Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ανακύκλωση φαρμάκων

Λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετίας επιθυμεί να βάλει η Βουλή, με στόχο να ρυθμιστεί πλέον νομοθετικά η ανακύκλωση των φαρμακευτικών αποβλήτων από τα νοικοκυριά. Ανακινεί επιτακτικά το θέμα η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία φέρνει στο τραπέζι και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους.

Για αύριο Τετάρτη (26/10) έχει οριστεί η συνεδρία της Επιτροπής, η οποία στοχεύει να μετουσιώσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί προφορικά, σε νομοθετικό κείμενο το οποίο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Όπως δήλωσε στο ant1live, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει προκύψει κατάληξη ως προς τον τρόπο που θα καλείται το κάθε σπίτι να ανακυκλώνει τα ληγμένα φαρμακευτικά σκευάσματα του.

Παίρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, αυτό που κερδίζει έδαφος και αναμένεται να πάρει και την μορφή νόμου, είναι όπως δημιουργηθούν σημεία ανακύκλωσης, στα οποία οι πολίτες θα μεταφέρουν τις συσκευασίες των φαρμάκων. Από εκεί θα παραλαμβάνονται από ειδική μονάδα περισυλλογής που βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Ο κ. Θεοπέμτπου έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου:

Έξω από ορισμένα φαρμακεία υπάρχει ένας μικρός κάδος όπου αφήνεις μέσα τα φάρμακα. Δεν χρειάζεσαι μεγάλους κάδους. Άλλες χώρες το έχουν μέσα στο φαρμακείο

Από την στιγμή που δεν υπάρχει σε ισχύ ένα πλαίσιο ανακύκλωσης, χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, μαζί με τα οικιακά απόβλητα. Παράλληλα παρατηρείται το φαινόμενο φαρμακευτικές υγρές ουσίες να αδειάζονται στους νεροχύτες των σπιτιών, και από εκεί καταλήγουν στο αποχετευτικό σύστημα ή και στο έδαφος.

Ως εκ τούτου είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να «επιστρέψουν» επιβλαβείς ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Την ευθύνη της διαδικασίας ανακύκλωσης θα αναλάβει Οργανισμός που θα συσταθεί ειδικά για αυτό τον σκοπό, ο οποίος σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής θα απαρτίζεται από τους εισαγωγείς και τους κατασκευαστές φαρμάκων. Το Διοικητικό της Συμβούλιο είναι και το αρμόδιο για να αναθέσει σε κάποια εταιρεία την ευθύνη περισυλλογής και διαχείρισης.

Ο Οργανισμός σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, θα αποφασίσει με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, τόσο τα σημεία ανακύκλωσης, όσο και το ποια φαρμακευτικά σκευάσματα θα χαρακτηρισθούν ως ανακυκλώσιμα. Και ως εκ τούτου θα έχει και τη νομική ευθύνη.

Στην συνεδρίαση της Τετάρτης η Επιτροπή έχει καλέσει το Τμήμα Περιβάλλοντος, τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και τη Νομική Υπηρεσία, καθώς το ζήτημα εισέρχεται πλέον στην τελική του φάση.