Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είκοσι μέρες πριν τα Χριστούγεννα και οι τιμές του κρέατος, ως έχουν τουλάχιστον σήμερα, προμηνύουν ότι το φετινό γιορτινό τραπέζι θα μας κοστίσει πολύ ακριβά.

Μεταξύ άλλων η χοιρινή σούβλα πωλείται στα €6-7 το κιλό, η αρνίσια στα €9-12, ενώ τα αρνίσια παϊδάκια στα €10-13. 

κάρτα

*Οι τιμές που καταγράφονται

Με τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστα Λειβαδιώτη να δηλώνει ότι «προσπαθούμε με εισαγωγές και άλλα να κρατήσουμε την τιμή γύρω στο €10-12. Είναι η προσπάθεια που γίνεται, η ζήτηση σίγουρα θα είναι αλλά δεν υπάρχει προσφορά. Δεν υπάρχουν αρνιά λόγω της καταστάσεως που υπάρχει, δεν έχουμε πολλές γέννες, δεν υπάρχει απόδοση στα αρνιά και δεν υπάρχει προσφορά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Κρεοπωλών παρόμοιες υψηλές τιμές είχαμε για τελευταία φορά προ δωδεκαετίας όταν το αρνί έφτασε τα €13-14 ευρώ το κιλό. Ενώ έλλειψη φαίνεται πως θα υπάρξει και στις γαλοπούλες οι οποίες πωλούνται στα €6-8 ευρώ το κιλό.

Όπως δήλωσε ο κ. Λειβαδιώτης, «οι γαλοπούλες είναι ένα είδος το οποίο δεν εκκολάπτεται στην Κύπρο, εισάγονται και εκτρέφονται στην Κύπρο. Και είναι πολύ μικρή η ποσότητα που έχουν φέρει και έχουν εκθρέψει και είναι και οι εισαγόμενες οι οποίες είναι πολύ ακριβές».

Σύμφωνα με τον κύριο Λειβαδιώτη η τιμή της κατεψυγμένης γαλοπούλας θα είναι περίπου η ίδια με της φρέσκιας. Κάπου στα €7 το κιλό.

«Το ερωτηματικό είναι αν οι τιμές αυτές των γαλοπούλων είναι έτσι ή και πιο ψηλές. Εκεί που πουλιόντουσαν 100 χιλιάδες και γαλοπούλες, τώρα που υπάρχουν 50 αν και αυτές θα διατεθούν με αυτές τις τιμές. Εάν αυτά τα λίγα που υπάρχουν αν θα φαγωθούν με αυτές τις τιμές που υπάρχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδιώτης.

Μετά από όλα αυτά, δεν αποκλείεται κάποιοι να επιλέξουν το κοτόπουλο, αντί της γαλοπούλας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, του οποίου η τιμή κυμαίνεται γύρω στα €3-4 το κιλό.