Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με την εμπορία του χαλουμιού ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και τα μέτρα στήριξης των παραγωγών βρέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συζήτηση αξιολογήθηκε η συμφωνία του Υπουργού Γεωργίας με τους παραγωγούς σε σχέση με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.

Σε σχέση με τους ελέγχους με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρείται η σχετική νομοθεσία για τη διάθεση μόνο ΠΟΠ χαλλουμιών στις υπεραγορές και το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο, διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση ότι το Υπουργείο Γεωργίας δεν έχει προβεί σε κανένα απολύτως έλεγχο κατά πόσο τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, είπε ότι «δυστυχώς, μετά από όσα λέχθηκαν στη σημερινή συνεδρία, οι προβληματισμοί που εκφράσαμε τότε, όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν, αλλά ενισχύθηκαν περαιτέρω».

Όπως σημείωσε, «τρεις μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας και δύο από την εφαρμογή της συμφωνίας για το χαλλούμι ΠΟΠ διαπιστώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται κατά το δοκούν».

«Αναφέρω ενδεικτικά ότι η βασική παράμετρος της συμφωνίας ήταν η απόσυρση των αγωγών, που καταχωρήθηκαν κατά καιρούς εναντίον του ΠΟΠ. Σήμερα, ενημερωθήκαμε ότι -όχι μόνο δεν αποσύρθηκαν- αλλά μία εξ αυτών θα εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πριν το τέλος του χρόνου», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Γεωργίας ότι «δεν έχει προβεί σε κανένα απολύτως έλεγχο κατά πόσο τα προϊόντα συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων και με τις ποσοστώσεις των διαφόρων ειδών γάλακτος».

Επίσης, ανέφερε πως ενημερώθηκαν ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμα από την κυβέρνηση προς τους αιγοπροβατοτρόφους τα 10 σεντ ανά λίτρο, όπως προβλέπει η συμφωνία.

«Οι ευθύνες γι’ αυτή την κατάσταση», είπε ο κ. Γαβριήλ, «βαραίνουν  αποκλειστικά τους κυβερνώντες, οι οποίοι ανέχονται τη μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων εξυπηρετώντας όπως πάντα συγκεκριμένα μεγάλα οικονομικά οφέλη».     

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, δήλωσε ότι κατά τη συζήτηση «διαφάνηκε πως οι λεπτοί χειρισμοί της κυβέρνησης, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου, απέδωσαν καρπούς παρά τα πολλά και συγκρουόμενα συμφέροντα, που προβάλλουν διάφορα εμπόδια στην ομαλή παραγωγή του χαλλουμιού ΠΟΠ».

Πρόσθεσε ότι «από το 2004 γίνονται προσπάθειες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για προστασία του χαλλουμιού», συμπληρώνοντας ότι «μετά από μακρά μάχη και μακρά περίοδο συζητήσεων, διαφωνιών, συγκρουόμενων συμφερόντων, η παρούσα κυβέρνηση πέτυχε με τους λεπτούς χειρισμούς να δώσει στο χαλλούμι τη θέση που του αξίζει και αυτή η επιτυχία πρέπει να της πιστωθεί».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, δήλωσε ότι το κόμμα του εξέφρασε από την αρχή την αντίθεσή του για τη συζήτηση σήμερα στην Επιτροπή Γεωργίας για το χαλλούμι, για να προσθέσει πως είχε εκφράσει και την αντίθεσή του για την εγγραφή του θέματος.

«Το παράδοξο του όλου θέματος είναι ότι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται είναι αυτοί που συνυπέγραψαν, συμφώνησαν, διαβουλεύτηκαν για να γίνει αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί», είπε ο κ. Ορφανιδης, για να συμπληρώσει ότι «εκφράσαμε και δηλώσαμε εφόσον ο Πρόεδρος της Επιτροπής είχε ζητήσει να δοθεί η συμφωνία, η οποία έχει γίνει στην Επιτροπή, δηλώσαμε να δοθούν και τα πρακτικά της συζήτησης και το τι λέχθηκε στη συζήτηση, για να φανεί ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι υποστηρίξαν τη συμφωνία και τώρα δηλώνουν διαφορετικά και δήθεν εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το όλο θέμα».

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, αναφέρθηκε στην μείωση του πληθυσμού των αιγοπροβάτων, λέγοντας ότι «στην ουσία έχουμε κατοχυρώσει ένα ΠΟΠ προϊόν, το οποίο είναι και το κυρίως εξαγωγικό μας προϊόν, αλλά την ίδια στιγμή δεν δίνουμε προοπτική να αναπτυχθεί η αιγοπροβατοτροφία».

Διερωτήθηκε «με ποιον τρόπο θα αναπτύξουμε την παραγωγή του χαλλουμιού», για να σημειώσει πως «οι ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν δεν είναι μόνο στα θέματα των ελέγχων είναι και στα θέματα στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων».