Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολι

Αναβολή για τις 11 Ιανουαρίου του 2023 πήρε η δίκη  για την πολύκροτη υπόθεση του Al Jazeera και των χρυσών πολιτογραφήσεων.

Η υπεράσπιση  των Δημήτρη Συλλούρη, Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος δεν παρευρέθηκε καθώς νοσεί με κορωνοιό,  δεν έδωσαν ούτε και σήμερα απάντηση στις  πέντε συνολικά κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, εγείροντας εκ νέου προδικαστικές ενστάσεις, με τον Γιώργο  Παπαϊωάννου, δικηγόρο των Χριστάκη Τζιοβάνη και Αντώνη Αντωνίου, να αναφέρει πως  οι κατηγορίες 1, 3  και 5 «στερούνται νομικού ερείσματος».

Ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης  συνήγορος του Δημήτρη Συλλούρη, έθεσε   παράλληλα και ζήτημα κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, η κατάχρηση συνίσταται:

  • σχετικά με τις κατηγορίες 1, 2, 3 με την εμπλοκή του κράτους σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, με την συμμετοχή Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, στη διαμόρφωση των γεγονότων, για την οποία κατηγορείται ο πελάτης του, (και )
  • σχετικά με τις κατηγορίες 4 και 5, που αφορούν στην εμπλοκή αλλοδαπού, το οποίο όπως συμπλήρωσε «είναι ανύπαρκτο πρόσωπο».

Ο κύριος Τριανταφυλλίδης, έθεσε επίσης  και προτεινόμενο πλαίσιο παραδεκτών γεγονότων 7 σημείων,  το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ως δεδομένη τη συμμετοχή του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατ` επέκταση την έγκριση των κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεων που αναφέρονται στο κατηγορητήριο, καθώς επίσης και στο ότι ο αλλοδαπός που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 είναι ανύπαρκτο  πρόσωπο για το οποίο  οι δημοσιογράφοι του  Al Jazeera εισήλθαν  στην οικία του Χριστάκη Τζιοβάννη χωρίς  να αποκαλύψουν  δημοσιογραφική τους ταυτότητα, προφασιζόμενοι ότι ερευνούν τη δυνατότητα πολιτογράφησης του,  όπου  κινηματογράφησαν τον Δημήτρη Συλλούρη χωρίς την συγκατάθεση  του.

Μάλιστα ο συνήγορος υπεράσπισης του πρωην προέδρου της Βουλής, σημείωσε πως αν δεν  γίνουν αποδεκτά τα  συγκεκριμένα σημεία θα καλέσει για μαρτυρία πέντε πρόσωπα μεταξύ των οποίων, τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό  Εσωτερικών.  

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, ζήτησε χρόνο από το δικαστήριο, ώστε να εξετάσει τις προδικαστικές ενστάσεις και να απαντήσει στα σημεία που κατέθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, με το δικαστήριο να ορίζει τη δικάσιμο στις 11 Ιανουαρίου του 2023, στις 09:00.


«Δεν παραδέχομαι»

Ξεχωριστή στάση στην σημερινή διαδικασία κράτησε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης ο οποίος ο εκπροσωπεί ο ίδιος των εαυτό του.  Δεν παραδέχθηκε καμία από τς συνολικά πέντε κατηγορίες που του  απαγγέλθηκαν, οι οποίες  αφορούν σε αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς. 

«Στο ναό της Δικαιοσύνης πρέπει να ακουστούμε όλοι. Θέλω να γνωρίζω εάν η εν χορδές και οργάνοις  καταχώρηση της παρούσας υπόθεσης έγινε εν συνείδηση δικαίου ή προς τέρψη του Κολοσσαίου. Δεν επιδιώκω την αθώωση αλλά τη δικαίωση», σημείωσε ο Δικηγόρος, Ανδρέας Πιττάτζιης. 

Η ακροαματική  διαδικασία για τον Ανδρέα Πιττάτζιη ορίστηκε  στις 8 και 9 Μαρτίου 2023.