Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ίυ

Σε φιάσκο κατέληξε η πρεμιέρα των εξετάσεων τετραμήνων για τους τελειόφοιτους λυκείων, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, καθώς η διαδικασία κινδύνευσε να τιναχτεί στον αέρα, λόγω της διαρροή θεμάτων από το εξεταστικό δοκίμιο. Το ζήτημα προέκυψε όταν στις εννέα και είκοσι το πρωί, καθηγήτρια ιδιωτικού σχολείο της Λευκωσίας έστειλε σε μαθήτρια με ηλεκτρονικό μήνυμα τι περιλαμβάνει το δοκίμιο, με αναφορά στο θέμα της έκθεσης αλλά και στα τρία κείμενα κατανόησης.

διαρροή θεμάτων.

Μέσα σε διάστημα μερικών λεπτών το μήνυμα έφτασε σε δεκάδες μαθητές και μαθήτριες της τρίτης λυκείου, οπότε έφτασε και ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας ως καταγγελλόμενη διαρροή.

Εξοργισμένοι τελειόφοιτοι μαθητές βρέθηκαν εκτός τάξεων και αρνήθηκαν να παρακαθίσουν στην εξέταση. 

Μαθήτρια Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας 

Μπήκαμε στην τάξη να τσιακκάρουμε αν όντως τα θέματα εσυμπήπταν με το γραπτό που μας έδωσαν, εσυμπήμπταν οπότε παγκύπρια εβγήκαμε έξω από τις τάξεις και είπαμε ότι δεν θα γίνουν οι εξετάσεις εφόσον οι μισοί εξέραν τα θέματα. Η ψυχολογία των μαθητών εκαταστράφηκε

Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας 

Με ανακοίνωση παρενέβη το Υπουργείο Παιδείας, γνωστοποιώντας ότι ο Υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου αρνήθηκε την αναβολή της εξέτασης, και έδωσε οδηγίες να επιστρατεύσουν το αναπληρωματικό εξεταστικό δοκίμιο.

«Αφού διαπιστώθηκε η διάδοση ηλεκτρονικού μηνύματος μεταξύ μαθητών και μαθητριών, με νύξεις και γενικόλογες αναφορές στο εξεταστικό δοκίμιο Νέων Ελληνικών της Γ΄ Λυκείου, αποφασίστηκε προς αποφυγήν οποιασδήποτε σύγχυσης, η εξέταση να διεξαχθεί με τη χρήση του υφιστάμενου αναπληρωματικού εξεταστικού δοκιμίου».

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Παιδείας διέταξε έρευνα, προκειμένου να διαφανούν τα κίνητρα και η υπαιτιότητας αυτής της ενέργειας, παρόλο που η ανακοίνωση υποστηρίζει πως δεν υπήρξε διαρροή του εξεταστικού δοκιμίου.

Αρμόδια πηγή επιβεβαίωσε, εξάλλου, στον ΑΝΤ1 πληροφορίες ότι ζητήθηκε η συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός παρέμβασης και αντίδρασης του Υπουργείου Παιδείας απέναντι σε μία τέτοια ενέργεια, και μάλιστα από εκπαιδευτικό.

Ξεσπάθωσαν καθηγητές και γονείς 

Το φιάσκο της πρεμιέρας των εξετάσεων τετραμήνων επέφερε τις έντονες αντιδράσεις οργανωμένων συνόλων αλλά και της κοινωνίας. Η παγκύπρια συντονιστική επιτροπή μαθητών χαρακτήρισε το περαστικό θλιβερό και ζήτησε όπως οι σημερινές εξετάσεις αναβληθούν.

ΠΣΕΜ

Πολλοί συμμαθητές μας, δικαιολογημένα αποφάσισαν μετά από αυτό το απαράδεκτο γεγονός να μείνουν εκτός της τάξης, αρνούμενοι να συμμετέχουν σε μια διαδικασία φιάσκο. Ως ΠΣΕΜ προειδοποιούμε ότι ΔΕΝ θα ανακτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια στοχοποίησης ή τιμωρίας για αυτούς τους συμμαθητές μας.

Από το στούντιο του ΑΝΤ1, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής χαρακτήρισε τη σημερινή ως μαύρη ημέρα για την παιδεία, ενώ ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης ζήτησε όπως τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε μια εξέταση τετραμήνων. Είναι τρομακτικό αυτό που έχει γίνει κατάφατσα, την άνοιξη όταν κάναμε τη συζήτηση για τις εξετάσεις τετραμήνων βάλαμε αυτό τον προβληματισμό», ανέφερε.

