Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγνοούμενοι

Στα εργαστήρια της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) βρίσκονται για ταυτοποίηση, μεγάλος αριθμός οστών, τα οποία εκτιμάται ότι ανήκουν σε 80 με 100 διαφορετικά άτομα. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοούμενους του 1974.

 Σύμφωνα με το μέλος της ΔΕΑ, Λεωνίδα Παντελίδη, «έχουμε ταυτοποιήσει περίπου 1050, αλλά έχουμε οστά τα οποία είναι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία ταυτοποίησης. Πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε με βάση τα οστά που έχουμε στο εργαστήριο να κάνουμε ακόμα 80 ή 100 ταυτοποιήσεις, δεν είναι σίγουρο μέχρι να τελειώσουν οι γενετικές αναλύσεις».

Ο χρόνος ταυτοποίησης διαφέρει. Για κάποια ίσως να είναι μερικοί μήνες, ενώ για άλλα ίσως να χρειαστούν και χρόνια, αναλόγως της κατάστασης που ευρίσκονται, αλλά και της κατάθεσης γενετικού υλικού από τους συγγενείς.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο κ. Παντελίδης, «ο αριθμός ακριβείας σημαίνει ότι κάθε 10 ανασκαφές σε πόσες έχουμε επιτυχία. Την περσινή χρονιά και στην προπέρσινη χρονιά ο βαθμός επιτυχίας ήταν περίπου 5% Φέτος έχουμε εντοπίσει οστά σε 9 από τις 63 ανασκαφές τις οποίες έχουμε επιχειρήσει. Αυτό μας δίνει κάποια ποσοστά γύρω στο 15%».

Σύμφωνα με τον κ Παντελίδη, εντός του 2023, ενδεχομένως να εντοπιστούν και μεγάλοι χώροι ταφής αγνοουμένων, αφού υπάρχουν πληροφορίες για δυο με τρεις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη ανασκαφές.

Το 2022 εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τα οστά 19 αγνοουμένων, το 2021, 17 και το 2020, 10 αγνοουμένων.

Σημειώνεται ότι το 2023 προγραμματίζεται να γίνουν ανασκαφές σε 10 στρατιωτικές περιοχές στα Κατεχόμενα, ενώ αυτή την περίοδο εφτά συνεργεία της ΔΕΑ εργάζονται στην Κερύνεια, τη Γύψου, το Κάρμι, την Άσσια, το Δίκωμο, τη Μύρτου, την Αγία Ειρήνη και την Πάφο.