Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παιδί μάσκα

Ο παιδίατρος Παναγιώτης Γιάγκου ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι με αφορμή την κρισιμότητα της κατάστασης του 4χρονου κοριτσιού λόγω του στρεπτόκοκκου, επισήμανε και τις πιθανές παρενέργειες της χρήσης μάσκας κατά την περίοδο του κορωνοϊού σχετικά με τους ιούς. Ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιαδής ανέφερε ότι περιστατικά σοβαρής διεισδυτικής νόσου σαν την περίπτωση του 4χρονου κοριτσιού υπήρχαν και στο παρελθόν, εκφράζοντας την ελπίδα να μην πολλαπλασιαστούν.

Όσο αφορά το 4χρονο κοριτσάκι ο παιδίατρος τόνισε ότι οι νέες εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές για την μικρή και η ομάδα ειδικών που φθάνει από το Ισραήλ με τον ειδικό εξοπλισμό σήμερα στις 14:00 είναι μια θετική εξέλιξη. Το συγκεκριμένο μηχάνημα αξίζει να σημειωθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί και στην ΜΕΘ ενηλίκων στις περιπτώσεις πολύ σοβαρών περιπτώσεων κορωνοϊού. Εν συντομία το μηχάνιμα που θα φτάσει σήμερα στις 14:00 βοηθάει τους πνεύμονες να ηρεμήσουν καθιστώντας την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του αίματος έξω από τον οργανισμό.

Παιδίατρος, Παναγιώτης Γιάγκου:

Με αυτό το μηχάνημα δίνουμε χρόνο στους πνεύμονες να αναρρώσουν

Ο κ. Γιάγκου κάνοντας αναφορά στον στρεπτόκοκκο επισήμανε ότι είναι ένα γενικό φαινόμενο ανά το παγκόσμιο αλλά όχι σπάνιο. Στην Κύπρο ο στρεπτόκοκκος έχει παρουσιαστεί σε αρκετά παιδιά λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας των λοιμώξεων. Η έντονη έξαρση των ιών την περίοδο αυτή οφείλεται στην ραγδαία εξάπλωση αναπνευστικών κυρίως λοιμώξεων.

Μεταξύ άλλων ο παιδίατρος ανέφερε ότι υπάρχει μια θεωρία στο παρασκήνιο η οποία δεν είναι αποδεδειγμένη ωστόσο «ενοχοποιεί» την συνεχόμενη και καθημερινή χρήση της μάσκας κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, δημιουργώντας έτσι πιθανόν ανοσιακό χρέος στους οργανισμούς. 

Τα τελευταία χρόνια οι ιώσεις δεν κυκλοφορούσαν κανονικά λόγω του περιορισμού στο σπίτι και της χρήσης της προστατευτικής μάσκας με αποτέλεσμα τώρα που οι παράμετροι προστασίας έχουν εκμηδενιστεί να υπάρχει έξαρση λοιμώξεων σε εντονότερο βαθμό από τα προηγούμενα χρόνια με τους ιούς και την μεταδοτικότητα τους να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Μιχάλης Αναστασιάδης: Σοβαρά περιστατικά είχαμε και στο παρελθόν, ελπίζουμε να μην πολλαπλασιαστούν

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, Μιχάλης Αναστασιαδής στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι με αφορμή την σοβαρή κατάσταση του κοριτσιού από στρεπτόκοκκο ανέφερε τα εξής: 

Ο στρεπτόκοκκος αποτελεί μια από τις κοινές αιτίες φαρυγγοαμυγδαλίτιδας η οποία είναι από τις πιο κοινές λοιμώξεις που ταλαιπωρούν την παιδική ηλικία. Περιστατικά σοβαρής διεισδυτικής νόσου σαν την περίπτωση του 4χρονου κοριτσιού υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο ελπίζουμε να μην πολλαπλασιαστούν.


Στην ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσαμε να φέρουμε μόνιμα στην Κύπρο το μηχάνημα που φτάνει σήμερα από το Ισραήλ για το 4χρονο κοριτσάκι, ο παιδίατρος ανέφερε ότι τέτοιου είδους μηχανήματα είναι πολύ εξειδικευμένα και χρησιμοποιούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας, Μιχάλης Αναστασιαδής:

Τόσο εξειδικευμένα μηχανήματα χρησιμοποιούνται κυρίως από πολύ μεγάλα κέντρα υγείας τα οποία εξυπηρετούν μεγάλους αριθμούς ασθενών.