Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ζημιες παφος

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται από χθες η Κύπρος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες σήκωσαν από το πρωί της Δευτέρας (17/10) μανίκια και καταγράφουν τις ζημιές που προκλήθηκαν, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στην Πάφο, η οποία όπως φαίνεται, δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα.

Αυτήν την ώρα ο καιρός στην Πάφο είναι σχετικά ήπιος ενώ επικρατεί συννεφιά και μουντό σκηνικό, ωστόσο έντονες βροχοπτώσεις καταγράφηκαν μέχρι και αργά το βράδυ της Κυριακής προκαλώντας ζημιές σε υποστατικά. Ο Δήμος Πάφου και η Επαρχιακή Διοίκηση βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή σε εγρήγορση, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχίσουν και σήμερα με «φόντο» την Κίτρινη Προειδοποίηση που θα ισχύει μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Πάντως μέχρι αυτήν την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε επείγον περιστατικό, ενώ χθες δέχθηκε συνολικά 30 κλήσεις που αφορούσαν πλημμυρισμένα υπόγεια και υποστατικά, πλημμυρισμένο μηχανουργείου, πτώσεις δέντρων και αντικειμένων, άνοιγμα φρεατίων, όμβριων υδάτων και σε μία περίπτωση ρυμούλκηση ακινητοποιημένου οχήματος.

Στο κέντρο της Πάφου τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην περιοχή του μεγάλου εργοταξίου που βρίσκεται μεταξύ της Λεωφόρου Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Την ίδια ώρα και στη Γεροσκήπου καταγράφηκαν δεκάδες προβλήματα, αφού λόγω των ορμητικών νερών πλημμύρισε η κεντρική πλατεία και παρακείμενα καταστήματα. Όπως διαφάνηκε το πρόβλημα προέκυψε όταν, λόγω της κακοκαιρίας, μεγάλα αντικείμενα μετακινήθηκαν και σφράγισαν τις σχάρες, με αποτέλεσμα τα νερά να μην απορροφηθούν και να συσσωρευτούν στην πλατεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά φρεάτια στην Πάφο είναι προβληματικά αφού δεν μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες νερού, πιθανότητα λόγω κακοτεχνιών. Ο Δήμος Πάφου ωστόσο έχει εντοπίσει αυτά τα φρεάτια και το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Στις ορεινές περιοχές δεν παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις για τις οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα συνεργεία δια καθαρισμό των δρόμων. 

Δήμαρχος Πάφου: Τα προβλήματα και οι ευθύνες

Λίγα είναι τα προβλήματα, που προκάλεσε η κακοκαιρία και εντοπίζονται σε κάποια σημεία της πόλης της Πάφου, δήλωσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, σημειώνοντας ότι ήταν διαχειρίσιμα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως το κυριότερο πρόβλημα ήταν ο χείμαρρος και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο υπόγεια υποστατικά λόγω του ότι γίνεται το έργο της Λεωφόρου Ελλάδος και δεν τέθηκε σε λειτουργία ακόμη λόγω της ανακατασκευής της Λεωφόρου, το σύστημα της συλλογής όμβριων υδάτων.

Αποτέλεσμα, συνέχισε, ήταν να δημιουργηθεί ένας τεράστιος χείμαρρος μέσα στη Λεωφόρο Ελλάδος, να καταλήξει στο σημείο που βρίσκεται συγκεκριμένη υπεραγορά και εκεί να πλημμυρίσουν δύο υπόγεια.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, αποτελεί ευθύνη της εταιρείας και να αποκαταστήσει και να αποζημιώσει, αφού έχει ιδιωτική ασφάλιση.

Επεσήμανε πως απ’ εκεί και πέρα τα υπόλοιπα προβλήματα ήταν διαχειρίσιμα, όπως η αποκοπή τριών δέντρων, οι πλημμύρες και η συγκέντρωση νερού σε δύο σημεία, ένα στην Κάτω Πάφο και ένα σε πολυκατάστημα. Τα προβλήματα αυτά, όπως είπε, προκλήθηκαν παρά το ότι καθαρίστηκαν οι σχάρες αφού «η μεγάλη συγκέντρωση φύλλων από τα δέντρα, κλαδιών και τα λοιπά είχε ως αποτέλεσμα να φράξει για λίγη ώρα η συλλογή των ομβρίων υδάτων στις σχάρες και να γίνουν υπερχειλίσεις, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθούν είτε ζημιές, είτε προβλήματα σε κόσμο και σε διερχόμενους».

Ο κ. Φαίδωνος είπε πως έχουν καθαριστεί οι αγωγοί, ενώ δήλωσε πως το μόνιμο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι πριν 30 με 40 χρόνια με «νόμιμο τρόπο δόθηκαν πολεοδομικές άδειες και κτίστηκαν σπίτια κοντά σε ρέματα, τα οποία προϋπήρχαν στην πόλη της Πάφου, κοντά σε ποτάμια και αργάκια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν αφήσει μόνο ένα μέτρο και είκοσι εκατοστά για τη διέλευση των αργακιών και των ποταμιών» που προϋπήρχαν στην πόλη.

Πρόσθεσε πως με μια ακραία ή έντονη βροχόπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι αυτά τα αργάκια δεν μπορούν να απορροφήσουν και να γίνει διαχείριση των ομβρίων υδάτων και θα γίνεται υπερχείλιση. Αυτό το πράγμα, συνέχισε, θα είναι μόνιμο φαινόμενο εάν οι βροχές συνεχίσουν να είναι πιο σύντομες αλλά με πολύ περισσότερη ένταση.

Αυτό το φαινόμενο, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, θα πρέπει να εξεταστεί σε όλη την Κύπρο, δηλώνοντας πως «δεν γνωρίζω εάν είμαστε έτοιμοι να κατεδαφίσουμε αυλάδες σπιτιών, οι οποίες κατέχονται με νόμιμες άδειες και με τίτλους ιδιοκτησίας». Είναι, συμπλήρωσε, κοινή διαπίστωση ότι σιγά – σιγά οι καιρικές συνθήκες γίνονται πιο ακραίες τόσο οι βροχοπτώσεις όσο και η ξηρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας.

Τέλος ο κ. Φαίδωνος έστειλε το μήνυμα στους δημότες να φροντίσουν να μην πετούν κλαδιά έξω από τα σπίτια τους ή αντικείμενα, να φροντίσουν να κρατούν καθαρές τις αυλές και τα πεζοδρόμια, αφού με τις πρώτες ή δεύτερες βροχές οι χείμαρροι τα μεταφέρουν και φράζουν τις σχάρες και το σύστημα συλλογής των ομβρίων υδάτων.

«Οι πολίτες έχουν να διαδραματίσουν ένα ρόλο για αυτό και η ανοχή του Δήμου Πάφου θα είναι μηδενική. Εκεί και όπου υπάρχουν παράνομες κατασκευές σε ρυάκια και ποτάμια θα χαλούνται αμέσως χωρίς δεύτερη προειδοποίηση», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Η παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι»:

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές που προκλήθηκαν:

ζημιες παφος
ζημιες παφος