Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επιτροπος προεδριας φωτης φωτιου

Το χρέος μας απέναντι στους αγνοούμενους παραμένει δυστυχώς ανεκπλήρωτο λόγω της αδιαλλαξίας της κατοχικής δύναμης, που αρνείται επίμονα να συνεργαστεί με καλή θέληση και ειλικρίνεια στην προσπάθεια για διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου, δήλωσε το Σάββατο ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, με αφορμή τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου για τους Αγνοούμενους στον χώρο του παλαιού Δημαρχείου Λευκωσίας.

Ο στολισμός του δέντρου με τις φωτογραφίες των αγνοουμένων συμβολίζει τις ευθύνες της Τουρκίας και το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών, ανέφερε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως πολλοί εξ αυτών έχουν φύγει από τη ζωή με όλο τον πόνο και την αγωνία και χωρίς καμιά απάντηση στα ερωτήματα για τους αγαπημένους τους.

Πρόσθεσε πως το δέντρο συμβολίζει επίσης την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση ενός καθόλα ανθρωπιστικού θέματος που προκαλεί τόσο πόνο στους συγγενείς.

«Θα πρέπει επιτέλους η Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις που της γίνονται και στο βαθμό που επιβάλλεται από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του προβλήματος. Να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στην κατεχόμενη γη μας, να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις σκόπιμες και βίαιες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής και να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του κατοχικού στρατού, όπως έχει την υποχρέωση από τις διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε και η ίδια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φωτίου είπε ακόμη πως το γεγονός ότι εξακολουθούν να αγνοούνται οι μισοί και πλέον από τους Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες που καταχωρήθηκαν εξ αρχής στον σχετικό κατάλογο, ενώ ταυτόχρονα είναι αδιευκρίνιστοι και οι χώροι όπου τάφηκαν και άλλοι συμπατριώτες μας που συγκαταλέγονται στους πεσόντες, συνιστά μια απάνθρωπη και αφύσικη κατάσταση που ακυρώνει αρχές και αξίες της πολιτισμένης ανθρωπότητας και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Με την ευκαιρία και της σημερινής επετείου της Διεθνούς Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλούμε τους ισχυρούς της γης, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμπαραταχθούν στον αγώνα μας για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας και τερματισμό της τραγωδίας των αγνοουμένων», τόνισε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας πως για όλους που εξακολουθούν να αγνοούνται θα γίνει ό,τι επιβάλλεται και είναι δυνατό ώστε να λάμψει η αλήθεια για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε με τη σειρά του πως αυτές τις γιορτές ο καθένας επιζητεί τη θαλπωρή της οικογένειας και την αγκαλιά όσων αγαπούν, προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν μπορούν να βιώσουν αυτό το τόσο σημαντικό συναίσθημα και για τον λόγο αυτό η τύχη των αγνοουμένων πρέπει να εξακριβωθεί για να σταματήσει αυτή η βασανιστική αβεβαιότητα με την οποία ζουν για τόσες δεκαετίες.

Δεν ξεχνούμε τους αγνοούμενούς μας, δεν ξεχνούμε ότι παραβιάζονται κατάφωρα για 48 χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα και των αγνοουμένων και των συγγενών τους, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, τονίζοντας πως οι συγγενείς των αγνοουμένων θα συνεχίσουν ανεξάρτητα από τον χρόνο και τα εμπόδια που παρεμβάλλονται τον ανθρωπιστικό τους αγώνα μέχρι τη διακρίβωση της τύχης του κάθε αγνοουμένου.

Πρόσθεσε πως στον αγώνα αυτό καλείται κάθε ανθρωπιστής εντός και εκτός Κύπρου να σταθεί συμπαραστάτης και βοηθός, συμπληρώνοντας πως τις άγιες αυτές ημέρες οι προσευχές όλων είναι ο Θεός να απαλύνει τις καρδιές εκείνων που κρατούν το κλειδί του θέματος, εκείνων που έχουν τις πληροφορίες, εκείνων που γνωρίζουν και δεν μιλούν, δηλαδή την Τουρκία, ώστε να δώσει τα στοιχεία που πρέπει στη διερευνητική επιτροπή προκειμένου το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα να βρει επιτέλους τη λύση και να τελειώσει ένα μαρτύριο μισού σχεδόν αιώνα για αυτές τις οικογένειες.