Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαβατηρια πολιτογραφησεις

Αναβολή για τις 30 Νοεμβρίου, πήρε η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση του Al Jazeera και των χρυσών πολιτογραφήσεων.

Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάνης, Αντρέας Πιττάτζιης, και Αντώνης Αντωνίου, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο να δώσουν απάντηση στις πέντε κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Αυτές αφορούν: Συνωμοσία για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού, κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Ο δικηγόρος του πρώην Προέδρου  της Βουλής, Κρις Τριανταφυλλίδης, ανακοίνωσε προς τους τρεις δικαστές ότι  ο πελάτης του δεν θα απαντήσει σήμερα, παρόλο που «δηλώνει αθώος με κεφαλαία γράμματα».

Και αυτό γιατί δεν έλαβε καμία απάντηση από τη Νομική Υπηρεσία σε δυο επιστολές που απέστειλε, αναφορικά με δυο ζητήματα που ήγειρε στο στάδιο της παραπομπής.

Το πρώτο ζήτημα αφορά σε μαρτυρία προσώπου που αναφέρεται ως αλλοδαπό, και για το οποίο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι είναι υπαρκτό, και το δεύτερο ζήτημα αφορά στο κατά πόσο Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας συμμετείχαν, όταν υπηρετούσαν ως Υπουργοί, σε συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που είχαν λάβει αποφάσεις για συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις.

Γραπτή απάντηση δεν έλαβε, αλλά την άκουσε προφορικά από την εκπρόσωπο της κατηγορούσας αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, η οποία κατά πρώτο κατονόμασε γυναίκα ως το πρόσωπο που έδωσε τη μαρτυρία που αμφισβήτησε ο συνήγορος του Δημήτρη Συλλούρη, παραπέμποντας τον στο μαρτυρικό υλικό.

Και κατά δεύτερο, ανέφερε πως η ίδια ζήτησε από τους ανακριτές τα επίσημα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου, τα οποία επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή του Γιώργου Σαββίδη και του Σάββα Αγγελίδη στις συνεδριάσεις που εξέτασαν πολιτογραφήσεις οι οποίες σχετίζονται με τη δίκη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Χριστάκη Τζιοβάνη και του Αντώνη Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, ζήτησε αναβολή, καθώς υπάρχει πληθώρα μαρτυρικού υλικού που δεν τους έχει δοθεί και το οποίο θα πρέπει να μελετήσουν. Ενώ συμφώνησε με τα ζητήματα που ήγειρε ο Κρις Τριανταφυλλίδης, και ζήτησε χρόνο για μελέτη, αν και σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, οι πελάτες μου δηλώνουν μη παραδοχή.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του στη δίκη, εμφανίστηκε αρχικά έτοιμος να απαντήσει σήμερα στις κατηγορίες.

Δήλωσε επ’ αυτού ότι

Συνιστά λαϊκή απαίτηση αυτή η υπόθεση να ξεκινήσει το συντομότερο. Ακόμα και αύριο προτίθεμαι να έρθω στο Δικαστήριο

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου του υπέδειξε ότι μπορεί να απαντήσει, και να δικαστεί σε χωριστή διαδικασία από τους άλλους τρεις. 

Με τον ίδιο να ακολουθεί τελικά την ίδια γραμμή με τους άλλους συνηγόρους, ζητώντας χρόνο για να μελετήσει το πρόσθετο μαρτυρικό υλικό, ύστερα και από προτροπή του πατέρα του, επίσης δικηγόρου, ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 09:00 το πρωί της 30ης  Νοεμβρίου, ενώ οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στην προηγούμενη φάση.

Σε μια άλλη εξέλιξη σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε  απόφαση σε ποινική έφεση που καταχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας εναντίον απόφασης πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση σχετικά με σοβαρά ποινικά αδικήματα που αφορούν σε πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών, με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση για ανανέωση του ήδη εκδοθέντος διατάγματος κατακράτησης μεγάλου αριθμού τεκμηρίων από την Αστυνομία.