταση, έχουμε μαθητές οι οποίοι έχουν δώσει το μάθημα και κάτω από δύσκολες συνθήκες, στο δεύτερο γραπτό και ήταν κλεισμένοι στα σχολεία από τις 10 το πρωί μέχρι η ώρα δυόμιση, έχουμε μαθητές που έχουν δώσει εξέταση όλο το γραπτό», επισήμανε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοϊζος Κωνσταντίνου. 

 «Θα πρέπει, να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να δοθεί πιθανή δεύτερη ευκαιρία σε όσα παιδιά ενδεχομένως λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε να μην πήραν αυτό τον βαθμό ενδεχομένως ή να μην έγραψαν αυτά τα οποία ήθελαν», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββα. 
Την ίδια ώρα, τσακίζει κόκαλα η ανάρτηση μιας 18χρονης η οποία διαγνώστηκε με λευχαιμία πριν από έξι μήνες και παρόλο που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία, αποφάσισε να παρακαθίσει στην εξέταση των Νέων Ελληνικών.

Τα όσα έζησε χθες περιέγραψε με γλαφυρότητα και εμφανή απογοήτευση, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στην αρχή περίμενα να ακούσω πως ήταν μια πλακίτσα. Μετά από 5’ όταν μας δόθηκε το γραπτό της Β’ Σειράς δεν ήταν και τόσο ωραία πλακίτσα. Και τώρα απευθύνομαι σε σένα. Ναι! Σε σένα που η ώρα 9:18 πήρε την απόφαση να στείλεις το μήνυμα. Αγαπημένη, δεν με ενδιαφέρει να μάθω ποια είσαι ή τι σου έχουν τάξει, αλλά θέλω να διαβάσεις το άρθρο μου. Γιατί όταν εσύ νόμιζες πως πέτυχες το στόχο σου, εγώ διάβαζα τις σημειώσεις μου. Τις σημειώσεις που έγραφα ως τα ξημερώματα για να καταφέρω να αποδώσω όσο καλύτερα μπορώ στην εξέταση. Τις σημειώσεις που προσπαθούσα να διαβάσω καθώς το μυαλό μου προσπαθούσε να με κρατήσει ξύπνια από την κούραση», είπε η 18χρονη μαθήτρια Σαρπιέλλα Ορφανού. 

ΟΕΛΜΕΚ, ΠΣΕΜ  και Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων καταγγέλλουν, εξάλλου, τραγική διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας προσωπικά.  
«Ζητούμε από τον Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Αλέξανδρος Πατίχης. 

Μπάχαλο σε συνέχειες…

Το μπάχαλο βρέθηκε και σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία, Αφέρωφ Νεοφύτου, σημειώνει πως πρέπει να επικρατήσει η λογική και να μην γίνεται σύνδεση των τετραμήνων με μια απαράδεκτη διαρροή, επικεντρώνοντας τις βολές του σε όσους υπόσχονται κατάργηση των τετραμήνων.

«Πρόεδρο της χώρας θα εκλέξουμε και όχι αυτοκράτορα ή δικτάτορα. Είναι καλό να γνωρίζει ο κ. Μαυρογιάννης ότι τα τετράμηνα είναι εκεί με νομοθεσία άρα για να αλλάξει δεν είναι με διατάγματα του εκλεγμένου Προέδρου», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος ποιοτικής μάθησης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης και όχι εξεταστικό κέντρο, επιμένει το εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες για όσους απέτυχαν να διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξετάσεων. Η εξέλιξη αυτή βέβαια συντελέστηκε μέσα στο πλαίσιο του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων που εισήγαγε η απερχόμενη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η Εκπρόσωπος του Εκλογικού Επιτελείου Ανδρέα Μαυρογιάννη, Άντρη Χατζηανδρέου. 

Από το στούντιο του ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε πως ο Υπουργός Παιδείας γνώριζε ότι υπήρχαν κενά στη διαδικασία των εξετάσεων ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος καταγγέλλει όσα απαράδεκτα διαδραματίστηκαν χθες.

«Το σύστημα νοσεί. Στις 21.2.2022 σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας είχα θέση αυτό το θέμα, ότι υπάρχει πρόβλημα με το αδιάβλητο των εξετάσεων  και η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, υπάρχει ασφαλής μεταφορά», σημείωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης. 

«Γιατί είχε η συγκεκριμένη καθηγήτρια στα χέρια της τα θέματα; Προκύπτουν ζητήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας, γιατί οι πληροφορίες που λαμβάνουμε και εμείς είναι ότι αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο.», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. 

Τέλος, με ανακοίνωση του ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Καλοκασίδης υπογραμμίζει ότι η διαρροή των θεμάτων ανέδειξε μια σειρά από σοβαρές παθογένειες της δημόσιας Παιδείας.