Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λθι

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι αμερικανικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κύπρο, στο πλαίσιο της άσκησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, στον κόλπο της Αμμοχώστου. Η Τουρκία είναι ενοχλημένη από το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν τα αμερικανικά μαχητικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι χρησιμοποιήθηκε το FIR της Κύπρου σε συνεννόηση των ΗΠΑ με την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι πτήσεις των μαχητικών stealth  F-22 έγιναν πάνω από τις κατεχόμενες περιοχές και παρέκαμψαν το λεγόμενο τουρκικό κέντρο ελέγχου των κατεχομένων και αγνόησαν το αίτημα για αναγνώρισης τους μέσω της υποβολής σχετικού αιτήματος. Πρόκειται για μια ενέργεια που έχει ενοχλήσει τις κατοχικές αρχές αλλά και την τουρκική ηγεσία καθώς θεωρείται ότι στέλνει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στην Τουρκία.

Τα αμερικανικά F-22 πέμπτης γενιάς, που ανήκουν στην 90η Εκστρατευτική Μοίρα Μαχητικών (90th Expeditionary Fighter Squadron), είχαν μετασταθμεύσει πρόσφατα στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση «Αgile Combat Employment» (ACE) της USAF.

Η αμερικανική άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Ετοιμάζεται η πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις 2022» 

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ η πολυεθνική άσκηση «Νέμεσις 2022» με τη συμμετοχή φρεγατών και ελικοπτέρων από οκτώ χώρες.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) στην άσκηση, που θα πραγματοποιηθεί στα θαλασσοτεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου, συμμετέχουν με φρεγάτες και ελικόπτερα, οκτώ χώρες, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, οι

Την άσκηση θα παρακολουθήσει από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΣΕΔ, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και οι Πρέσβεις των συμμετεχουσών χωρών.