Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολεις του μελλοντος

Οι πόλεις του μέλλοντος έκαναν την εμφάνιση τους σαν οράματα και σιγά σιγά ξεκινούν την εμφάνιση τους στο σήμερα. Μετά το Neom το εντυπωσιακό project του Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας που έχει ως όραμα του να δημιουργήσει μία πόλη που θα ενσωματώνει υπερσύγχρονες τεχνολογίες έξυπνων πόλεων και καινοτομίες, ακολουθούν και άλλα τέτοια projects που έρχονται για να αποδείξουν πως η τεχνολογία και η χρήση της θα ξεπερνά πλέον τα συνηθισμένα.

Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε τρεις έξυπνες πόλεις που θα φιλοξενήσουν εκατομμύρια κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Telosa, η πόλη στην έρημο

Ο Δανός αρχιτέκτονας Bjarke Ingels και το στούντιο του BIG σχεδιάζουν την Telosa, μια πόλη πέντε εκατομμυρίων που θα χτιστεί από την αρχή σε μια άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία στην έρημο των ΗΠΑ.

Το έργο είναι ιδέα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Marc Lore, ο οποίος ελπίζει ότι θα γίνει «η πιο βιώσιμη πόλη στον κόσμο».

Μέρος του οράματος του είναι ότι η γη θα ανήκει στην κοινωνία, που σημαίνει ότι οι αυξήσεις τους κόστους της γης θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της πόλης με προτεραιότητα την ευημερία των κατοίκων.

τελοσα

Η πόλη που θα κτιστεί με ανακυκλώσιμα υλικά

Η BIG είναι επίσης ο κύριος σχεδιασμός του BiodiverCity, μια ανάπτυξη 1.821 εκταρίων τριών τεχνητών νησιών που χτίστηκαν στις ακτές του νησιού Penang της Μαλαισίας για την πολιτειακή κυβέρνηση.

Κάθε νησί που μοιάζει με κρίνο αναμένεται να φιλοξενήσει 15.000 έως 18.000 κατοίκους και να συνδέεται με ένα αυτόνομο δίκτυο μεταφορών χωρίς αυτοκίνητα.

Τα κτίρια θα κατασκευαστούν κυρίως χρησιμοποιώντας συνδυασμό μπαμπού, ξυλείας και σκυροδέματος που παράγεται από ανακυκλωσιμα υλικά, με ένα οικολογικό προστατευτικό σε κάθε περιοχή για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας.

ανακυκλωσιμα υλικα πολη
πολη ανακυκλωσιμα υλικα

Η Αίγυπτος κτίζει τη νέα της πρωτεύουσα

Η Αίγυπτος χτίζει μια εντελώς νέα πρωτεύουσα για έως και επτά εκατομμύρια ανθρώπους, προκειμένου να ανακουφίσει τη συμφόρηση στο ταχέως αναπτυσσόμενο Κάιρο, τη σημερινή της πρωτεύουσα.

Η αρχιτεκτονική εταιρεία SOM δημιούργησε ένα γενικό σχέδιο για το έργο που χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες, το οποίο θα καλύπτει 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα στον κόσμο.

αιγυπτος

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε επίσης μεγάλα σχέδια για την κατασκευή μιας νέας πρωτεύουσας στο νησί Βόρνεο. Η υπάρχουσα πρωτεύουσά της Τζακάρτα είναι η πιο γρήγορα βυθισμένη πόλη στον κόσμο, έχοντας βυθιστεί κατά 2,5 μέτρα τα 10 χρόνια έως το 2019.

αιγυπτος πολη