Τηλεόραση Ραδιόφωνο
επεισόδια γήπεδα

Το πρωτοφανές περιστατικό για τα κυπριακά γήπεδα με τον 34χρονο να κραδαίνει  μαχαίρι  σε απόσταση αναπνοής από  τους οπαδούς του ΑΠΟΕΛ στις κερκίδες του ΓΣΠ προκαλεί έντονη συζήτηση για το ποιοι και υπό ποιο καθεστώς μπαίνουν χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους εντός των σταδίων. 

Το κενό ασφαλείας που δεν αφορά μόνο στο ΓΣΠ, ανέδειξε και ο Γενικός Διευθυντής του σταδίου της πρωτεύουσας Φοίβος Κωνσταντινίδης, ο οποίος  μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε πως ο συγκεκριμένος μαχαιροφόρος  δεν ελέγχθηκε ούτε για κάρτα φιλάθλου αλλά ούτε και σωματικά.

Το συγκεκριμένο άτομο ήταν στην  αντιπροσωπεία της φιλοξενούμενης ομάδας με βάση την πληροφόρηση  που είχαμε. Στην είσοδο δεν του έγινε έλεγχος για την κάρτα φιλάθλου ούτε σωματικός έλεγχος . Για την κάρτα φιλάθλου στον συγκεκριμένο χώρο θεωρούμε και πιστώνουμε τις διοικήσεις των ομάδων με υπευθυνότητα ότι τα πρόσωπα που είναι στις αντιπροσωπείες διαθέτουν όλες τα απαραίτητα για να μπουν στο γήπεδο

Έρευνα από Υπουργείο Εσωτερικών

Άμεση και η ενεργοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει ήδη προχωρήσει σε διενέργεια έρευνας για το συγκεκριμένο άτομο.

Ερωτηθείς σχετικά ο αρμόδιος Υπουργός, Νίκος Νουρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως «αν όντως διαπιστωθούν αυτά με το καθεστώς του συγκεκριμένου προσώπου, τότε άμεσα θα υπάρξει και καταγγελία, και βεβαίως θα κηρυχθεί ως ανεπιθύμητος μετανάστης και θα κινηθούν οι διαδικασίες απέλασης».

Σημείωσε παράλληλα πως για την ολοκλήρωση της έρευνας, εμπλέκονται άλλοι δυο φορείς, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Εργασίας, αναφορικά με τον εργοδότη του 34χρονου, και της Αστυνομίας που είναι ζητήματα ποινικά.

Σε σχέση με τα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Νουρής ανέφερε πως αύριο το πρωί (10/10) θα υπάρξει συνεννόηση με τον ομόλογο του, Κυριάκο Κούσιο.

Ψάχνουν τα κλειστά κυκλώματα για τους πρωταγωνιστές

Την ίδια ώρα οι ανακριτές μέσα από το υλικό του κλειστού κυκλώματος του σταδίου ψάχνουν να ταυτοποιήσουν και άλλα πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλοκή στο περιστατικό. Το μεσημέρι μάλιστα οι αρχές εξασφάλισαν προχώρησαν και σε δεύτερη σύλληψη, για πρόσωπο το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με τον 34χρονο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΓΣΠ, «ένα μέλος της αντιπροσωπείας  ανέσυρε μαχαίρι που πρόταξε ενάντια στους υπόλοιπους φιλάθλους, οι οποίοι περιορίστηκαν από τους επιτηρητές και οδηγήθηκαν έξω. Πήγαν πάνω στα θεωρεία. Όπου ο συγκεκριμένος μπήκε στην τουαλέτα επενέβη εκεί η αστυνομία η οποία ήρθε πάνω στα θεωρία απέκλεισε την τουαλέτα και τον συνέλαβαν στην τουαλέτα».

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τον Γενικό Διευθυντή του ΓΣΠ δεν είναι το συγκεκριμένο περιστατικό και οι λεπτομέρειες του αλλά γενικότερα το γεγονός ότι το πλάνο διαχείρισης ασφαλούς εισόδου, παρακολούθησης και εξόδου των φιλάθλων δεν εφαρμόζεται.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης, «της διαχείρισης ασφαλούς εισόδου παρακολούθησης και εξόδου του κόσμου από τα γήπεδα ενώ με βάση την νομοθεσία μπορεί να λειτουργήσει υπάρχουν μερικά σημεία στην νομοθεσία τα οποία δεν τηρούνται όπως πρέπει να τηρούνται . Υπάρχουν μερικές χαλαρώσεις υπάρχουν οι μεγάλες αδυναμίες στην υποδομή των σταδίων  δεν βοηθούν την εφαρμογή των τεχνολογικών συστημάτων τα οποία θα έπρεπε να είχαμε και βάση του  νόμου αλλά και βάση της διεθνούς και ευρωπαϊκής πρακτικής με αποτέλεσμα να πάσχουμε σε αυτό το τομέα».

Νέα σύσκεψη λόγο επεισοδίων 

Τα όσα έγιναν την Παρασκευή στο ΓΣΠ αλλά και το πλάνο αστυνόμευσης της αγωνιστικής αναμένεται να απασχολήσουν αύριο την πρωινή σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πιθανόν εντός της εβδομάδας πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη με επίκεντρο τα μέτρα στα γήπεδα και πιθανές αλλαγές που έρχονται αφού τα τελευταία επεισόδια προκαλούν έντονη ανησυχία στις διωκτικές αρχές.