Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ισκια

Μία ακόμη σορός που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί ανασύρθηκε σήμερα από τα συνεργεία διάσωσης που εργάζονται εντατικά στην πόλη Κασαμίτσιολα της Ίσκια, όπου οι επιπτώσεις της πρόσφατης κακοκαιρίας υπήρξαν δραματικές τα τελευταία 24ωρα.

Ο τραγικός απολογισμός των κατολισθήσεων λάσπης που προκλήθηκαν στην περιοχή ανέρχεται πλέον σε 8 νεκρούς, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ενώ αγνοούνται ακόμη τέσσερα άτομα. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής για το τελευταίο θύμα της τραγωδίας είναι πως είναι ενήλικος άνδρας.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες Κυριακή, η κυβέρνηση της Ιταλίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πυκνοκατοικημένο νησί Ίσκια, το οποίο απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Νάπολη (νότια).

Στα θύματα της καταστροφής συγκαταλέγονται νεογέννητο και δυο παιδιά.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται συχνά στη χερσόνησο, έπειτα από σεισμούς, ηφαιστειακές εκρήξεις ή σφοδρές βροχοπτώσεις. Το μέτρο επιτρέπει ταχείες διαδικασίες για την κινητοποίηση κεφαλαίων και μέσων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να γίνονται εσπευσμένες επεμβάσεις, ή για να δημιουργούνται δομές φιλοξενίας.

Η Κασαμίτσιολα, μικρή πόλη 8.000 κατοίκων τον χειμώνα, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της, στο πολυτελές νησί Ίσκια, κοντά στο Κάπρι, είχε χτυπηθεί το 2017 από σεισμό ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους. ίχε καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς από πολύ ισχυρότερο σεισμό στα τέλη του 19ου αιώνα.

Επιτόπου, πάνω από 200 μέλη της Πολιτικής Προστασίας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης αναζητούσαν χθες αγνοούμενους, καθώς εκατοντάδες εθελοντές, με τη λάσπη ως τα γόνατα, προσπαθούσαν να καθαρίσουν δρόμους. Κουφάρια και υπολείμματα αυτοκινήτων και λεωφορείων που συνέθλιψε η βίαιη κατολίσθηση λάσπης και βράχων ήταν λίγο ως πολύ παντού, ενώ μηχανήματα έργου προσπαθούσαν να διανοίξουν την πρόσβαση σε σπίτια, οχήματα, καταστήματα.


Πάνω από 90% των δήμων στη χώρα κινδυνεύουν από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Περισσότερο από το 90% των δήμων στην Ιταλία κινδυνεύουν από κατολισθήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο.

«Το 94% των δήμων κινδυνεύει από πλημμύρες, κατολισθήσεις, διάβρωση των ακτών», δήλωσε ο Κούρτσο στην εφημερίδα La Stampa προσθέτοντας ότι «ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας δήλωσε πως η Ίσκια αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή πολλά από τα σπίτια εκεί έχουν χτιστεί παράνομα, όμως υπογράμμισε ότι άλλα τμήματα της Ιταλίας με λιγότερες παραβιάσεις των οικοδομικών κανονισμών είναι επίσης ευάλωτα.

Πηγή: protothema.gr