Λοΐζος Κωνσταντίνου- Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης 

Ποιος επιτέλους θα τιμωρηθεί για τα λάθη του που κάνει σε αυτόν τον τόπο; Αναστάτωση ποιος γνωρίζει, ποιος δεν γνώριζε. Επικρατεί μια γενικότερη αναστάτωση.

Λίγη ώρα πριν το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώσει τη συνέχιση των εξετάσεων, η ΟΕΛΜΕΚ ζητούσε την μετακίνηση της εξέτασης σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ το απόγευμα η γραμματεία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη. 

Ρένα Γιαβρη- Αντιπρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

Αν το Υπουργείο αυτή την στιγμή αρνείται να παραδεχθεί ότι υπάρχει λάθος στη διαδικασία και στο αδιάβλητο των εξετάσεων σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει και στο μέλλον και κάθε φορά να έχουμε με το δίκαιο τους και τους γονείς να αμφισβητούν κάθε φορά το ίδιο το Υπουργείο και τον τρόπο εξέτασης.

Πολιτικός «σεισμός» 

Η διαρροή των θεμάτων του γραπτού των Νέων Ελληνικών τρίτης Λυκείου προκάλεσε και πολιτικό σεισμό καθώς κόμματα και υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας ξεσπάθωσαν.

Το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για παιδαγωγικό έγκλημα αλλά και σκάνδαλο.

«Οι τριτοκοσμικές καταστάσεις που ακολούθησαν με τους μαθητές να περιμένουν για ώρα στις τάξεις μέχρι να έρθει άλλο γραπτό πλήττουν το κύρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και του θεσμού. Υπογραμμίζουμε ότι για τα παιδιά της τρίτης λυκείου, οι συγκεκριμένες εξετάσεις κρίνουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον τους», δήλωσε ο Χρίστος Χριστοφίδης, Επικεφαλής του Τομέα Εκπαίδευσης ΑΚΕΛ.

Την κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε περίπτωση εκλογής του.

Στη δική μας αντίληψη, η μάθηση δεν μετριέται μόνο με την ύλη που διδάσκεται. Μετριέται με την ποιότητα και το περιεχόμενο της διδασκαλίας, της γνώσης, τη δημιουργία κριτικής σκέψης και των εργαλείων προσέγγισης της πληροφορίας. οι εξετάσεις τετραμήνων είναι «να διαιωνίζουν ένα νοσηρό εξετασιοκεντρικό σύστημα.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει πως σε περίπτωση εκλογής του, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του θα γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων. 

«Εάν από την αξιολόγηση επιβεβαιωθεί η αρνητική εκτίμηση για την χρησιμότητά τους, τότε θα καταργηθούν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023 – 2024», ανέφερε.

Το Δημοκρατικό Κόμμα κάνει λόγο για αποτυχία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί απαράδεκτη την αδυναμία του ΥΠΠΑΝ να διεξάγει σωστά μια εξέταση και συμπαρίσταται στους επηρεαζόμενους μαθητές και τους γονείς τους οι οποίοι είναι απολύτως δικαιολογημένοι να αντιδρούν για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί».

Είναι αυταπόδεικτο πως είτε θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ριζική αναμόρφωση του θεσμού των τετραμήνων ώστε να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού σχολείου και να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών, ή πρέπει να τερματιστούν.

Ενώ η ΕΔΕΚ σημειώνει πως ο τρόπος εφαρμογής των τετραμήνων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα όποια θετικά στοιχεία συνδέονταν με τον θεσμό. 

Αργά το απόγευμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο αξιολόγησης των μαθητών σε όλες τις σχολικές βαθμίδες.

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημόσια παιδεία και οι εκπαιδευτικές πολιτικές δεν πρέπει να μετατρέπονται σε αρένα άγονης αντιπαράθεσης. Οι συχνές ή και οι επιπόλαιες αλλαγές δε συμβάλλουν στην ηρεμία και στον καλό προγραμματισμό των μαθητών μας, των οικογενειών τους, των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.»

Και καταλήγει πως χρήζουν συζήτησης πρόνοιες του ισχύοντος σχεδίου αξιολόγησης και διαφαίνεται η ανάγκη για επανατοποθέτηση και αναθεώρησή τους.