Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παφος

Πρώτη μπόρα για φέτος και η Πάφος βούλιαξε στα λασπόνερα.


Περισσότερες από τριάντα κλήσεις δέχτηκε από το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα η πυροσβεστική υπηρεσία στην Πάφο, που δέχτηκε πρώτη το χτύπημα της κακοκαιρίας. Οι δρόμοι στην πόλη της Πάφου και στη Γεροσκήπου, έμοιαζαν με ποτάμια. Οι πλατείες με λίμνες. Ενώ τα ορμητικά νερά μπήκαν σε καταστήματα και αυλές σπιτιών.


Τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην πλατεία Γεροσκηπου και την κεντρική λεωφόρο Αρχιεπισκόπου όπου τα νερά κατέρχονταν ορμητικά.

Σοβαρά προβλήματα υπήρξαν στην περιοχή του μεγάλου εργοταξίου των λεωφόρων Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Με συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης και της Πυροσβεστικής να τρέχουν για ώρες προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα και να προλάβουν τα χειρότερα.

«Σε ένα καταιγιδοφόρο νέφος, το ύψος του νερού το οποίο σημειώνεται σε μια περιοχή είναι πάρα πολύ υψηλό όταν όμως υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός τότε η παροχέτευση γίνεται πιο ομαλή», ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισε επίσης μηχανουργείο με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οχήματα και άλλα μηχανήματα, ενώ σε άλλες τρεις περιπτώσεις υπέστη ζημιές ο εξοπλισμός κατοικιών στο κέντρο της πόλης .

Με τον Υπουργό Εσωτερικών να ρίχνει το πρωί με δηλώσεις στη Λερμεσό, το μπαλάκι στους Δήμους και τις Κοινότητες, σημειώνοντας, πως, από τον περασμένο Απρίλιο και κάθε Απρίλιο, γίνονται τα τελευταία χρόνια επαρχιακές και παγκύπριες συντονιστικές συναντήσεις στις οποίες γίνεται κατανομή ρόλων.

«Πρώτη στο μέλημα, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μάς, η οποία εντέλλεται να καθαρίζει τα φρεάτια, τα χωράφια, κενά οικόπεδα, τα αργάκια κ.ά, ώστε να περιορίζουν το πρόβλημα. Πολλές φορές, λόγω των παρανομιών που καταγράφονται είτε σε κτίσματα, είτε παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους, εκεί είναι που καταγράφονται κυρίως τα προβλήματα. Αυτά είναι αντικείμενο των αρμόδιων αρχών να τα τρέξουν», σημείωσε ο κ. Νουρής. 

Όσον αφορά τις ορεινές περιοχές της Πάφου και τις υπόλοιπες πόλεις, δεν καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις. Ενώ να αναφέρουμε ότι λόγω καιρικών συνθηκών ακυρώθηκε το 4ο Φεστιβάλ Τρύγου στην Παναγιά που περιλάμβανε μεταξύ άλλων και το μάζεμα σταφυλιών από αμπέλια.

Κεττής: Έκκληση στις τοπικές αρχές να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να αποφεύγονται τα χειρότερα 


Με παρέμβαση του στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέφερε να νεότερα σε σχέση με την κακοκαιρία, υπογραμμίζοντας ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία βρίσκεται επί ποδός για αντιμετώπιση των προβλημάτων. 


Οι μεγαλύτερες ζημιές σύμφωνα με τον κ. Κεττή ήταν σε μηχανουργία οχημάτων και συνεργείο ελέγχου οχημάτων στην επαρχία Πάφου. 


Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες επαρχίες δεν υπέστησαν σύμφωνα με τον κ. Κεττή σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία εκτός σε δύο μεμονωμένες περιπτώσεις. Η μια αφορούσε μικρή πυρκαγιά στην Πόλη Χρυσοχούς που προκλήθηκε από πτώση κεραυνού. Η δεύτερη περίπτωση σημειώθηκε στο Βουνί  όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να προχωρήσει σε μετακινήσεις δέντρων που έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΑΗΚ. 


Κλείνοντας κάλεσε, τις τοπικές αρχές να προβαίνουν σε καθαρισμό των  όμβριων υδάτων και φρεατίων για να αποφεύγονται τα χειρότερα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. 

 

Άμεσο κίνδυνο από την κακοκαιρία διέτρεξε και η Κοιλάδα των Κέδρων στο Δάσος Πάφου